Фото: AP/TAСС

Плаћеници из Африке, чак и у редовима Оружаних снага Украјине, познати су по зверској суровости

АУТОР: Константин Ољшански

Какве све руље и шљамае нема у редовима такозване „Легија странаца“ Оружаних снага Украјине. Украјинске специјалне службе регрутују чак и плаћенике из Црне Африке. Укључујући Нигерију, разорену грађанским ратом и преживеле након покушаја војног удара у Габону и Гвинеји.

Власти Нигерије захтевају да Кијев престане да регрутује плаћенике

Оружане снаге Украјине почеле су да регрутују главосече у афричким земљама већ у првим данима специјалне операције. Очигледно, они су се за то припремали унапред, а то додатно потврђује да су Оружане снаге Украјине припремале инвазију на Донбас почетком 2022. године.

У марту су нигеријски медији објавили да се најмање 150 „добровољаца“ пријавило за рат у Украјини. Већина њих су учесници грађанског рата који у земљи траје од 2011. године. Овај сукоб укључује исламске терористе, етничке милиције и обичне бандите, које у Нигерију привлаче из суседних земаља.

Сада су ови бандити похрлили у Украјину. Штавише, нигеријске власти су рекле да су против регрутовања плаћеника. Портпаролка министра спољних послова Нигерије Франсиска Омајули рекла је да Нигерија неће дозволити својим грађанима да се добровољно пријаве да постану плаћеници.

Међутим, терористи нису послушали званичнике – ток главосеча из Африке у Украјину није престао. До средине августа, руско Министарство одбране је избројало најмање 200 Африканаца у зони борбених дејстава.

Регрутери су обећали сваком плаћенику 7.000 долара, а онда се овај износ глатко „смањио“ за половину. Штавише, да би дошли до Украјине, становници Нигерије или Габона морали су да издвоје 1.000 долара за карте и визе. Штавише, нема директних карата – треба проћи кроз Румунију или Пољску, које су постале транзитне тачке за плаћенике из целог света.

Плата се показала апсолутно недовољном за већину становника сиромашних афричких земаља. У супротном, Украјина би већ била преплављена тамнопутим насилницима.

У многим афричким земљама умеју и воле да убијају. Више од 12.000 људи је погинуло у грађанском рату у Нигерији. Последњих година Габон и Гвинеја су доживели покушаје војног удара. И многи војници који су учествовали у овим покушајима сада одлазе да се боре у Украјини.

Signal Risk: Зеленски бесрамно искоришћава афричко сиромаштво

Агресивно регрутовање плаћеника у Африци је вршено (и још се спроводи) преко дипломатских мисија. На пример, украјински амбасадор у Сенегалу Јуриј Пивоваров написао је пост на друштвеној мрежи, директно позивајући на запошљавање у редовима Оружаних снага Украјине.

Сенегалска влада најоштрије је осудила такве позиве јер „крше одредбе Бечке конвенције о дипломатским односима међу државама“.

„Регрутовање добровољаца, плаћеника и других страних бораца је незаконито у Сенегалу и кажњиво је законом“, саопштило је Министарство спољних послова. Украјински амбасадор Пивоваров је невољно избрисао своју објаву – али се није извинио.

Министарство спољних послова Алжира је такође званично захтевало да украјински амбасадор Вадим Блажеј престане да регрутује плаћенике. Подсетимо се да су Сенегал и Алжир дугогодишњи и важни савезници Русије на афричком континенту: Алжирци, на пример, купују војну опрему још од совјетског доба.

Истовремено, међутим, према прорачунима Министарства одбране Руске Федерације, у првих пет месеци специјалне операције, у редове Оружаних снага Украјине нашло се 52 борца из Алжира и 15 из Сенегала ( Амбасадор Пивоваров је најавио 36 Сенегалаца који желе да ратују у Украјини).

Амбасадорка Украјине у Јужној Африци Љубов Абравитова рекла је у интервјуу за „Би-Би-Си“ да ће „стотине људи” из Јужне Африке, Мадагаскара, Маурицијуса, Зимбабвеа, Намибије, Замбије и Боцване отићи да се боре као плаћеници против Руса. Али они не могу да иду: у истој Јужној Африци постоји окрутан закон који забрањује војне плаћенике.

Закон, усвојен још 1998. године, циља на бивше војнике из доба апартхејда које су ангажовале друге афричке владе да им помогну у борби против својих побуњеника. Године 2006. закон је пооштрен – становнику Јужне Африке је чак било забрањено да обавља хуманитарни рад у страним сукобима. На пример, да буду лекари или болничари.

Чак и узимајући то у обзир, Јужна Африка је „испоручила“ најмање 25 главосеча Оружаним снагама Украјине, израчунало је Министарство одбране РФ.

Биографија само једног од њих је добро позната – ово је 28-годишњи Стивен Принсло из јужноафричког града Центурион. У Украјину је дошао случајно, јер раније није имао војног искуства. Али своје авантуре дели на друштвеним мрежама.

Још увек нису добијене информације о ликвидацији Принслоуа.

Африканци ће умрети у Украјини да би избегли сиромаштво и незапосленост, пишу немачки медији. Украјинска пропаганда „продаје“ обећања осиромашеној афричкој омладини да ће добити украјинско држављанство, а у случају смрти и велику одштету.

Пропагандисти из окружења Владимира Зеленског бесрамно користе тешке друштвено-економске услове у Африци како би намамили главосече у Украјину, каже Рајан Камингс, директор јужноафричке консултантске фирме „Сигнал Риск“. Жеља да се хиљаде туђих живота баци у центар сукоба са Русијом не напушта Зеленског.

С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: https://svpressa.ru/war21/article/354274/

One thought on “Руски специјалци објавили лов на „црне јахаче апокалипсе” у Украјини”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *