фото: novosti.rs

НИКОЛА Тесла је по националности био Србин, његова је величина неупитна у глобалним размерима и можемо бити само поносни на њега. Родио се у Смиљану на подручју Хрватске, живео углавном у САД, а грађани су ти који су сугерисали да на једној кованици евра буде његов лик.

Ово је изјавио хрватски премијер Андреј Пленковић након реакција из Србије и Народне банке Србије о плану да Теслин лик буде на хрватским еврокованицама.

– Никоме Теслу не узимамо, а мој став да сам на челу Народне банке Србије био би да честитамо – тврди Пленковић.

Потпредседник Владе Хрватске и представник српске мањине Борис Милошевић поручио је да подржава предлог да се Теслин лик нађе на националној страни евра.

И док ће Тесла бити једини великан на еврокованицама у хрватској режији, његова судбина после деведесетих година у Хрватској никако није била блистава. Бронзани споменик у Госпићу миниран је у 1992. Експлозив је потпуно уништио Теслин споменик, па је много година касније требало отићи у Београд по „калуп“, да се уради исти споменик као код Електротехничког факултета. Наравно, никада није откривено ко га је минирао.

Али ни почетком 2000. године није Тесла „добро стајао“ у Хрватској. Урађен је нови споменик, али дуго није био постављен.

– Споменик Тесли није срушен зато што је изумео струју, него зато што је био Србин – говорио је у Хрватском сабору Милорад Пуповац, када је пре седам година покренута иницијатива да се дан његовог рођења, 10. јул, прогласи националним празником.

За истарског политичара Дамира Кајина споменик Тесли је срушен јер није био „довољно хрватски“. Тек након вишегодишњих препуцавања власти, Тесла се „вратио“ у Госпић, али на други трг, даље од главног.

ОСПОРАВА ВЕЗУ СА СРБИЈОМ
НЕ знамо какве везе Никола Тесла има са Србијом. Он је хрватски и амерички научник – каже шеф хрватске дипломатије Гордан Грлић Радман. – Не знам који је разлог Србије, она ту нема утицаја и могла би да буде поносна на то. Не знам који би био разлог тужбе.

novosti.rs, Jurica Kerbler – stalni dopisnik iz Zagreba

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *