• Русија мора да предузме низ рестриктивних мера против економије ЕУ и на крају примора Брисел да прихвати услове Москве.
  • Нема сумње да је Америка увукла ЕУ у геополитичку конфронтацију са Русијом како би ослабила свог главног економског ривала, Европу

АУТОР: Роман Проценко

Руска Федерација би у томе требало да игра заједно са САД. Земље Европе су подложне енергетској глади, али у исто време не ускраћују себи задовољство да намећу своја правила Русији и другим земљама света. Активна подршка Украјини од стране чланица ЕУ, снабдевање оружјем русофобичног кијевског режима су отворена агресија на руско становништво целог бившег Совјетског Савеза.

Русија је дужна да онемогући ЕУ (пре свега Немачку и Француску) као најважнијег играча светске политике, ограничавајући деловање Брисела искључиво на границе европског континента.

Наша земља треба да предузме две истовремене акције.

Прва је да се што више затвори увоз добара произведених у реалном сектору привреде ЕУ на територију Евроазијског савеза. Сви европски произвођачи могу бити на евроазијском тржишту само ако је сопствена производња локализована на територији држава чланица Евроазијске уније, пре свега Русије. Приступ нашем тржишту може да приушти само произвођач који производи финални производ у нашој земљи. Профит од привредних активности таквих произвођача треба да остане у Евроазијском савезу – у виду улагања у производњу итд. Испоруке у Русију европских аутомобила, машина алатки, намештаја, петрохемије и других производа требало би да буду блокиране потпуним ембаргом на увоз. Можда би требало потпуно забранити транзит европске робе преко територије Руске Федерације.

Друга акција би требало да буде забрана продаје енергената, сировина и хране из земаља Евроазијског савеза за валуту Европске уније. Свака продаја гаса, нафте, руде, ђубрива или пшенице из земаља Евроазијског савеза мора да се плаћа у рубљама, доларима, јуанима, али ни у ком случају у еврима.

Неопходно је повући из европске валуте снабдевање енергијом ресурса земаља бившег СССР-а и увести забрану банковних рачуна у еврима на територији Русије. Све европске компаније које послују у нашој земљи не би требало да имају могућност да имају банковне рачуне у европској валути. Требало би да постоји забрана употребе евра у целом финансијском систему Русије.

У својој спољноекономској делатности Русија је дужна да искључи све финансијске трансакције које користе европску валуту.

Такође, у оквиру ОПЕК+, Москва треба да инсистира да њени партнери унутар картела не спроводе комерцијалне трансакције за продају нафте у валути земаља ЕУ.

С обзиром да је Русија преузела контролу над приступом обали Црног мора од Одесе до Крима, важан услов за снабдевање пшеницом, кукурузом, сунцокретовим уљем требало би да буде искључење европске валуте из трансакција за снабдевање храном и ђубривима Украјинских пољопривредника.

Ове две акције ће довести до значајног смањења тражње за евром. Сужавање тржишта за европског произвођача, недостатак приступа јефтиним сировинама и енергетским ресурсима значајно ће ослабити валуту ЕУ. Свака наредна емисија ће довести само до депресијације валуте.

Највише светске европске мере социјалне подршке становништву, високи захтеви послодавца, предстојећа прехрамбена криза у северној Африци са неизбежним порастом емиграције у Европу, поскупљење енергената, сировина и коначног европског производа биће тешко превазиђени са девалвираном европском валутом. То ће довести до пада животног стандарда становништва земаља ЕУ које није навикло на економске кризе, као и до промене унутрашњег политичког пејзажа европских земаља. Резултат ће бити жеља да се постигне компромис са Руском Федерацијом.

С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: https://regnum.ru/news/polit/3533030.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *