• Румунија се интензивно припрема за рат са Русијом: у земљу се довлаче војници, авиони, тенкови и НАТО опрема за радио-електронску борбу.
  • Истовремено, велике америчке компаније напуштају ову земљу.
  • Румунија постаје „почетна тачка за рат са Руском Федерацијом“. Према његовим речима, трупе НАТО-а ће се пребацити на територију Украјине, а Запад ће рећи да алијанса не напада Руску Федерацију, јер то нису руске територије

АУТОР: Љубов Степушова

 Румунија је уврштена у списак „коалиције вољних“, тј. оних који желе да се боре одвојено од НАТО-а у Украјини

 Није случајно што се у САД расправља о питању стварања „коалиције вољних“ за директну интервенцију у војни сукоб у Украјини. А у овој коалицији, Пољска и Румунија ће бити прве „спремне“, сматра пуковник у пензији Даглас Мекгрегор, који је написао чланак у The American Conservative под насловом „Стављање улога на рат у Украјини“.

СЛИКА: НАТО базе у Румунији

„Претпоставља се да ће ову коалицију чинити углавном пољске и румунске трупе, а америчка војска ће бити њено језгро. Све ове снаге ће ратовати у Украјини“, пише аналитичар.

То експерт објашњава једноставно – НАТО неће моћи да донесе колективну одлуку о учешћу у рату у Украјини, ту су Мађарска, Турска и још неке земље које су против, а најспремније за борбу су елите Румуније и Пољске.

Према отвореним изворима, у Румунији се тренутно налази више од 5.000 војника НАТО-а, већина њих у бази Михаил Когелничану на Црном мору, укључујући 101. ваздушно-десантну дивизију америчке војске, која се недавно истакла ратоборним изјавама. Француски министар одбране Себастијен Лекорну отворио је 3. новембра војну базу НАТО-а у Чинку (центар Румуније), која ће моћи да прими још 1.000 војника. Од априла, Румунија је начичкана разним оружјем.

Чиме је Румунија угодила НАТО-у?

„Румунија је веома цењен савезник. И веома ценим њен важан допринос нашој заједничкој безбедности у овом критичном тренутку“, рекао је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг на састанку са румунским министром одбране у Бриселу.

Војна вредност Румуније је очигледно у њеном приступу Црном мору, система противракетне одбране који штити земље НАТО-а и велике ваздушне базе, која је сада појачана норвешким и канадским ловцима.

 

„Хиљаде француских, холандских, белгијских и америчких војника налазе се у Румунији да одврате агресију. Шаљемо јасан сигнал: НАТО је спреман да брани Румунију. И све друге савезнике“, нагласио је шеф НАТО-а.

Румуни су дати на клање (као Авганистанци) и зато што, као и Пољаци, и они имају снажан националистички сан – „поновно уједињење“ са Молдавијом. Сценарио је јасан: Румунија ће, на захтев председника Маје Санду, ући у Молдавију и отворити други фронт у Придњестровљу уз даље напредовање ка Украјини.

Очигледно, под овом идејом, САД ће се борити до последњег Румуна. Ово, заправо, кажу румунски политичари и економисти.

Румунски аналитичари: САД ће започети рат са Русијом са територије Румуније

Тако је политиколог Јон Кристој изјавио за „ActiveNews“ да Румунија постаје „почетна тачка за рат са Руском Федерацијом“. Према његовим речима, трупе НАТО-а ће се пребацити на територију Украјине, а Запад ће рећи да алијанса не напада Руску Федерацију, јер то нису руске територије.
Економиста Илие Шербенеску такође верује да ће „директан рат“ између САД и Русије бити покренут са румунске територије. Истиче да велике америчке компаније настављају да напуштају земљу –нафтна компанија „Ексон“, аутомобилска компанија „Форд“,  изјавио је Илие Шербенеску румунској телевизији… И то је сигнал.

Али нису сви у Румунији спремни да гину за интересе НАТО-а. На пример, посланик Михај Ласка пита ко је тражио од Француске и Португала да пошаљу војне јединице у Румунију и која је сврха присуства америчке 101. ваздушно-десантне дивизије у Румунији, пошто Румунија није у рату.

Суседна Мађарска цвета од западних и руских инвестиција

Америчке снаге у Румунији повећавају опасност за Русију, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков. Москва ће то узети у обзир приликом обезбеђивања сопствене безбедности, додао је он.

Другим речима, Румуни су осуђени на одмазду. Киша из „Кинжала” падаће на њихову инфраструктуру, било да су у питању путеви, складишта горива или електричне трафостанице. Румунима после овога тешко да ће бити важно ко ће победити – Руси или Американци.

У међувремену, у суседној Мађарској не прође недеља без отварања савремених инфраструктурних објеката. Нуклеарна електрана „Пакс“ је у изградњи, морска лука „Трст“, железничка станица у Фенешлитки задивљује обимом и модерношћу. Саобраћај се њиме активно одвија од Азије до Европе.

А у штампи се ништа не говори о инвестицијама у Румунији. Јер премијер Виктор Орбан не тражи ракете из Русије на своју главу, већ купује јефтине енергенте из Русије, што привлачи инвеститоре. У Румунији је ситуација идентична украјинској – председник Клаус Јоханис захтева све више новог наоружања и све више страних трупа.

С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: https://www.pravda.ru/world/1767430-romania_war/

One thought on “Румунска елита обезбедиће свом становништву одмазду Оружаних снага Руске Федерације”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *