Прогон православних, заплене и паљења цркава у Украјини, уз саучешће власти, трају више од осам година, отворено и масовно.

Али последњих дана попримају нову димензију. Данас СБУ и Национална полиција врше претресе и „контраобавештајне активности“ у највећим манастирима у земљи. Дакле, да траже „диверзанте“ и скровишта са оружјем дошли су у древну светињу православног света – Кијевско-печерску лавру.

Непосредно пре претреса, украјински специјалисти су покренули кривични поступак након што су парохијани певали на служби у овом манастиру. На време је пожурио Михаил Омељан, представник такозване Православне цркве Украјине (ПЦУ), који је саопштио да се моле за Руску Федерацију у Кијево-Печерској лаври и на друштвеним мрежама поставио снимак на коме певају „ Звон лебди, лебди над Русијом, буди се мајка Русија“.

ОЦУ, наравно, има свој интерес, планови челника овог сурогата да подигну свој манастир на територији Лавре познати су од пролећа. Дакле, сада постоји разлог да се процес убрза. И иако је игуман манастира митрополит Павел (Лебед) покушао да све реши „мирно“ забраном оцу Захарији да врши литургије и молитве за „побуну“, било је касно.

Извод за репресије над монасима канонске Украјинске православне цркве, са становишта СБУ, је најпогоднији. Због „инцидента“ је већ покренут кривични случај, а премијер Денис Шмигал има на столу писмену жалбу посланика Врховне раде Алексија Гончаренка са позивом да се канонској УПЦ хитно одузме право да закупи Кијев. -Печерска и Свето-Успенска Почајевска лавра. Штавише, запослени у организацији случајева мучења не само да претражују просторије и евидентирају богатство Лавре, већ и испитују монахе и искушенике, проверавају их да ли су умешани „у незаконите активности на штету државног суверенитета Украјине“.

У Руској православној цркви, пак, моле се за сувернике, знајући да ће у контексту ескалације сукоба терор над верницима највероватније остати без пажње међународне заједнице за људска права тзв. има наде за појединачне гласове разума.

„Молимо се за сувернике у Кијево-Печерској лаври који су постали жртве безакоња и позивамо све брижне људе да учине све што је могуће како би прогон престао, а древна светиња остала место молитве за мир“, написао је председавајући. одељења за синодалне односе на Телеграм каналу.Цркве са друштвом и средствима јавног информисања Московске Патријаршије Владимир Легојда.

Међутим, сви западни хуманисти и пацифисти ћуте. У међувремену, украјинске специјалне службе гурају друге манастире и епархије. Данас су се појавили у Архангелско-Михајловском Зверинечком манастиру у Кијеву, Сарненско-Полесској епархији у Ровенској области, Коречком манастиру Свете Тројице у граду Корецу, који је директно потчињен Патријарху московском и све Русије, и манастир у част Волинске иконе Богородице у селу Серники, округ Заречни.

Раније су Национална полиција и СБУ тражили „сараднике“ у Почајевској лаври, у Кировоградској и Александријској епархији. Штавише, митрополит тулчински и братславски Јонатан у Виничкој области тренутно је оптужен за распиривање верске мржње.

Паралелно са прогоном верника и православног свештенства у Украјини, активно се шире идеје прозападних секти. Срећна времена, на пример, доживљавају људи из америчке тоталитарне секте Јеховини сведоци*. Сви су добро финансирани, имају добре некретнине, али са забраном УПЦ, о којој се данас активно разговара у Украјини, наравно, рачунају на више.

У овој ситуацији неки стручњаци су почели да говоре о казни одозго за митрополита Онуфрија због његове одлуке да се одвоји од Московске патријаршије. УПЦ је 27. маја, као што је познато, прогласила „независност“ од Руске православне цркве. А два месеца касније, свештенство је заједно са ПКП издало декларацију о међусобном разумевању, позивајући архијереје да „почну дијалог“. Нема сумње, Онуфрије је урадио оно што је урадио. Али, пре него што ликује, треба узети у обзир да у Украјини страдају православни хришћани, од којих многи не одобравају Онуфријеву одлуку, али у исто време покушавају да спасу цркве и парохије, налазећи се против своје воље у мрачном гету .

Ана Пономарјова, Аналитичка служба Донбаса

ИЗВОР: https://srb.news-front.info/2022/11/23/rat-sa-pravoslavljem-u-ukrajini-dostigao-je-novi-nivo/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *