Свети Николај Велимировић лично је доживео страхоте рата. Заједно са Патријархом српским Гаврилом, 1944. био је заточен у логору Дахау. Ужас који је доживео навео га је на дубока размишљања о природи, узроцима и логици рата. Главни резултати овог рада сабрани су у књизи под насловом Рат и Библија.

Како се може осетити рат који се приближава?

По Светом Николају, почетак рата увек се дешава пре његовог стварног почетка: „Просудите сами, колико су кратковиди књижевници и фарисеји нашег времена! Патологије новорођенчета дијагностикују се најмање девет месеци пре његовог рођења. Истовремено, једну патологију страшну попут светског рата покушавамо да објаснимо крвавим инцидентом који се догодио месец дана пре рата.

Издајнички знаци за које се свет припрема могу се конвенционално поделити на директне и индиректне.

Директни знаци:

-војни расходи држава знатно премашују сваку другу потрошњу

-убрзана производња наоружања

-повећање војног особља

-подстицање војног развоја

-настанак неформалних и прикривених савеза између држава

-војна шпијунажа

-пропаганда мира („… говорећи „мир, мир“, када нема мира“ (Јер. 8:11), „Када буду рекли: „Постоји мир и сигурност“, тада ће их доћи изненадна пропаст“ (1. Солуњанима 5:3)).

Индиректни знаци:

-растуће неповерење између држава

-расне и националне дискриминације или друге мржње

-повећана анксиозност широм света

Међу свим знамењима светитељ посебно издваја пропаганду мира: „О миру се сада толико прича, не зато што живимо у миру, него зато што је у опасности. На исти начин, не говоримо о поштењу ако је присутно, нити разговарамо о здрављу ако траје. Сигуран сам да видите, генерале, да се у свету често говори о миру да би се прикрила војна тактика.

Шта је разлог и позадина ратова?

Главна ствар коју светац износи јесте да је грех узрок свих невоља човечанства. Адам је грехом одвојио свет од Бога. У свету без Бога грех делује неумољиво, изазивајући непријатељство и мржњу. Ако свет жели рат, то ће се догодити: „Када људи желе рат, увек ће бити инцидената који ће послужити као увертира.

Рат међу људима је наставак рата који води човек против Бога. Светитељ наводи библијску причу о Каину и Авељу. Да ли би брат могао да убије брата да није било греха Адама и Еве? Ева и Адам су згрешили због зависти, као и Каин. Наши преци су се побунили против Бога; тада се брат побунио против брата. Наши греси према ближњем су последица првобитног греха против Бога.

По речима Светог Николаја, да се Господ није умешао у ратове, човечанство би било уништено у првој генерацији. Својом милошћу Бог је забранио освету братоубиства Кајину. При том га је Бог праведно осудио, учинивши га скитницом, да својим присуством не би повредио родитеље. Такође је послао утеху Адаму и Еви, давши им њиховог трећег сина по имену Сет. Овим Господ показује да без обзира на невоље са којима се човек суочава у овом свету, Он га неће оставити. Господ ће утешити оне који пате и казнити кривце.

Ко су победници и губитници у ратовима?

Настављајући горњу мисао, светитељ је написао: „Све војне приче су површне и несувисле ако се у сукобу међу народима не узме у обзир трећи фактор, а то је Створитељ и Његов Промисао. Свети јерарх је дубоко проучио историјске књиге Старог Завета како би утврдио обрасце свих прошлих ратова, па чак и предвидео шта чека свет у будућности.

Свети Николај закључује да сам Господ увек одређује исход ратова. Чак и ако су силе неједнаке, последње речи Исуса Навина ће увек остати истините: „Један од вас баца хиљаду у бекство, јер се Господ Бог ваш бори за вас, као што вам је обећао. (Нав. 23:10). У сваком случају, праведнике ће пратити храброст, а неправедне страх.

Ако се рат покрене ради пљачке, освајачи ће у почетку успети. Разлог за овај успех није снага јуришника, већ грешност (а самим тим и слабост) бранилаца. Али, на крају, победу ће увек однети праведнији.

Ко ће победити у следећем рату?

Светитељ врло прецизно одговара на ово питање: „Воља Божија даје победу онима који имају најјаснију и најјачу веру у Бога и који испуњавају Његов закон. Отпадник и зли људи биће поражени, макар их било колико и лишћа у шуми. Неправедне и отпадничке вође неће имати користи од њихове духовитости, разборитости, војске, културе, оружја, дипломатије, елоквенције или било чега другог материјалне природе. Народ, који заједно са својим вођама остане веран Господу Исусу Христу, биће или поштеђен рата, или ће из њега изаћи као победник, без обзира на бројност, културу и наоружање.

Истовремено, Владика напомиње да је данас тешко наћи земљу која би се с правом могла назвати хришћанском. Међутим, ако се покаје народ који је некада одступио од праве вере, биће му опроштено. У исто време, ако се ниједан народ не покаје и не врати Христу, онда ће Бог дати победу нехришћанским народима.

Закључак

Данас сви људи пролазе кроз тешко време анксиозности. Међутим, не смемо паничити или клонути духом. Још важније, не смемо да сејемо мржњу, у којој се свет већ дави. Ово посебно важи за оне који себе називају хришћанима. Молите се за мир. Урадите оно што је у вашој моћи. Пре свега, запамтите: све је у рукама Божијим; Он ће се побринути за све.

За Фондацију Пријатељ Божији превео: Никола Животин
Извор: blog.obitel-minsk.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *