• Током викенда забележен је упад Косовских безбедносних снага у Зубин Поток, тада је више блиндираних возила са око 30 припадника КБС ушло на територију Зубиног Потока, па су извели марш у правцу репетитора.

АУТОР: Теодор Анастасијевић

Према договору из 2013. године у Бриселу на север Косова припадници КБС могу да уђу једино уз сагласност команданта Кфора и градоначелника четири општине на северу Косова, која је изостала.

Војно окруживање Севера Косова

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун каже за Спутњик да није смело доћи до упада припадника Косовских безбедносних снага на север Косова, а да је, према његовом мишљењу, Кфор затворио очи или дао одобрење за ту акцију:
„Прво, није смело да дође до упада припадника Косовских безбедносних снага на север без одобрења команданта Кфора и сагласности градоначелника четири општине са севера Косова. С обзиром да су они већ тамо, сад је питање само да ли је Кфор само затворио очи пред тим или је дато одобрење. Очигледо да групација земаља Квинте може пресудно да утиче на понашање руководства Кфора и да без њихове подршке Приштина не би смела да уради овако нешто. Дакле, Кфор јесте суодговоран за упад припадника те некакве будуће „војске Косова“ на север, али ради се о реализацији једног класичног војног плана где је потпуно окружен север Косова, односно српски народ који живи на северу Косова“, каже Дрецун.

Кршење бриселског дијалога

Српска листа је упозорила да никакве консултације, обавештења од стране Кфора, нити сагласности градоначелника није било и да је ово грубо кршење Бриселског договора.
„Нелегални упад припадника Безбедносних снага Косова на територију општине Зубин Поток грубо је кршење споразума из 2013. године чији је гарант НАТО, а којим се гарантује да никакве наоружане формације Приштине не могу упадати у српске општине на северу без одобрења градоначелника ових општина и команданта Кфор“, наводи се у саопштењу Српске листе.

Базе су спремне

Дрецун истиче да чуди да постоји толико присуство наоружаних људи на тако малом простору и да нико не реагује на то
„До сада смо имали позиционирање тих специјалних јединица тзв. КБС јужно од Ибра и повремен упаде специјалних параполицијских формација на север, сада имамо припремљене базе који се налазе близу административне линије, тако да је и са те стране затворен један круг и изненађујуће је да толико присуство толиког броја наоружаних људи на тако малом подручју. Просто је несхватљиво шта ће тамо. Срби нису наоружани, никога не угрожавају, управо је њихова безбедност угрожена сталним присуством и притисцима које спроводе наоружани припадници тих приштинских формација“, рекао је Дрецун.

Затварају све пролазе

Он напомиње да су сада специјалне јединице заједно са Кфором покриле све правце кретања на северу Космета, а толико присуство наоружаних специјалаца брине да у једном тренутку то оружје може бити употребљено.
„Са истуреним пунктовима су заправо обезбедили места где су Срби раније постављали барикаде када су протестовали, све пролазе затварају. Видимо да је и ова групација КБС била на подручју Мокре горе, то је правац који води ка Новом Пазару. Овим они покушавају да ухвате Србе на северу у један пуни обруч. Имају и патроле на језеру Газиводе и све то узнемирава и представља опасност, јер такво распоређивање снага значи да у једном тренутку може да дође и до њихове употребе а то значи насиље над српским народом, инциденте, кризу и нешто што може да буде опасно“, каже он.

Избегавати инциденте

Према његовом мишљењу српски народ треба избегавати било какве контакте који могу резултирати инцидентом.
Ситуација на северу Косова се не смирује, а уље на ватру готово свакодневно доливају челници приштинске власти својим изјавама и делима уз гласно ћутање међународне заједнице и Кфора, док се Срби брину за себе и свој опстанак на Косову.

„С обзиром да питање регистарских таблица није још решено и да ускоро истиче рок за пререгистрацију возила. Онда смо у великој зебњи да би Приштина могла крајем наредног месеца да прибегне насилном скидању таблица српском народу на северу Косова „ каже Дрецун.

Куртијева Порука

Он истиче да је упадом КБС на север Косова послата Куртијева порука да било које коначно решење за статус Косова и Метохије мора да подразумева да север остаје у саставу те лажне државе Косово
„Они то континуирано раде. Њима је битно да успоставе физичку контролу успостављањем наоружаних формација на северу Косова да би даље могли да спроводе оно што им је наум. А то је да потпуно укључе север Косова у лажну државу Косово, односно да инсталирају све институције те лажне државе на северу и управо су одлучили да прво стационирају велики број наоружаних формација, онда постепено да иду у посете и то је оно што Курти покушава да пласира као одговор на некакву наводну агресију Србије на Косову коју само он види, желећи да искористи овај геополитички тренутак и да као најважнију поруку пошаље да било које коначно решење за статус Косова и Метохије ће подразумевати да север остаје у саставу те лажне државе Косово. Према његовим проценама, за то му је потребна сила наоружаних формација коју сада распоређује како би поседовао ту физичку контролу да би касније могао у одређеним ситуацијама да их користи“, процењује Дрецун.
До истека рока за пререгистрацију возила са српских на косовске таблице остало је нешто висе од месец дана, а у претходних 26 дана само пет власника је заменило своје српске регистрационе ознаке за РКС таблице, што наговештава врућу јесен за косовске Србе јер су из Приштине најавили конфисковање возила која носе српске таблице са називима градова на Косову уколико они буду учествовали у саобраћају од 1. новембра 2022. године.
ИЗВОР: https://sputnikportal.rs/20220926/puno-naoruzanih-albanaca-pravi-obruc-pocelo-ostvarenje-vojnog-plana-protiv-srba-na-kosovu-1143337753.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *