Можемо да кажемо да је овогодишњи Дан Победе (9. мај) у Београду величанствено прослављен, а све захваљујући плодотворној сарадњи између Амбасаде Руске Федерације, Руског дома и Града Београда. Још једном су братски и пријатељски народи Србије и Русије показали слогу и организованост, а најважније од свега – вољу и љубав да се оваква манифестација осмисли и организује на општу радост.

Борба против фашистичке идеологије је борба која се води и у рату и миру; наша људска дужност је да се боримо за свет у којем ће сви људи бити једнаки, једнако поштовани и безбедни, без обзира на разлике којима се одликују. У данима рата се за слободу и једнакост гинуло, а у данима мира дужни смо да чувамо сећање на ту борбу и не дозволимо тзв. понављање грешака из прошлости. Не заборавимо да је „историја – учитељица живота“, дакле, покажимо да нисмо „лоши ђаци“.

Руски дом у Београду (више о томе на: https://ruskidom.rs/sr/ ) организовао је овог маја читав низ програма, који су претходили прослави Дана победе. Први у низу био је „Диктат Победе“, у сарадњи са Росотрудничеством (више о томе на: https://srb.rs.gov.ru/sr ), акција дељења Георгијевске ленте, Шетња Бесмртног пука (у сарадњи са организацијом Беосмртног пука, ове године – „шетња онлајн“ – више о томе на: http://www.besmrtnipuk.rs/ ), концерт Хора Турецког (одржан 8. маја на Тргу Републике у Београду), пренос Параде Победе из Москве, приказивање филма „Подолски кадети“ и културно-забавни програм са величанственим ватрометом на Тргу Републике (9. маја).

Пред почетак концерта Хора Турецког окупљенима се обратио Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко речима: „Совјетски савез је одиграо одлучујућу улогу у Победи над фашизмом, а борили смо се раме уз раме са Србијом и српским народом. Ми чувамо наше традиције, сарађујемо данас, како смо сарађивали пре 76 година. Супротстављамо се покушајима преписивања историје и покушајима оправдавања фашистичких злочина. Србија је наш најбољи партнер у овој борби.“

Хор Турецког из Русије је представио „Песме Победе“ – на руском, али и многим светским језицима – песме које славе борбу за слободу, победу, љубав. Концерту су присуствовале дипломате Амбасаде Русије, колектив Руског дома, као и сви поштоваоци и љубитељи руске културе, наше заједничке прошлости и антифашистичке борбе. По речима Јевгенија Баранова, директора Руског дома: „Одржали смо победу над корона вирусом. Ово је прва манифестација таквих размера у Србији од почетка епидемије“ (изјава за ТАСС, 8.5.2021.).

На сам Дан Победе, 9. маја, на Тргу Републике је одржан пренос Параде Победе у Москви (Параду можете погледати на: https://www.youtube.com/watch?v=ccH42TMivNc ), приказан је филм „Подолски кадети“ и културно-забавни програм у којем су учествовале и домаћи вокални извођачи. Целокупан величанствени програм завршен је ватрометом и утисцима који се препричавају.

За више квалитетних и актуелних програма препоручујемо да посетите званични сајт Руског дома у Београду. Не заборавимо градове Нови Сад и Крагујевац, који су организовали својеврсне програме у част Дана Победе. И нека живи дух антифашистичке борбе и пријатељства и братства народа Србије и Русије!

Д. Лазаревић

Фотографија: Руски дом

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *