,,И у последње ћу дане, говори Господ, излити Духа мојега на свако тело,

и прорицаће синови ваши и кћери ваше, и младићи ваши виђаће виђења,

и старци ваши биће сновима уразумљивани, и на слуге моје

и на слушкиње моје излићу Духа мојега, и прорицаће…”

(пророк Јоиљ 2, 28-32; Дела апостолска  2, 17-18)

АУТОР: Драган Р. Млађеновић

У данашњем неспокојном и забринутом свету мноштво је апокалиптичких предвиђања: у све три традиционалне монотеистичке религије (Мојсејеве, Христове и Мухамедове), многи пророци (по правилу лажни), предвиђају пропаст планете земље и њеног човечанства којој ће претходити свакојаки ужаси као што су епидемије старих и нових вируса, сиромаштво и глад, еколошке катастрофе удружене са локалним и глобалним нуклеарним ратом… Општа материјална несигурност и низак ступањ верског и етичког владања и понашања делују разорно на дух, душу и тело. Штавише, нездраво и помало перверзно ишчекивање блиског краја света код безбожних људи подстиче и појачава хедонистичке жеље и потребе усмерене на среброљубље и згртање пара и на задовољавање најнижих страсти и нагона („после мене – потоп“), а код млаких верника (а таквих је највише), страшљива и депресивна расположења која временом слабе у човеку „вољу за смислом“, и на крају – вољу за животом.

Долазак Месије је основ јеврејског старозаветног ишчекивања и схватања историје спасења. Разне псеудохришћанске секте шире хилијастичка учења и пророчки проповедају о скором другом доласку Христа као Цара који ће владати хиљаду година. Међу муслиманима шиити очекују свога имама–освајача, брамани предвиђају ужасно доба Кали–југе, а будисти повратак Буде у десетој „аватари“.

И међу хришћанима постоје многи који су, из овог или оног разлога, уверени да се приближава крај света, позивајући се на Христове речи о „последњим временима“, али понајвише на произвољно тумачење Откривења Јовановог, последње књиге Светог Писма Новог Завета. Било је тешких и „последњих“ времена и после Апокалипсе–Откривења Јована Богослова која су тумачена као крај историје. Пад Рима у 5. веку, најезда муслимана у 7. и 8. и пад Цариграда 1453. године, многи су видели као предзнак смака света.

С друге стране, има међу хришћанима и много оптимиста који увек имају у виду да је Божија љубав према човеку непојамно велика, јер Бог „неће да ико пропадне, но да се сви покају“ (2. Петрова посланица, 3: 9),  и „хоће да се сви људи спасу и да дођу до познања истине“ (1. посланица Тимотеју, 2: 4), па је зато и Божјег одлагања пропасти људског  рода и краја света било и још ће га бити. Основ овог оптимизма је уверење да краја историје и  смака света неће бити ДОК ИМА НАДЕ.

            Последњих месеци су се у виртуелном простору умножили интернет–пророци који за поједине народе, али и човечанство у целини, предвиђају најгори могући сценарио пропасти и краја. Сваког дана се на сајтовима могу прочитати или на видео записима саслушати упозорења „ЧУВАЈТЕ СЕ!“ и „ПАЗИТЕ“. Недавно се као злослутни профет ниоткуд појавио тајанствени старац Геокон, о коме шира јавност не зна ништа, осим да је наводно калуђер у неком православном румунском манастиру. Ево како почиње најновије пророчко упозорење старца Геокона објављено на јутјубу у недељу, 2. октобра 2022:

„Децо моја, нажалост, развој збивања доводи до догађаја које људи никада раније нису доживели, ако се у наредних неколико дана не уради нешто што ће довести до мира (а што је веома тешко или чак немогуће), онда нека се Бог смилује целом свету и нама. Децо моја, ако НАТО уђе у Украјину када их Зеленски позове, неће бити важно да ли ће то назвати „мировним снагама“, јер ће овај потез НАТО-а за Русе бити узрок рата. Ако се то деси онда ћете видети Русију сасвим другачију, претвориће се у бесног медведа који никога неће поштедети, биће као вулканска лава која ће избрисати све на свом путу. Децо моја, будите спремни, јер ће све тешке ствари почети. ОД ОНОГА ШТО БУДУ БАЦАЛИ У ВАЗДУХ, ЗАТРОВАЋЕ СЕ ВОДЕ, ЧУВАЈТЕ СЕ ВОДЕ! Не говорим о води за прање, али ако ћете да пијете воду, пазите се воде …ПАЗИТЕ! Проћи ћете кроз веома тешко време, сада ти треба исповедање вере, да исповедиш Христа, да исповедиш Оца Небеског, Свету Тројицу, да исповедиш Духа Светога, и потребна ти је душа просветљена Духом Светим, да не останеш на улици са душом у устима.“

Сећам се једног разговора из 2000. године. Наиме, тада су адвентисти (који су назив добили по другом доласку Христовом, латинска реч adventus значи „поновни долазак“) прорекли крај историје и смак света који ће се догодити 5. маја 2000. године. Један овдашњи адвентиста је упитао једну православну хришћанку:

  • Да ли ћете радити 5. маја.
  • Да, свакако, то је радни дан.
  • Али тог дана ће бити смак света.
  • Па, радићемо до смака.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *