• Руски дом у Београду (ул. Краљице Наталије 33) је кућа квалитетних културних и образовних програма. Овог фебруара се издвојила једна посебна промоција књига. И то на врло симболичан датум – 10. фебруара (на Дан руских дипломата). Публици су промовисана сабрана дела руског дипломате, историчара и етнографа – Ивана Степановича Јастребова (1839-1894).

Јастребовљева сабрана дела се нуде читаоцима у 3 књиге: „Стара Србија и Албанија“, „Обичаји у песме Срба у Турској – у Призрену, Пећи, Морави и Дебру“ и „Подаци за историју српске цркве и народа“.

Као конзул у Скадру, Призрену, Јањини и Солуну, веома је путовао и на проблеме српског народа И.С. Јастребов није био имун. Остао је запамћен као сведок угњетавања Срба на Косову и Метохији, бранио их је и револвером и дипломатским угледом, помагао Призренску богословију. Био је поштован као велики пријатељ Срба.

Уводну реч на промоцији је одржао заменик директора Руског дома – Јевгениј Е. Дјомин. Он је поздравио публику и пожелео им добродошлицу и представио славног аутора – дипломату Јастребова широј публици.

 

На представљању књига су говорили: Јелена Триван, директорка Службеног гласника; др Бошко Сувајџић, професор на Филолошком факултету Универзитета у Београду и приређивач књига; Валентина Питулић, професорка на Филозофском факултету Универзитета у Приштини; Весна Смиљанић Рангелов, преводилац; и Борисав Челиковић, уредник.

До краја фебруара нас очекује још занимљивих програма у Руском дому, а пролеће доноси и нове идеје и освежења на репертоару.

Д. Лазаревић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *