• Ни извештаји УН, ни сама светска организација не могу ништа да промене.
  • Појавило се више од 20 сличних извештаја које су припремили званичници УН, али нема напретка.
  • Промене се дешавају, али само на горе. Као да се ругају напорима УН, језички омбудсман (надимак – Шпрехенфирер) Тарас Кремин недавно је покренуо прогон против Опере у Одеси и Харковског позоришта опере и балета јер нису превели цео њихов репертоар на украјински језик.
  • Незаконита хапшења, мучења, напади на слободу говора у Украјини се настављају и томе нема краја.

АУТОР: Свјатослав Књазев

Канцеларија високог комесара Уједињених нација за људска права објавила је извештај о стању људских права у Украјини за период од 1. фебруара до 31. јула 2021. године. Овај извештај изгледа као шамар за кијевски режим, ако се гледају чињенице које садржи, међутим украјински званичницие се не осврћу на то. Извештај је представила шефица посматрачке мисије УН за људска права у Украјини Матилда Богнер.

Врло красноречива статистика, ко је на кога пуцао“, приметили су новинари Максим Минин и Јекатерина Терехова на страницама листа „Страна“. Многе цивилне структуре важне за живот грађана биле су на удару оружаних снага Украјине: десет објеката за снабдевање електричном енергијом, седам образовних установа, једна медицинска установа и неколико објеката за снабдевање водом и гасом.

У извештају УН критикује се нацрт закона „О прелазном периоду“ који је израдила украјинска влада. Према одредбама овог закона, у случају припајања Донбаса Украјини, званични Кијев планира да покрене репресије против оних који су радили у буџетским институцијама Луганске Народне Републике, да би тамо спровео „декомунизацију“ и „украјинизацију“. Према Богнеру, „транзициона правда може постати камен спотицања за потпуно решавање сукоба“. Ако би се то догодило.

Значајан део извештаја посвећен је кршењу људских права које је починио кијевски режим на територијама под његовом контролом. Одељење је забележило седам случајева напада на противнике украјинизације. УН захтевају да кијевски режим усвоји посебан закон о националним мањинама. Такозвани закон о „аутохтоним народима“ не одговара представницима Уједињених нација, али они су немоћни да утичу на ситуацију.

Санкције украјинског Савета безбедности критиковане су у Извештају, пошто су довеле до затварања ТВ канала „112 Украјина“, Zik и NewsOne. „Забринути смо што ове одлуке не испуњавају међународне стандарде у смислу права на изношење мишљења. Пошто санкције није прихватио независни орган, а нису успели ни да докажу пропорционалност ових ограничења. Наставићемо да пратимо развој ситуације“, цитирају се речи Богнерове издање „Страна“. Међутим, „забринутост“ госпође Богнер, утолико колико је веома блаже благо изражена, никоме не смета.

Матилда Богнер

У другом интервјуу, Богнер је прокоментарисала недавну забрану у Украјини бројних онлајн медија који нису наведени у извештају. „Наравно, документовали смо и укључили у Извештај податке о одлукама Савета безбједности, због којих су ТВ канали и онлајн медији затворени, а што све не задовољава међународне стандарде у области људских права, посебно у изношења ставова. С обзиром да одлуку није донио независни орган, ово је разлог за забринутост. Није било оправдања за неопходност и пропорционалност таквих одлука ”, рекла је Матилда Богнер.

Она је, наравно, незадовољна што украјинске власти не сматрају потребним да јавности објашњавају своје одлуке које задиру у слободу говора. И шта ту има да им се објашњава? Притисли су народ и то је то.

Савет безбедности Украјине (СБУ), према подацима мисије УН, наставља да користи тортуру, како би приволео заробљене становнике Донбаса на сарадњу. Ухапшени људи су тучени, а о њима је припремљен компромитујући материјал. У истрази о масакру у Одеси 2. маја 2014. нема ни најмањег напретка, о томе говоре и представници УН.

Међутим, ни извештаји УН, ни сама светска организација не могу ништа да промене. Појавило се више од 20 сличних извештаја које су припремили званичници УН, али нема напретка. Промене се дешавају, али само на горе. Као да се ругају напорима УН, језички омбудсман (надимак – Шпрехенфирер) Тарас Кремин недавно је покренуо прогон против Опере у Одеси и Харковског позоришта опере и балета јер нису превели цео њихов репертоар на украјински језик. Незаконита хапшења, мучења, напади на слободу говора у Украјини се настављају и томе нема краја.

Илустрације Игор Јарошенок

С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: https://www.fondsk.ru/news/2021/09/30/gonenija-na-russkij-jazyk-travlja-smi-strelba-po-ljudjam-oon-ob-ukraine-54583.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *