• Један од предавача Београдске академије пословних и уметничких студија против кога је вођен поступак због сумње да је „продавао испите” и даље је члан Управног одбора Националног акредитационог тела

„Зашто још увек није смењен осуђени члан Управног одбора Националног акредитационог тела (НАТ)”, питају представници Мреже академске солидарности и ангажованости (МАСА) у јавном захтеву, који су претходне седмице упутили НАТ-у. Како наводе, у медијима је недавно објављено да је због продаје испита ухапшено 11 професора с Београдске академије пословних и уметничких струковних студија, некадашње Више пословне школе. Један од ухапшених професора је, по информацијама које се могу наћи на сајту Националног акредитационог тела (НАТ) и даље члан Управног одбора ове важне институције, која на основу члана 14 Закона о високом образовању обавља послове акредитације, провере квалитета високошколских установа, вредновања студијских програма и обезбеђивања квалитета у високом образовању. Само неколико дана након те вести у медијима је осванула и нова, да су осумњичени за продају испита на поменутој академији и осуђени на кућни затвор уз ношење наногвице у трајању до четири месеца. Као и да ће им, према одлуци Министарства просвете, бити одузета дозвола за рад у образовним установама.

– Чланови Управног одбора НАТ-а морали би да буду реномирани стручњаци и часни професионалци који неће јавни интерес подредити свом приватном или политичком. МАСА се пре месец дана обратила Управном одбору (УО) НАТ-а да се изјасни о свом спорном члану, који је у Управни одбор изабран на предлог Конференције академија и високих школа, и да обавести јавност да ли је започет процес његовог разрешења. Како до сада нисмо добили никакав одговор, принуђени смо да се јавно обратимо УО НАТ-а са захтевом да се ограде од ухапшеног колеге и упуте захтев за његову смену Народној скупштини – наглашавају у Мрежи академске солидарности и ангажованости, коју чини око 400 научника, професора и сарадника универзитета.

На сајту НАТ-а стоји да је и даље њихов члан Иван Булатовић, професор струковних студија који се у медијима помиње као осуђени због продаје испита на Београдској академији пословних и уметничких струковних студија. На сајту Конференције академија и високих школа Србије може се видети биографија поменутог професора, у којој је наведено и да је био члан Националног савета за високо образовање, државни секретар у Министарству за људска и мањинска права, саветник у Министарству правде, начелник Одељења за више и високо образовање у Министарству просвете и спорта, начелник Одељења за надзор у Управи за извршење заводских санкција Министарства правде…

НАТ је у међувремену добио и новог вршиоца дужности директора проф. др Ану Шијачки, јер је претходна – проф. др Јелена Кочовић, у чије време је ово тело изгубило битан статус члана „под надзором” у Европској асоцијацији за обезбеђење квалитета у високом образовању ENQA и постало придружени члан, у јуну дала оставку.

Угледни хирург у пензији проф. др Ана Шијачки је за „Политику” истакла да се њој лично МАСА никада није обратила, али јесте новинар познатог медијског сајта.

– Том приликом сам од њега добила линк на обавештење на сајту МАСА о догађају са поменутим професорем. Дакле, понављам, нико од колега професора и научника из МАСА није се мени обратио. О случају поменутог професора немам никакве релевантне информације. Једину информацију имам из медија и касније са сајта МАСА. Како и сама припадам академској и научној заједници, никада не бих себи дозволила да колегама не одговорим. Исто се односи и на новинаре. У тексту на сајту МАСА је наведено да су се обратили УО и нису добили одговор. О том обраћању не знам ништа и то писмо није упућено нити прослеђено мени. За коментар о сумњи да је члан УО био део коруптивних активности на факултету, молим вас да се обратите Управном одбору или телу које га је изабрало – истакла је проф. Шијачки, алудирајући на Народну скупштину.

Академик Светислав Божић, председник УО НАТ-а, истиче да је све чланове Управног одбора поменутог акредитационог тела бирала Народна скупштина, и сматра да би на тој адреси поменута питања имала адекватан одговор.

– Нисам упознат са случајем поменутог професора. Нисам правник. До мене није дошла ниједна званична информација везана за поменуту личност – кратко је прокоментарисао академик Божић.

Проф. др Милорад Милованчевић, председник НАТ-ове Комисије за акредитацију и проверу квалитета (КАПК), за наш лист је рекао да је чуо за поменута хапшења, али да не зна да ли је члан управног одбора кога су делегирале струковне академије смењен.

ИЗВОР: https://www.politika.rs/scc/clanak/512723/Profesor-sa-nanogvicom-jos-je-clan-NAT-a?fbclid=IwAR10eM9lp7krnyM2dgvTi5uAUopEd5Whz0YHwRYCwiq8nbfEBrygoxm7UCU

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *