• Толико пажње поклањамо људима које никада не би требало да поменемо, пуни су мас-медији њихове срамоте и незнања, а тако мало говоримо о нашим часним и поштеним савременицима, а – истинским великанима. Ти великани су скромни и ненаметљиви људи, живе тихо међу нама и немају потребу за експонирањем – деле судбину са својим народом и раде оно што најбоље знају. То су људи који живе вечно, кроз своја неизбрисива дела, задужујући будуће генерације, које ће читати о њима и истраживати колективно наслеђе. Један такав великан је и главни актер текста пред нама – проф. др Иван Алексејевич Чарота из Минска (Белорусија), који већ 4 и по деценије неуморно „брани“ и промовише српску реч у својој отаџбини

 

АУТОР: мр Дајана Лазаревић

 

Професор И.А. Чарота је рођен 16. септембра 1952. године у селу Лишчики, Kобринског рејона, Брестке области, у Совјетској Белорусији. Kандидатску дисертацију одбранио је у Лењинграду 1986. године, а докторску – у Минску 1998. године. Своја научна интересовања усмерио је првенствено на књижевности и културе словенских народа. Водећи је југослависта Белорусије, високоауторитетни специјалиста у области компаративне књижевности и културологије; аутор, приређивач и преводилац 144 књиге и брошуре и 637 научних радова. Инострани је члан САНУ-а.

Члан је Удружења књижевника СССРа (односно, Удружења књижевника Белорусије), као и Русије и Србије. Више од двадесет и пет година, налази се на челу бироа за уметничко превођење и књижевне везе Удружења књижевника Белорусије, а бави се превођењем са српског, хрватског, словеначког, македонског, пољског и других језика на белоруски и руски језик, као и са белоруског и руског на српски језик. Професор Чарота је члан 11 редакција периодичних издања (6 страних), научни саветник Белоруске Енциклопедије; Секретар библијске комисије Белоруског Егзархата Руске православне цркве и извршни уредник часописа „Православље“. Главни и одговорни уредник је електронске библиотеке српско-белоруских веза Пројекат Растко – Белорусија (пројекат у фази оснивања).

Професор Чарота је добитник десетина награда, носилац бројних медаља и ордена, које додељују Белорусија, Русија и Србија. Награду Р. Белорусије „За духовни препород“ понео је два пута (2003. и 2019. године), носилац је Ордена Светог Саве 3. степена, који је доделила Српска православна црква (2004), Орден Преподобног Сергеја Радоњешког 3. степена (Руска православна црква, 2002), Орден светитеља Kирила Туровског 2. степена (Белоруска православна црква, 2012) и многе друге.

У 2019. години проф. Чарота је представио белоруској и српској јавности своју нову књигу – „Антологију белоруске хришћанске поезије“, као приређивач, која је изашла у издању Compu-Techa 2019. Издање на белоруском језику појавило се 2001. године и посвећено је двомиленијумском постојању хришћанства. У 2020. години објављена је књига „Златна птица – белоруске народне бајке“, чији је приређивач такође проф. Чарота, а у припреми је и збирка песама „Наслеђе“ Јанка Купале истог приређивача.

Такође, у 2019. години је започета једна значајна акција – превођење био-библиографије проф. И. Чароте на светске језике, за потребе Википедије – слободне енциклопедије. Данас се његова биографија налази на 17 страница (можемо да кажемо – на 14 различитих језика света) и сматрамо да ће се тај број повећати у будућности.

Колики је допринос проф. И. Чароте српској култури – не постоји мерило које би могло верно да представи његов допринос током 4 и по деценије рада. Мало је један чланак, да се макар штуро наброје сва његова постигнућа и културно богатство које оставља будућим генерацијама Србије и Белорусије. Како да му захвалимо – ширимо реч о њему, читајмо његове преводе и књиге. И имајмо на уму једну врло битну ствар: тамо негде, на истоку Европе, у нама братској земљи, у најчистијем граду на свету, живи један научник, професор и велики човек. Он је чудо нашег доба. Он је неуморни борац за српску реч. Он је Белорус, али његово срце припада Србији. Његово име је Иван Чарота.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *