• Колико је велико и искрено братство и пријатељство српског и руског народа доказује се на бројним примерима, говори о томе и негује вековима. На територији Србије ради велики број разних руских културних и образовних центара, а данас ћемо рећи нешто више о Руској хуманитарној мисији, њеним досадашњим успесима и циљевима.

Руска хуманитарна мисија је организација чија активност обухвата више сегмената: програме развоја и побољшања услова живота (донације становништву у разним тачкама света погођеном ратовима или немаштином, као и донације другим организацијама и институцијама потребних средстава), медицински програми (медицинске обуке и донације медицинске помоћи), образовни и културни програми (у циљу подстицања знања и љубави према руском језику и култури) и обуке основама безбедности (поступање у ванредним ситуацијама – у природним или друштвеним катаклизмама).

Генерални директор Руске хуманитарне организације је Сергеј Григорјевич Шевчук, који са поносом истиче да је колектив Руске хуманитарне мисије састављен од професионалаца, углавном волонтера, који испуњавају циљеве организације: помоћ појединцима и заједницама у условима криза: конфликата, непогода, катастрофа и сиромаштва. Ако поставимо питање ко су ти професионалци, добићемо следећи одговор: доктори са искуством у мисионарском раду, награђивани руски и међународни спасиоци, специјалисти у области образовања, добровољци из разних професија, логистичари и ратни репортери.

Осим, подразумева се, у Русији, Руска хуманитарна мисија има своје центре и делује и на територијама: Палестине, Узбекистана, Либана, Сирије, Нагорно-Карабаха, Киргистана, Таџикистана, Босне и Херцеговине, и Србије.

Руска хуманитарна мисија има своје седиште у Београду, а представља нам исте циљеве, као и свуда у свету – подизање квалитета живота људи, реализацију пројеката у области медицине, образовања и културе. Непрофитна су, невладина хуманитарна организација, а чини се да на нашим просторима највише успеха остварују управо у културно-образовној сфери.

Тако је Руска хуманитарна мисија (у сарадњи и са Руским домом у Београду) само од почетка 2021. године имала следеће успешне културне активности: остваривање образовних пројеката у Зрењанину, донација литературе Центру за руске студије Факултета политичких наука у Београду, организовање културно-образовних програма у Нишу, увођење руске књижевности на Универзитету у Приштини и донација стручне литературе, отварање Руског кутка у основној школи у Бресници, увођење руског језика у школе у Бачкој Паланци.

У области медицине, Руска хуманитарна мисија је активно учествовала у борби против вируса ковид19, а више пута су од почетка ове године донирали медицинску помоћ на територији Босне и Херцеговине. Што се тиче помоћи угроженима, ове године је потписан споразум сарадње са градом Зрењанином, где су покренута питања реализације крупнијих хуманитарних пројеката, као и организовање тренинга управљања чамцима у Нишу.

Руска хуманитарна мисија је у сталној потрази за волонтерима и људима добре воље, који би се укључили у њен рад и употпунили је. Њихова визија и циљеви су племените природе, а о томе сведоче бројни људи и заједнице којима су помогли широм света. И без сумње, наставиће своју мисију, на радост и бољи живот свима, којима је помоћ најпотребнија – нарочито деци и омладини, без којих нема будућности.

Д. Лазаревић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *