Председник Светске здравствене организације (СЗО) др Тедрос Адханом Гебрејесус, суочава се са позивом за кривично гоњење због његове наводне умешаности у руковођење снагама безбедности у својој етиопској домовини. Лондонски Тајмс преноси да је амерички економиста номинован за Нобелову награду за мир, Дејвид Стајнман, оптужио 55-годишњег бирократу СЗО да је био један од три званичника који су контролисали етиопске безбедносне службе од 2013. до 2015. године.

Тедрос је био министар здравља Етиопије од 2005. до 2012. и министар спољних послова до 2016. године, када је његов комунистички Тиграјски народноослободилачки фронт (ТПЛФ) био главни члан владајуће коалиције.Аналитичари, укључујући и званичнике америчке владе, нашли су ТПЛФ у Глобалној бази података о тероризму.Тајмс наводи да је Стеинман, економиста и активиста номинован за награду за мир прошле године, поднео тужбу Међународном кривичном суду (МКС) у Хагу.

Он је навео да је Тедрос „био кључни доносилац одлука у вези са акцијама служби безбедности које су укључивале убијање, произвољно притварање и мучење Етиопљана“. Жалба тужиоцима у МКС-у уследила је након што је генерал Берхану Јула, начелник генералштаба Етиопије, прошлог месеца позвао лидера СЗО да поднесе оставку. Оптужио га је да покушава да набави оружје за регион Тиграј, где се етиопска војска бори против локалних снага.

У својој жалби, Стеинман је указао на извештај америчке владе о људским правима у Етиопији из 2016. у којем је утврђено да „цивилне власти повремено нису одржавале контролу над снагама безбедности, а локална полиција у руралним областима и локалне милиције понекад су деловале независно“.

Стеинман је додао да се у америчком извештају наводе и „други документовани злочини“. Оптужио је Тедроса да је умешан у „застрашивање опозиционих кандидата и присталица“, укључујући „произвољно хапшење… и дуготрајан истражни затвор”.

Према писању Тајмса, у жалби се такође наводи да је Тедрос надгледао „убијање и наношење озбиљних телесних и психичких повреда припадницима племена Амхара, Консо, Оромо и Сомали са намером да потпуно или делимично уништи та племена“.

Тедрос је негирао оптужбе и било какву неправду. Он је још прошлог месеца издао саопштење у којем се бавио тренутном ситуацијом у Тиграју.

„Постоје извештаји који сугеришу да ја заузимам страну у овој ситуацији“, рекао је он. „Ово није тачно и ја желим да кажем да сам само на једној страни, а то је на страни мира“.

Ово није први пут да је Тедрос у центру контроверзи у својој етиопској домовини.

У октобру 2017. именовао је Роберта Мугабеа из Зимбабвеа за „амбасадора добре воље“ за помоћ у борби против незаразних болести у Африци, изазвавши огорчење медицинских стручњака и група за људска права. У то време је Њујорк тајмс приметио:

„Улога амбасадора добре воље је углавном симболична, али групе за људска права биле су оштре у својој реакцији на симболику давања је човеку чије је вођство, како кажу, довело до колапса здравствене службе и великих кршења права у Зимбабвеу“.

На крају, Тедрос је повукао своју одлуку да фаворизује Мугабеа након критика.

Раније ове године, председник Доналд Трамп је најавио да ће Сједињене Државе напустити СЗО у јулу 2021. након што је оптужио Тедроса да није учинио довољно да Кину позове на одговорност збогпокушаја да сакрију избијање коронавируса од остатка света на самом почетку.

СИМОНКЕНТ 14. децембра 2020

Фото: EPA-EFE/MARTIAL TREZZINI

https://www.breitbart.com/health/2020/12/14/w-h-o-chief-tedros-could-face-genocide-charges/

Превод: Православна породица, децембар 2021.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *