Никола Лончар

Књига под називом „Тесла: Прошлост, Садашњост и Будућност“ на српском и енглеском језику, намењена за извођење позоришне представе у основним школама у Америци, Србији и Републици Српској, изашла је из штампе. Ова Тесла драма намењена је и полазницима школа глуме, дечијим позориштима, као и Тесла Клубовима широм планете.

Пројекат је осмислила Теслина научна фондација (ТНФ) из Филаделфије која годинама ради истраживање како увести Теслу у школски програм Америке. За протеклих 8 година организовали су 8 конференција у Њујорку, а у Филаделфији много више. Истраживања су рађена у сарадњи са Tacony Academy Charter School. То је ланац школа које води директорка Ashley Redfearn која је и генерални директор ТНФ. Правили су бројне програме како за школе, тако и за Franklin Institut где постоји стална Тесла поставка, а неколико пута месечно у Институту се одржавају презентације о Тесли и његовом делу.

У Tacony школама деци су показивани експерименти, деца су радила ликовне и литерарне радове, сама су правила разне експерименте. Било је креативно, али ипак недовољно, све док једна млада учитељица није дала идеју да децу активно укључимо да буду део велике приче ТНФ о Тесли. Тако се родила идеја за Тесла драму тј. позоришну представу.

„Кренуо сам да пишем драму и после извесног времена показао сам је младој учитељици. Она је, на моју жалост, рекла да деца тешко могу да схвате то што сам написао. Радио сам из почетка нову драму, па нову…  и на крају сам схватио да је неопходно да у цео пројекат укључим професионалног драматурга. Био је то Elis Osvalt за потребе америчког тржишта, а онда смо уз помоћ ко-сценаристе Марине Булатовић дорадили сценарио, да прича буде прихватљива и разумљива деци у Србији и Републици Српској.

Прве дигиталне копије већ смо поделили и дошло је до правог одушевљења међу наставницима и директорима школа. Интересовање за драму стигло је чак из Африке. Јавиле су нам се школе из Сан Дијега, Чикага, Детроита, Филаделфије, Крушевца, Београда, Бања Луке… Циљ је да кроз Тесла Драму упознамо децу са Теслом, као и да им приближимо његов рад и изуме“ – каже Никола Лончар оснивач и председник ТНФ.

Теслина научна фондација (ТНФ) је основана 10. јула давне 2004. године и позива све заинтересоване школе и дечије институције из Србије и Републике Српске да се јаве на адресу: NikolaTeslaClub@gmail.com како би добили на поклон бесплатну књигу или дигиталну верзију Тесла драме, а потом могли да изводе ову представу.

Са Теслином научном фондацијом у Србији увелико сарађује свештеник др Оливер Суботић, аутор монографије „Никола Тесла духовни лик“ и директор основне школе из Крушевца, Саша Јевтић који је први ушао у експериментални програм и то у време пандемије. ТНФ-у се прикључила и екипа из Бања Луке: наставници приватне основне школе „Никола Тесла“, професорка Мирјана Стојановић-Тривановић са Независног универзитета Бања Лука  и Бојан Микулић, вајар из Бања Луке.

ТНФ је у Србији имала велику подршку од стране Александара Игњатовића директора компаније „Pertini Toys“ који је уједно и Координатор иновативних образовних програма ТНФ. Издавачи књиге су „Хопе“(Hope) из Београда, а за тржиште Америке драму је објавио Амазон.

ПР служба ТНФ

Фото: Лазар Петровић и Мoрин Лончар

Више информација Никола Лончар: NikolaTeslaClub@gmail.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *