„Бићете као богови!“ (Постање или 1 Мој 3:5)

АУТОР: Драган Р. Млађеновић

У изврсној студији Тајна друштва и рушилачки покрети (Secret Societies and Subversive Movements) Неста Вебстер (Nesta Helen Webster, Cockfosters, Barnet, United Kingdom, 1876–1960) истражује улогу скривеног Реда илумината и француске масонске ложе Велики Оријент у такозваној Француској револуцији, која је почела 1789. године.(1) Вебстерова пише: „Почиње рат између два владајућа начела: хришћанске концепције човека који тежи Богу, и концепције тајних друштава према којој је човек бог и није му потребна утеха и вођство, него закон сопствене природе. А пошто је та природа божанска по себи, све оно што израста из празноверја, што се сматра грехом, не би требало осуђивати“.(2)

Ово потврђује и истраживач савременог окултизма Фред Гитингс (Fred Gettings, рођен у Јоркширу, Енглеска, 1937) у својој књизи Тајни симболизам у окултној уметности (Secret Symbolism in Occult Art). Ту можемо да прочитамо следећу реченицу: „Тврди се да је Луцифер, пошто је пао с небеса, донео са собом моћ размишљања као дар човечанству“.(3) Велики мајстор Менли Хол (Manly Palmer Hall, 1901–90), канадски масон највише иницијације, у својој књизи Предавања о античкој философији (Lectures On Ancient Philosophy) тврди следеће: „У тајним учењима записано је да је ум Бог Спаситељ“. Зато господин Хол хвали философију: „Философија свакако представља мистичне степенице којима се човек успиње од незнања ка разуму“.(4)

Значајан датум у коначном сламању западног Хришћанства је 1893. година. Тада је из Индије у Чикаго стигао хиндуистички монах (свами) Вивекананда (1863–1902). Дошао је да учествује на првом екуменском дијалогу као један од најзначајнијих представника нехришћанских религија. На том квазинаучном скупу, који је, узгред буди речено, одушевио америчку интелектуалну елиту, Вивекананда је говорио да су све религије истините, али је веданта (што на санскриту значи „спознаја“ или „сазнање“) врхунска истина. Човек се пење од ниже ка вишој истини, да би на крају спознао веданту. А врхунска истина веданте је да је „човек бог“ и да је „сам човек свој спаситељ!“ Тако је хиндуистичка „инстант веданта“, поставши преко ноћи привлачна и помодна, превела Америку жедну преко воде право у светски екуменизам, у коме тобоже нема никаквих неспоразума ни противречности између различитих религија, јер су „све религије истините“(!?) А тако смо дошли до (масонског) „личног самоизграђивања“ без Бога.(5)

У својој књизи Тајна учења свих доба (The Secret Teachings of All Ages) поменути Велики мајстор Менли Хол бави се темом „обожења без Бога“. Ту можемо да прочитамо следеће расуђивање: „Где разум суверено влада, недоследност не може да постоји. Мудрост диже човека на ниво божанства.“.(6) „Чак и у човековом садашњем стању несавршености, рађа се, његовим напором, мисао да неће бити истински срећан догод не постане савршен. А од свих чинилаца који доприносе његовом самоусавршавању, ниједан се не може упоредити са значајем рационалног интелекта. …Само просветљени ум може и мора да води душу ка савршеном светлу јединства.“.(7)

Ову основну обману за лаковерне спремно су прихватили ловци на људе Новог доба (New Age), псевдорелигијског покрета који се појавио у Америци почетком осамдесетих година 20. века. Ти продавци магле су за кратко време успели да заведу милионе лаковерних „верника“ и узму им паре. Њихов циљ је претерано амбициозан: они желе да Новим добом замене, „прогутају“ и учине сувишним све традиционалне монотеистичке религије (Мојсејеву, Христову и Мухамедову). Књижаре Новог доба ничу по Америци као печурке после кише, па их је крајем 20. века било више од три хиљаде. Чак су се појавиле и радио станице овог покрета, које се свесрдно труде да повећају слушаност, те деле награде за музику Новог доба.

Једна од најактивнијих мисионарки Новог доба последњих десетлећа 20. века била је позната холивудска глумица Ширли Меклејн (Shir­ley McLa­i­ne, рођена у Ричмонду – Вирџинија, САД, 1934). На тему „како постати бог“ Меклејнова је написала и објавила неколико књига које су брзо постале бестселери и продате у милионским тиражима. Њена прва књига На грани (Out on a Limb) (8) продата је у три милиона, а друга, Плес на светлу (Dancing in the Light) (9) у два милиона и 200.000 примерака! У часопису Тајм од 7. децембра 1987, на 64. страници објављен је сензационални податак: „Њених пет књига укупно је продато у више од осам милиона примерака!“

Па да и ми завиримо у те бестселере и прочитамо мисли најактивнијег проповедника Новог доба; ево шта ту пише: „Мислим да смо изабрали да будемо заједно. …Ми бирамо своје родитеље и ја мислим да родитељи бирају децу коју желе пре него што дођу у ову инкарнацију (стр. 42). … Ми смо део Бога (стр. 104). …Ако неко гласно каже: `Ја сам Бог`, звучне вибрације дословце подижу енергију тела на виши ниво (стр. 112). …Не постоји реалност, него само перцепција“ (стр. 117).(10)

У поменутој репортажи часописа Тајм описује се једно предавање Меклејнове: „Уз умирујући звук кристалних звончића и жуборење поточића, проповедница Новог доба је 1200 слушалаца уводила у медитацију говорећи им: „Ви не можете ни замислити колико много морате да знате. Видите ли тај спољашњи мехурић беле светлости који вас прати? Он је део вас самих, он учествује у вама, то је део Бога који нисте знали. … Бог – то је само осећај, а не реалност. .. Ви можете бити оно што желите да будете; свако је бог, сатворац космоса, треба само проникнути себе самог“.

Магазин Њусвик од 27. јула 1987. године пише: „Откад је Меклејнова почела своја путовања јануара ове године, више од 10.000 људи у петнаест градова платило је улазницу од 300 долара.“ У овом броју Њусвик-а Ширли Меклејн је дала интервју, у коме, између осталог каже: „Земља се помера са своје путање, и само је колективна свест може вратити на њу“.

Зашто ширење философије Новог доба постиже тако велики успех? Зато што проповеда учење које прија најширем кругу обичног, нешколованог света. Новодобци кажу: „Морамо се ослободити ниског вредновања самог себе. Морамо се ослободити материјалистичког начина мишљења и реализовати наш мистички потенцијал путем самопознања и више свесности“.

Морал Новог доба је прича за себе. То је смеса неповезаних идеја и поставки ишчупаних из разних, међусобно несродних религија и духовних дисциплина. Ту се брбља о смрти и новом рођењу, о инкарнацијама и медитацији, о Светом Писму и апокрифним легендама, о исцелењу од рака и сиде; меша се Будизам са Хришћанством и Хиндуизам са Исламом. Говори се како смо дужни да „испразнимо себе“ од ограничавајућих нас тела и тражимо Бога. Кад испразнимо себе, наћи ћемо Бога у себи, јер смо сви ми такође богови.

Из оваквог синкретичког и наопаког теолошког полазишта настао је новодобски (new age) образац: „Ја сам бог, ви сте богови, ми смо богови, они су богови…“

Круг је затворен. Враћени смо на почетак приче у којој змија шапатом обећава Еви: „Бићете као богови!“ (Постање или 1 Мој 3:5)

НАПОМЕНЕ:

  • Nesta Webster, Secret Societies and Subversive Movements,
  • Исто дело, стр. 30.
  • Fred Gettings, Secret Symbolism in Occult Art, New York, 1987, p. 117.
  • Manly Hall, Lectures On Ancient Philosophy, Los Angeles, 1984, p. 63.
  • Rada Iveković, Rana budistička misao, Biblioteka Logos, IP Veselin Masleša, Sarajevo. (1977). стр. 131-152.
  • Manly Hall, The Secret Teachings of All Ages, Los Angeles, 1977, СХVII
  • Ibidem, p. CCIII
  • Shirley McLaine, Out on a Limb, New York, 1983.
  • Shirley McLaine, Dancing in the Light, New York, 1985.
  • Shirley McLaine, Исто дело. стр. 42, 104, 112, 117.   

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *