ИЗА ДОБРО ОРГАНИЗОВАНИХ БУНТОВА У 14 ГРАДОВА СТОЈЕ САД, БРИТАНИЈА И ТУРСКА

* Као повод за демонстрације искоришћено двоструко поскупљење течног гаса, али су се у све већ укључили „ветерани“ протеста у Кијеву и Минску и Telegram-канал NEXTA преко којег су западне специјалне службе дириговале протестима у Белорусији чији циљ није био само рушење Александра Лукашенкља него и одвајање те земље од Русије

* Најжешћи сукоби са полицијом избили у Алма-Ати, бившем главном граду Казахстана. Било паљења полицијских возила (најмање четири), бацања сузавца и шок-бомби, ескплозија и пуцања гуменим мецима…

* Председник Казахстана Касим-Жомарт Токајев обратио се нацији, а посебно младима са апелом да не ударају на државу и закон. Упозорио је да се ради о „провокацијама изнутра и извана“ и објавио: „Јуриши на седишта државних институција апсолутно су незаконити. То су преступи за којима ће уследити казне! Власт неће пасти!“. Симптоматично је све изговорио на – руском језику! Можда је то примарно била порука страним силама које стоје иза немира

_________________________________________________________

АМЕРИКАНЦИ и Британци покушавају да у Казахстану изведу улични државни удар какав су успешно извели у Кијеву 2014-те, али нису успели да 2020-те изведу у Белорусији.

Уз значајну улогу Турске из другог плана, успели су да „незадовољни народ“ изведу на тргове и улице 14 казахстанских градова. Све је готово исто као у Минску прошле године, а за разлику од Кијева 2014-те – засад нема паљења аутомобилских гума.

 

Добро организовани млади мушкарци – многи са палицама и паролама какве се не пишу спонтано и фломастером – воде мале уличне битке са полицијом. Хватају се и онога што им успут падне под руку.

Полиција користи пендреке, сузавац и шок-бомбе…

У све се укључио и Telegram-канал NEXTA преко којег је западна (и пољска) агентура дириговала демонстрацијама у Белорусији срачунатим не само на рушење власти Александра Лукашенка, него и на одвајање те земље од Русије.

У Алма-Ати се нашао и репортер Медиазоне, која је у Русији проглашена за „страног агента“, са пласираном тврдњом да је гледао паљење шест полицијских возила…

Најжешћи сукоби догодили су се у центру Алма-Ате, некадашњег главног, а и до данас највећег града Казахстана. Тачније: испред градске куће (Акимата), на само неколико стотина метара од `резервне` резиденције шефа државе.

Цео центар града је током два-три сата био под димом који отежава дисање.

Прво се окупило око хиљаду људи које су снаге безбедности успеле да потисну из центра, али су се они поново груписали по оближњим улицама.

Било је разбијања излога и паљења полицијских аутомобила (најмање четири, један је одлетео у ваздух)…

Одјекнуло је и више експлозија.

Било је и пуцања. Наводно гуменим мецима.

Још масовније демонстрације су букнуле у главном граду Казахстана Нур-Султану, Жанаозену и Актауу. У овом другом је на улицама било најмање 7.000 младих.

Telegram-канал «Војни коментатор“ објавио је да се преко интернета у превирања у Казахстану «активно укључују ветерани протеста у Украјини и Белорусији“.

За потпаљивање немира искоришћена је дозвола Министарства енергетике да се од 1. јануара цена течног (нафтног) гаса формира на електронској берзи, што је довело до његовог драстичног, двоструког поскупљења.

Председник Казахстана Касим-Жомарт Токајев обратио се нацији, а посебно младима са апелом да не ударају на државу и закон. Упозорио је да се ради о „провокацијама изнута и извана“ и објавио: „Јуриши на седишта државних институција апсолутно су незаконити. То су преступи за којима ће уследити казне! Власт неће пасти!“.

Симптоматично је да се обратио на – руском језику!

Вероватно и због бројне руске мањине у земљи, али је то можда примарно била порука страним силама које стоје иза немира.

Обећао је да ће специјална државна комисија размотрити захтеве демонстраната и показао спремност да цена течног гаса, на којем многи возе аутомобиле, буде осетно смањена…

ИЗВОР: http://fakti.org/quo-vadis-orbi/pokusaj-obojene-rebvolucije-u-kazahstanu-kakva-zapadu-nije-proslau-belorusiji

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *