Запад одговорност за терористички напад у Красногорску приписује ДАЕШ,-у, терористичкој организацији забрањеној у Русији, како би прикрио умешаност Украјине у масакр, у коме је убијено 137 људи и више од 180 рањено. Руски експерти оцењују да траг води ка Украјини, али истовремено напомињу да треба сачекати и резултате истраге.

АУТОР: Оливера Икодиновић

Како наводе, руске специјалне службе саме раде на истрази, без помоћи Запада и сасвим је сигурно да ће доћи до сазнања ко је организатор, а ко је налогодавац.
Индикативна је брза реакција Сједињених Држава о неумешаности Украјине у терористички напад, која је уследила усред трагедије, као и тврдње да иза свега стоји ДАЕШ (тзв. Исламска држава), каже пензионисани пуковник ФСБ-а, стручњак за борбу против међународног тероризма Михаил Кожемјакин.
„Не верујем баш у такве случајности да је нека апстрактна терористичка организација изненада одлучила да изведе овакву акцију. По мом мишљењу, то су ипак карике истог ланца. Морамо да видимо коме ово одговара. Данас је то од користи Украјини и од користи је, пре свега, Сједињеним Државама, јер да нису замутили воду, онда се никаква Европа не би мешала у ова питања. Било ми је сасвим очигледно од првих кадрова да извршиоци нису држављани Украјине – то је очигледно по њиховом понашању, покретима тела и коришћењу оружја. Не верујем да би оваква операција била поверена неком са улице: ‘Ево ти 500 хиљада и иди убијај’. То су обучени људи, више сам него сигуран да су више пута убијали“, каже Кожемјакин.
Руски експерти истичу да понашање терориста и правац њиховог бекства могу указивати на умешаност западних земаља које воде прокси рат против Русије. Дакле, траг не води само у Украјину, где су очигледно покушали да се пребегну, већ и на Запад.
За извршиоце нису случајно изабрани мигранти из Средње Азије – налогодавци су их изабрали како би у западној јавности створили слику да су они наводно исламисти.
Кожемјакин истиче да овај терористички напад није могао бити изведен „без нечије подршке“. У прилог томе да напад није извршио ДАЕШ иде чињеница да овде нема печата тзв. Исламске државе, чији фанатични чланови, по правилу, изводе самоубилачке ударе, не беже са места злочине нити касније причају да су све урадили због пара.
Руски експерти оцењују да ниво организације терористичког напада сугерише да је ово операција западних обавештајних служби у прокси рату са Русијом, чија је сврха да сеје раздор, страх, панику и подрива консолидацију друштва.

Покушај да се Русија разори изнутра

Руски државни органи ухапсили су 11 лица повезаних са терористичким нападом на посетиоце концерта музичке групе „Пикник“ у „Крокус Сити Холу“.
Један од приведених нападача, држављанин Таџикистана, на видео снимку који је објављен, рекао је да је преко „Телеграма“ дошао у контакт са особом коју назива „помоћником проповедника“ и да му је он предложио да за пола милиона рубаља, што је око пет хиљада евра, „убија људе, насумице“. Пола наведене суме му је, како тврди, пребачено му је на картицу.
„Многи пријатељи ми кажу да не личи на некаквог борца, јер се сав тресе, дрхти, али ја желим да вам кажем из сопствене праксе, кроз комуникацију са милитантима, а то је далеко више од стотине – по правилу се тако понашају“, каже Кожемјакин.
Кирил Вишински, члан руског Савета за људска права, оцењује да су организатори напада на цивиле у „Крокус сити холу“ желели су да направе озбиљан раздор у великој мултинационалној држави. Према његовим речима, не треба заборавити да „живимо у ратном стању“.

„У суштини, то је већ објављен рат против нас од стране колективног Запада. Ови људи се више не крију, већ дуго причају да морају да нас победе на бојном пољу. Али они не желе само то, они желе да униште нашу земљу изнутра“, каже Вишински.

Вишински сматра да починиоце не треба називати терористима, него убицама.
То су убице. Изгледа да они немају никакве дубоке идеолошке ставове, немају никакве политичке захтеве, нити постоје индиције да су повезани са било којом терористичком организацијом. Они су просто – убице“, каже Вишински.

Русија ће пронаћи и казнити одговорне

Генерал-потпуковник руске Спољне обавештајне службе у пензији Леонид Решетњиков уверен је да би украјинске специјалне службе ликвидирале извршиоце терористичког напада у „Крокус сити холу“ да су прешли границу, јер су они за њих „потрошна роба“.
Према његовом мишљењу, организатор терористичког напада је, највероватније, била украјинска војна обавештајна служба (ГУР), иза које је стајао британски МИ6.
Званична Москва не упире директно прстом у Украјину као организатора, нити у Запад као налогодавца терористичког напада јер је истрага у току, али изражава сумњу у то да би Кијев могао да буде умешан.
Стручњаци су сигурни да ће руске службе доћи до истине, а да ће они који стоје иза овог терористичког напада бити тешко кажњени.
Подсетимо, руски државни органи ухапсили су 11 лица повезаних са терористичким нападом на посетиоце концерта музичке групе „Пикник“ у „Крокус Сити Холу“.
Четврорица терориста, који су крвави пир починили за свега 18 минута, пресретнути су у Брјанској области, на мање од 100 километара од руско-украјинске границе, док су белим „реноом“ покушавали да побегну у Украјину.
Из њихових изјава произлази да је напад изведен за новац, али јасну слику о томе који су били њихови мотиви за напад и ко су налогодавци једног од најкрвавијих терористичких напада у историји Русије за сада није могуће сложити.
Басмански суд у Москви одредио им је притвор до 22. маја. Оптужени су за тероризам и признали су кривицу, а за то дело прети им доживотна робија.
Украјина је једина земља која није осудила терористички напад у „Крокус сити холу“, а стручњаци оцењују да то показује злочиначку природу актуелног режима у Кијеву.
ИЗВОР: Спутњик

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *