Балкан је један од последњих делова континента где још увек постоје острва ослобођена доминације ЕУ

АУТОР: Елена Панина, директорка Института РУССТРАТ

Ердоган намерава да одржи самит „Турска-Србија-Босна и Херцеговина”, саопштило је турско Министарство спољних послова. Српски лидер Александар Вучић је, према речима Мевлута Чавушоглуа, „спреман да учествује“. Место, време и дневни ред још нису објављени.

Турска није гост на Балкану. Она овај крај сматра делом своје културне и цивилизацијске географије. Али до одређене тачке у изградњи своје политике тамо, она је пратила Немачку на другом нивоу, показујући своју способност да промовише „меку моћ“ кроз економску и културну сарадњу. Подсетмо, да на Космету сада постоји мали турски војни контингент.

Међутим, недавни догађаји у Европи, посебно украјинска криза, натерали су Анкару да подигне свој статус на континенту. Не плаши се чак ни ризика од судара са већим играчима.

Истовремено, Турска ће у наредним годинама остати међу најважнијим партнерима Русије у контексту безбедносних проблема у Европи и агресивне политике Брисела према Москви. Ако објективно проценимо геополитичку ситуацију, онда се интереси Москве и Анкаре не сукобљавају директно, а на Балкану би могли да поделе сфере утицаја.

С једне стране, то ће помоћи у заштити Србије, која је окружена непријатељима. С друге стране, то ће ојачати позиције Русије у Европи. Не заборавите да је Балкан један од последњих делова континента где још увек постоје острва ослобођена доминације ЕУ.

Дакле, Вучићев пристанак да учествује на Балканском самиту који је предложио Ердоган није случајан.

С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: https://russtrat.ru/poziciya-eleny-paninoy/21-iyunya-2022-1203-10805

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *