фото : www.veritas.org.rs

  • Осећам жељу, али и дужност, да “Олујом” подсетимо све на дешавања у историји, на српску трагедију у Крајини, на голготу кроз коју су читаве породице пролазиле, каже Милош Радуновић, редитељ и сценариста филма и серије “Олуја” чије снимање почиње сутра у селу Памбуковици код Ваљева

Ово је први пут да српска кинематографија за тему има страдања Срба у погрому из 1995. године, који је један од највећих злочина над нашим народом од другог светског рата. Пројекат ће чинити дугометражни играни филм и 12 епизода серије. Премијера, филма планирана је у децембру, а почетак приказивања серије у марту следеће године.

Филм “Олуја” који 6. јула почиње да се снима на локацијама код Ваљева и Уба, снажна је и потресна прича о голготи кроз коју је на стотине хиљада људи пролазило у избегличким колонама спашавајући своје животе.

Свака њихова суза заслужује посебан филм

„Олуја“ је наше виђење рата, базирано на истинитим причама. У центру дешавања су животне судбине главних јунака, које су веома потресне и емотивне у мери да свака њихова суза заслужује посебан филм. Потрудили смо се да направимо сценарио који на интензиван и драматичан начин прати период непосредно пре, за време и после „Олује“. Сигуран сам да ће публика то умети да препозна и да ће филм и серија наићи на велики одјек”, каже редитељ.

На челу глумачке екипе “Олује” је Јово Максић, глумац који је и сам преживео прогон из Крајине. Према Максићевим речима, ово је прича о обичним људима којима историја не воли да се бави.

“Они су тихи хероји. Обичан човек је занемарен, а историју су створили обични људи, обични сељаци и ово је прича о обичним сељацима. То су људи који су силом прилика због неких политичких или других разлога пропатили, а такве приче ћете наћи и на другој и трећој страни, и мислим да треба да се бавимо тиме, да једни другима на тај начин и опростимо и да разумемо једни друге“, објашњава Максић.

Потресну причу о колонама људи на тракторима избеглим у Србију током операције хрватске војске која је трајала од 4. до 9. августа 1995. године, а чији је резултат на хиљаде убијених и несталих и око 250.000 протераних – о филму “Олуја”, поред Максића оживеће глумци Златан Видовић, Давор Јањић (почетком деведесетих избегао из Сарајева), Јелена Човић, Марија Пикић, Љубиша Милишић, Иван Вујић, Милица Станковић и други.

ИЗВОР: https://www.in4s.net/pocinje-snimanje-oluje-prvog-filma-o-stradanju-srba-u-pogromu-iz-1995-godine/

One thought on “Почиње снимање “Олује”, првог филма о страдању Срба у погрому из 1995. године”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *