РУСИЈА ОБАВЕЗАЛА ГУГЛ ДА ЈОЈ ПЛАТИ СЕДАМ МИЛИЈАРДИ РУБАЉА КАЗНЕ, А ФЕЈСБУК – ДВЕ

* Транснационални монструми ће пре или касније бити насилно фрагментисани, штавише – по заједничкој одлуци свих водећих земаља. Једноставно зато што представљају праву опасност по човечанство

* Сада сви причају о Трећем светском рату. У суштини, једна од његових стварних манифестација је рат држава против корпорација. Тај рат је почео

________________________________________________________

Аутор: Дмитриj МИХАЈЛИН

УСКОРО ће буџет Русије бити пунији за 9 милијарди рубаља. Уколико му се исплате ту суму – Гугл и Фејсбук мораће да напусте њено интернет-тржиште.

Гугл је у РФ кажњен одлуком суда са више од седам милијарди рубаља, Мета (бивши Фејсбук) – са безмало две милијарде.

У суштини, ово што се дешава веома је озбиљно. Не ради се о висини изречених казни – поменуте суме су сића за америчке монструме.

Власти Русије покушавају да и таквим мерама присиле обе глобалне платформе да отворе своја представништва у Русији и да плаћају порез на новац зарађен у РФ. Што је још важније: да се придржавају руског, а не неког свог интерног – законодавства.

Све ово уопште није руски изум – све велике земље покушавају да `приземље` та мега-чудовишта и да их натерају да раде на равноправној основи са другима – то јест, пре свега, да поштују законе земље.

Зато мислим да се ни Гугл ни Мета неће превише џилитати. Јер, чему ризик гашења и губитка руског тржишта ако ће сутра исто тражити друге државе. Поготово што сигурно не желе да им свуда залупе врата.

Руско тржиште није само више од 100 милиона корисника Интернета, то је и скоро 300 милиона људи широм света који користе руски језик на Интернету.

С друге стране, све зависи од степена безобразлука шефова Гугла и Мете – они „руски случај“ могу искористити да васпитају друге земље. У смислу: Русија се према нама понела грубо, па смо у тој земљи прекинули активности. Ако нам будете наметали – напустићемо и вашу земљу.

Русија, генерално, не треба да брине јер има и национални претраживач Јандекс, скројен посебно за руски језик, и националне платформе попут ВКонтакте и Телеграма – које, иначе, имају знатно више корисника него сегмент Фејсбука на руском.

Русија већ има све, осим што још није довољно развила видео-платформу – „Рутјуб“. А Немачка и Француска – немају ништа своје.

Дубоко сам уверен да ће транснационални монструми пре или касније бити насилно фрагментисани, штавише – по заједничкој одлуци свих водећих земаља. Једноставно зато што представљају праву опасност по човечанство.

Када власт једне земље престане да утиче на ситуацију у својој земљи, па још на њу почну да утичу неке корпорације, а преко корпорација – било ко – то је, најблаже речено, ненормално.

Уосталом, присетите се како је Доналд Трамп био напросто „обрисан” са свих западних платформи. А то је биовише него живописан пример њиховог директног утицаја на велику политику.

Бранећи суверенитет својих земаља од других земаља, сви су одједном открили да права претња не долази толико од држава колико од корпорација. Укључујући, узгред, и САД, о којима је и сам Трамп више пута говорио.

Сада сви причају о Трећем светском рату. У суштини, једна од његових стварних манифестација је рат држава против корпорација.

ИЗВОР: http://fakti.org/globotpor/poceo-rat-drzava-protiv-americkih-internet-monstruma-gugla-fejsbuka

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *