По повратку са америчке турнеје приређене за нашу дијаспору која је трајала од Светог Саве до Сретења Господњег 2024. Сестре Гобовић су одликоване Указом о одликовању, који је потписао председник Републике Србије и то Сретењским орденом – Златном медаљом за заслуге. Председник Републике Србије, Александар Вучић, уручио је данас, 15. фебруара, одликовања заслужним појединцима и институцијама поводом Дана државности Србије, међу којима су и Сестре Гобовић.

„Изузетно смо почаствоване овим признањем, које нам даје подстрек за даљи рад и залагање на пољу промоције традиционалне музике коју изводимо у земљи и иностранству, као и подстрек у даљем раду са најмлађима, односно хором „Славујчићи“ при Храму Светог Саве и одржавању музичких радионица за децу дијаспоре“, истичу Гобовићке, као и да деценије рада на очувању традиционалне изворне музике сматрају својом мисијом; а све награде, попут признања које им је уручила Тесла научна фондација из Америке у Њујорку (Tesla Spirit Award) за 2022, проглашења њихове песме „Србија“ за најлепшу песму о нашој отаџбини, награде Орден Војводе Ђорђа Стратимировића која им је уручена крајем 2023. и многих других, потврдом свог дугогодишњег рада и сматрају да сва досадашња признања добијају посебан печат, које им даје Сретењски орден.

Поводом управо завршене америчке турнеје, Сестре Гобовић су истакле да су у Америци виделе колико се наша дијаспора заиста труди да очува традиционалне вредности и идентитет, кроз љубав према српској музици и нагласиле да носе дивне утиске из Америке. „Слоган којим се руководимо ‘ЛЕПОТА ЈЕ У ТРАДИЦИЈИ’, засигурно је оправдан међу нашима у Америци“ сматрају Сестре и истичу да наша Црква и њено свештенство имају мисионарску улогу у дијаспори у виду окупљања нашег народа, при културним догађајима, организованим при Цркви и посвећености српским породицама, свакодневно, у далеком свету. Радосне су јер наш народ у Америци заједно прославља црквене и државне празнике, а деци усађују љубав према домовини кроз традиционалну музику, фолклор и очување наших обичаја.

Уз захвалност на гостопримству нашим црквама у Патерсону, Бостону, Орланду, Лонгвуду, Клирвотеру, Норт Порту… најављују да ће се радо одазвати позиву за поновну посету који је уследио и који ће укључити наступе традиционалне музике и едуковање наше деце у иностранству у оквиру музичких радионица духовне, изворне и традиционалне српске музике.

„Део наше мисије је да деца дијаспоре не забораве музику земље из које потичу, већ да је заволе и пренесу својој деци“, истичу оне.

Сестре Гобовић су наступале широм света од Америке, Швајцарске, Румуније, па до Мађарске.

Извор: Марина Булатовић

Фото: Приватна архива

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *