Екуменистичко крунисање краља каобајаги „склоног Православљу“

Лондон, 24. април. Представници нехришћанских религија биће укључени у церемонију крунисања британског краља Карла III у Вестминстерској опатији 6. маја, што ће бити први такав догађај у британској историји. То преноси ТАСС позивајући се на Тајмс.

Према њеним речима, свештеници који исповедају ислам, хиндуизам, јудаизам и сикизам током церемоније неће читати молитве нити благосиљати Чарлса III, већ ће постати део „верске поворке“ од Бакингемске палате до Вестминстерске опатије. Конкретно, главни рабин Уједињене јеврејске заједнице Велике Британије и Комонвелта, Ефраим Мирвис, већ је позван да преноћи са 5. на 6. мај у краљевској резиденцији како би следећег дана, на сабат, прошетао до места крунисања.

У овом случају, директно у Вестминстерској опатији, четири поменуте религије ће представљати четири члана Дома лордова британског парламента. Дакле, једну од крунских одора монарха на церемонији ће носити бароница Џилијан Мерон, 64-годишња Јеврејка која је раније била на неколико функција у лабуристичкој влади. Заузврат, 84-годишњи барон Нарендра Пател – хиндуиста по вери, бивши ректор Универзитета Данди у Шкотској – донеће суверену, који ће седети на краљевском престолу, краљевски прстен, а 56-годишњи – Стари муслимански барон Саид Камал, који је заседао у Европском парламенту од 2005. до 2019. године, поклониће му пар армила (специјалних наруквица).

Вимблдонски барон Индраџит Синг, 90-годишњи сик који ради као радио водитељ за ББЦ Броадцастинг Цорпоратион и колумниста за The Guardian и The Independent, предаће крунску рукавицу Карлу III. Према писању Тајмса, 19. априла у банкет сали Бакингемске палате одржана је сат и по проба уз учешће лордова. Према Сингху, таква церемонија ће помоћи да се сруше „зидови између религија“.

The Mail On Sunday је 9. априла, позивајући се на изворе, објавио да Карлу III и свештенство цркве Енглеске имају различите ставове о томе како би требало да се организује његово крунисање. Како наводи издање, краљ, који је на позицији врховног владара Енглеске цркве, залаже се за одржавање „разноврсније“ церемоније уз учешће представника других вера. У чланку је наглашено да је услед насталих несугласица објављивање прописа о крунисању одложено.

Како наводи лист, став који је заузео Чарлс III потврђује његове речи изречене пре 30-ак година да жели да буде бранилац свих религија, а не само англиканства. Титулу браниоца вере, која се односи на Енглеску цркву, сви енглески монарси носе скоро 500 година од краља Хенрија VIII, који је владао од 1509. до 1547. године и подстакао реформацију.

Крунисање Чарлса III одржаће се у присуству 2.000 људи у Вестминстерској опатији у Лондону 6. маја, осам месеци након смрти Елизабете Друге. Позив на церемонију примили су лидери Мађарске, Ирске, Пољске, Филипина, Француске, краљеви Шпаније и Шведске, принц од Монака, јапанске царске куће, лидери ЕУ, представници британског политичког естаблишмента и нови први министар Шкотске, Хамза Јусаф, који се придржава републиканских ставова.

Претходно је у телефонском разговору са Чарлсом III амерички председник Џо Бајден рекао да ће прва дама Џил Бајден представљати његову земљу на крунисању. Данска краљица Маргрете II пропустиће церемонију због операције. Руски амбасадор у Великој Британији Андреј Келин рекао је да не очекује позив на крунисање у актуелним политичким реалностима.

Превод и приређивање: „Борба за веру“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *