Недавно завршен, седамдесети по реду, тајновити годишњи самит Билдерберг групе, за тему је имао будућност. Конкретно – „будућност ратовања”. А са сукобима који бесне од Судана преко Украјине до Газе, чини се да је то, просто, „дух времена”.

Мрачну тему будућности ратовања „светски владари из сенке” избацили су упоредо са зујањем полицијских дронова, који су лебдели изнад хотела Eurostars Suites Mirasierra у Мадриду, пазећи да високи гости буду безбедни унутра.

Већ деценијама, састанак око 130-ак богатих и моћних из области политике, војске, тајних служби, финансија, науке, медија, академске заједнице и племства из Европе и САД, који се окупљају иза затворених врата да разговарају о томе шта мучи свет, тема је теорија завере.

И мада је Билдерберг последњих година настојао да буде више Давос него Илуминати, листа гостију опет је звучала као списак неког завереника на тему „ко је ко међу владарима света”, пише британски лист Гардијан.

Будућност ратовања

Чак и по стандардима Билдерберга, безбедност на овогодишњој конференцији је била „интензивна”. То је, вероватно, био одраз претњи и „изазова“ упакованих у дневни ред конференције: Русија, Кина, Блиски исток, клима – док је седница о Украјини, под називом „Украјина и свет”, имала забрињавајући наговештај ширег светског рата.

А када су о теми „Промена лица биологије” разговарали генерални директор компаније Пфајзер, шеф ЕУ Центра за превенцију и контролу болести и човек који је водио Пројекат људског генома, готово да сте могли да чујете звона за узбуну и поред полицијских сирена.

Свет Билдерберга 2024. врви од претњи; то је свет „хибридних напада“, вођених ометајућим технологијама, као што је вештачка интелигенција, која је била при врху дневног реда.

Конференцијска сала врвила је од технолошких могула, укључујући челнике Google DeepMind-a, Microsoft AI, Mistral AI и Anthropic, што је овај догађај учинило самитом AI на високом нивоу, са жељим да вештачка интелигенција „прошири свест до звезда“.

Контингент америчких званичника националне безбедности, који су дошли из Вашингтона на ове разговоре, међутим, имао је тенденцију да заузме „овоземаљскији” и „наоружанији” поглед на ту тему, пише британски лист.

Светска војска и индустрије које је окружују, озбиљно схватају Билдерберг. Један од највиших америчких војника, врховни савезнички командант за Европу, Кристофер Каволи, недавно је упозорио да се сукоб са Русијом обликује као „дуга борба“. Каволијев шеф у НАТО, Јенс Столтенберг, присуствовао је свом последњем Билдербергу као генерални секретар. Његов наследник у Алијанси биће Марк Руте, одлазећи холандски премијер, који је редован члан Билдерберга.

Естонска премијерка Каја Калас, која је, такође, била у Мадриду, верује да је на бојном пољу „Украјина надмашила Русију, постављајући потпуно нове системе наоружања“, истиче Чарли Скелтон, дописник Гардијана из Мадрида.

Часопис Тајм је Украјину назвао „ратном лабораторијом вештачке интелигенције“, а Економист се слаже, описујући је као „полигон за тестирање компанија као што су Андурил и Палантир“ – шефови обе ове одбрамбене технолошке компаније присуствовали су састанку у Мадриду.

„Наши производи су били веома тражени“, истакао је Алекс Карп, који води Палантир, гигант за надзор вештачке интелигенције.

Магазин Форбс пише да је Карпов колега, инсајдер из Билдерберга и миљеник Пентагона, Ерик Шмит, који је некада водио Гугл, био толико „инспирисан украјинском употребом дронова на бојном пољу“ да је провео прошлу годину „радећи на тајном пројекту војних дронова”.

Високо финансијско друштво

Овогодишњи Билдерберг био је препун високих министара и комесара ЕУ, међу којима су били и челници Европске инвестиционе банке и Банке Шпаније. Сам догађај водила је Ана Ботин, извршни председник Банко Сантандер, а присуствовали су и челници бројних других финансијских гиганата, укључујући Citigroup, Deutsche Bank, Societe Generale.

Велики бизниси имају тенденцију да плаћају Билдербергове рачуне, јер је то врхунска прилика за улагање. Изгледа да ће домаћин састанка Билдерберг групе следеће године бити шведски милијардер, инвеститор Маркус Валенберг, председник одбрамбене компаније Saab.

Његов виши саветник, Оскар Стенстром, „лебдео је около на конференцији као члан извиднице“. Стенстром је био главни преговарач за успешно приступање Шведске НАТО у марту, а „има ли бољег начина да се наздрави текућој експанзији Алијансе од скандинавског Билдерберга. Скол!” – закључује Гардијан.

ИЗВОР: Магазин – Политика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *