Exif_JPEG_420

Пошто видим да неће о овоме да се пише, ја ћу се одважити да дотакнем и ову тему. Превише је у медијском простору лутања и погрешних информација, можда се то ради намјерно како би се стално ширио страх међу људима, а можда се све дешава случајно по некој глупој инерцији коју је изазвала стихија.

Свима нам је познат феномен „пијеска из Сахаре“, прљавих жутих трагова послије кише који остају на колима. Свако ко се разумије у пијесак види да то није пијесак, нема оштре ивице и превише је ситан, више личи на прашину, а медији говоре о пијеску.

Прилично је  тупаво објашњење да пијесак прелети толики простор, многе области прескочи и баш нађе да се овдје код нас стровали са неба. И тако сваке године.

Због недостатка логичног објашњења многи мисле да је то посљедица запрашивања неба разним хемијских средствима па том тезом додатно срозавају и обесмишљавају причу о стварном засијавању неба разним хемикалијама и тварима које постоји. О томе сам писао давних година шта се дешавало на небу изнад Сарајева. Али овога пута се не ради о тим стварима.

У овом случају жутог талога се ради о обичном полену. Ко не вјерује нека погледа ову слику коју сам направио прије пар дана. Сасвим се лијепо види жути полен који је изашао из ових ресица. Вјетар уздигне пелуд која је лагана и заковитла је, а онда када падне киша то све заврши свугдје по тлу. Градови су пуни дрвећа па се не треба чудити количини пелуди.

Интересатно је да се ово дешава годинама и нико није нашао за сходно да ово објашњава народу, него чак и медији шире глупости о пјеску из Сахаре. Треба питати главне уреднике медија зашто то раде и са којим циљем држе народ у незнању и доприносе општој дезинформисаности.

Душко Бошковић,  дописник из Сарајева

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *