Група волонтера разоткрила је извршног директора Фејсбука Џерена Мајлса и оптужила га за педофилију. Закербергова компанија га је отпустила, али полиција и даље није покренула истрагу.

АУТОР: Лука Марколивио

Компанија Фејсбук Мета је у проблему. Један од њених највиших руководилаца набацивао се тринаестогодишњем „Корију“. Џерен Мајлс (35), шеф центра за управљање подацима мултинационалне компаније Марка Закерберга, оптужен је да је слао непристојне поруке дечаку с којим је потом договорио састанак у хотелској соби у Колумбусу у Охају. „Кори“ заправо не постоји: то је само измишљено име налога који води мала организација људи који уходе педофиле: Predator Catchers Indianapolis.

Причу је реконструисао британски Daily Mail. Мушкарац и жена из оперативне групе појавили су се у хотелу и покушали да убеде Мајлса да се преда, док су истовремено стримовали разговор на Фејсбуку. Компанија Мета одмах је отпустила овог руководиоца и покренула истрагу. Мушкарац, међутим, није ухапшен, нити се за сада терети ни за какво кривично дело. Мајлс је признао да је слао непристојне поруке, али је негирао да је имао намеру да врши полне радње над малолетницима.

Мајлс је наводно почео да шаље приватне поруке „Корију“ 22. новембра с једноставним: „Ћао, да ли се познајемо?“ Иако је корисник открио да му је само 13 година, менаџер Мете упустио се у серију алузивних изјава, па му је чак и рекао да намерава да „покуша да се ували у невоље”, као што је то да „разговара с малолетником“. Кад је постао мало самоуверенији, Мајлс је испољио жељу да дечаку пружи „слатке загрљаје“, па је ча себи дозволио и друге експлицитније и узнемирујуће фразе, као што су: „Нећу имати никакве задршке пред тобом, ако то учиним. Напаљен сам.“

ОД ЗВЕЗДА ДО ШТАЛЕ

Када је Мајлс разоткривен у хотелу у Колумбусу, Ерик Шмут и Шанда Ноли, два агента организације Predator Catchers Indianapolis подробно су га испитивала: „Значи, у реду је да причаш о сексу онлајн докле год се не упознаш с децом?“, упитала га је Нолијева. „Ово је једини пут да сам то урадио”, одговорио је извршни директор Мете.

Упркос томе што су његове опсцене поруке предали полицији у Колумбусу и у Палм Спрингсу у Калифорнији, где Мајлс живи, Шмуте и Ноли нису добили одговор од органа реда. Портпарол полиције Палм Спрингса Мајк Казаван рекао је: „Нисмо добили пријаву против особе таквог имена.” Међутим, Нолијева је поделила снимак екрана имејла који је послат полицији 17. фебруара у 21 сат. Daily Mail је затражио коментар од Полицијске управе Колумбуса, али није добио одговор.

У међувремену, круг пријатеља, комшија и пословних сарадника ограђује се од Џерена Мајлса. Човек који је отворио врата некретнине коју је овај менаџер Фејсбука купио 2019. рекао је да не познаје Мајлса и одбио је да даље коментарише.

Комшије кажу да Мајлс живи на имању и да га викендом изнајмљује туристима. Портпарол Мете наводи: „Озбиљност ових навода није преувеличана.” Потом је потврдио да Мајлс више не ради за Закербергову компанију и да су истраге у току, одбивши, међутим, да иде у детаље.

СУМЊИВИ НАПАДИ

У интервјуу за Daily Mail, Шанда Ноли говорила је о двогодишњем раду своје оперативне групе. Многи мушкарци које је организација разоткрила јесу „поновни преступници”, каже она. Међу појединцима који су завршили с лисицама у разним рацијама организације Predator Catchers Indianapolis налази се и Брајан Џ. Бојер, 40, наставник у средњој школи у Индијани. Он је осуђен за наговарање малолетника на кривично дело након што је слао сексуално експлицитне поруке особи за коју је веровао да је девојка од 14 година из његове државе. Бојер је касније склопио споразум о признању кривице на 18 месеци затвора и две и по године условне казне.

Predator Catchers Indianapolis део је организације Predator Catchers Indianapolis, регистроване као непрофитна организација, која се финансира искључиво донацијама. Њени радници су волонтери, а сама Ноелијева ради као финансијски менаџер у једној грађевинској компанији.

У операцији која је разоткрила Мајлса није све ишло како треба: Фејсбук је избрисао „Коријев“ налог који је садржао важне информације о другим сексуалним преступницима и педофилима. Као да то није довољно, Јутјуб канал Predator Catchers PA добио је већ два упозорења због кршења услова коришћења. „Ако добијемо још једно упозорење, укинуће нам канал“, жали се Ноелијева. „Тешко нам је да пронађемо платформе на којима можемо да поделимо ове информације. Покушавамо да образујемо заједнице и подигнемо свест о овом питању.“

Чинити добро и то бесплатно не доноси увек захвалност. Штавише, у неким случајевима можете добити само батине. Међутим, када вам на пут стану два гиганта глобалне економије као што су Фејсбук (коме није страно мутно пословање) и Јутјуб, имате разлога да будете забринути. Веома забринути.

ИЗВОР: https://ifamnews.com/sr/pedofilija-onlajn-kako-drustvene-mreze-i-policija-prikrivaju-istrage

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *