Французи, који не воле да живе у модерном „мултирасном” друштву, изгледа да су напустили идеју да преуреде град „за себе”. Публикација „Мариан” извештава о онима који су изабрали живот на селу, у која није дозвољено да улазе људи „погрешних” раса и уопште „црне овце”.

Живот у „патриотским“ селима, далеко од модерног мултирасног друштва које мрзе, нови је животни идеал за неке на крајњој десници. А има места где се гаји „бели комунитаризам“. Реч „комуна“ (заједница) овде не би требало да завара – реч је о тајним другарствима узајамне помоћи.

 

Ово изоловано село налази се на пропланку усред мрачне шуме у Бургундији. Боја још није прекрила зграде од бетонских блокова, које се простиру се на 6 хектара земље. Ово је знак да је „комуна“ недавно обновљена. Да није карактеристичне гвоздене капије, посетиоцу ништа не би указивало да се шета земљама крајње десничарског идеолога Алена Сорала (на фотографији). Пре осам година, у фебруару 2014, његов покрет за равноправност и помирење (Е&Р) купио је фарму, која је тада била у запуштеном стању и формално је била део малог града Тернан. Цена је била мала, у ствари, мештани су стари салаш продавали за парче хлеба. Од тада је овај мали део департмана Ниевре под контролом националсоцијалиста.

Данас је ова фарма „дугорочна независна база“ за чланове Е&Р, која је током година модернизована. Улазак људима са црном бојом коже и превише питања овде није дозвољен. Објекат има неколико спаваћих блокова и фудбалски терен. У лето 2020. године, Соралови штићеници су се тамо окупили на свом првом Фестивалу помирења: уз пиво, конференције и турнире склекова, али под будним оком жандарма. „Не проверавамо посебно адекватност људи који живе у комуни. Али није било никаквих проблема“, рекао нам је „градоначелник“ овог чудног насеља.

Превод „Наука и култура“

ИЗВОР: Marianne, Француска

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *