ФОТО: СПЦ

  • На питање да ли се може очекивати да Папа Франциско посети Србију, кардинал је рекао да не само да је сигуран, но зна колико би папа био срећан и радостан уколико би имао прилику да посети „ову лепу земљу“.

Председник Папског савета за унапређење јединства хришћана (по мишљењу упућених, то значи – за покатоличавање православних) и копредседавајући Богословске комисије за дијалог између Православне Цркве и Римокатоличке Цркве кардинал Курт Кох посетио је јуче београдску Патријаршију, јавља СПЦ. У Патријаршијском двору су га примили Патријарх Порфирије и чланови Светог архијерејског синода Митрополит црногорско-приморски Јоаникије, Епископ бачки Иринеј и зворничко-тузлански Фотије, док су у делегацији гостију били београдски надбискуп Станислав Хочевар, монс. Симон Боливар Санчез Kарион, отправник послова Апостолске нунцијатуре у Београду; велечасни Јаромир Задрапа, секретар за Источне Цркве у Папском савету за унапређење јединства хришћана; и велечасни Михаел Сокол, секретар београдског Надбискупа.

„То је мој први сусрет са Његовом светости и то је главни циљ моје посете, да се сретнем с њим у име Римокатоличке цркве, да му честитам на устоличењу и зажелим свако добро“, рекао је кардинал Кох за Танјуг, после вечерње мисе коју је служио у Катедрали Блажене Девице Марије на београдском Врачару. Он се, у духу хришћанског јединства, помолио са својим верницима за уједињење свих хришћана, који, како је истакао, сви верују у једног Бога, а раздвајају их „само“ догматске разлике, преноси Euronews Serbia.

Кох је истакао како би волео да се што боље упозна са српским патријархом и да га саслуша, како би сврсисходније водили дијалог о односу СПЦ и Свете столице, а посебно је нагласио да је са много страна чуо похвале на рачун патријарха Порфирија о његовој отворености и жељи за дијалогом.

„Однос СПЦ и Свете столице веома је леп и пријатељски и желео бих да се још више продубе ти односи“, поручио је он.

Порфирије је веома отворен за „дијалог“: Кардинал Курт Кох / Фото: Милош Миливојевић, Танјуг

Када је у питању могућност папине посете Србији, Кох каже да се не ради само о папиној жељи. Томе треба да претходи позив, пре свега, Владе Србије, али и да се, с обзиром на то да је наша земља већински православна очекује позив и од СПЦ.

Кардинал Кох се у оквиру тродневне посете Србији састао и са свештеницима Београдске надбискупије и одржао предавање на тему „1.700 година од првог екуменског Никејског сабора и о заједничком прослављању Васкрса хришћанских цркава Истока и Запада“.

Ово није први пут да је кардинал Кох у посети Србији. Он је у нашој земљи боравио пре седам година, када се састао са тадашњим председником Србије Томиславом Николићем и шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем.

Наши извори из београдске Патријаршије тврде да је папин емисар Кох јасно и гласно патријарху Порфирију и члановима Синода саопштио жељу папе Франциска да у скорије време посети Србију и Српску православну цркву.

Намеће се питање да ли ће Порфирије бити први патријарх СПЦ који ће угостити поглавара Ватикана, верске организације која је била ментор геноцида над Србима кроз историју? Патријарх Павле је одлучно одбијао да прими папу. Иринеј је приватно обећавао политичарима који су лобирали за то (Тадићу, Николићу, Вучићу), али ипак није поклекао и успео је да „затвори ту причу“ тако да ни папа последњих година није спомињао долазак у Србију. Порфирије је сада на великом испиту пред Богом и народом.

Замолили смо бившег министра културе и информисања у Влади Србије и доброг познаваоца наше националне историје и црквених прилика Владана Вукосављевића да за Хронограф прокоментарише вест о доласку кардинала Коха у Београд, као и незваничне информације да је Кох дошао да уговори папину посету Србији.

„Током дугих деценија, посете римских папа Југославији, а нарочито Србији, зависиле су и од сагласности СПЦ. Ватиканске дипломатске процедуре такође налажу неопходност званичног позива папи од стране доминантне конфесије у некој држави и њене цркве, када је реч о папиним путовањима у иностранство.

Гест препун симболике: Патријарх поклања ватиканском кардиналу икону Светог Саве / Фото: СПЦ

И раније и сада, услов СПЦ био је да папа посети Јасеновац и да се тамо, на највећем стратишту Срба у историји, извини за директне злочине које је широм НДХ вршио римокатолички клер али и да призна да је Ватикан директно подстрекивао Хрвате да над Србима врше геноцид и да их силом излажу покатоличавању.

Ватикан никада није био спреман да прихвати такве услове и зато до папине посете никада није ни дошло.

Да ли се на ту тему и данас воде разговори, тешко је поуздано рећи, али ови услови за српску страну и даље су на снази и тако заувек треба да остане.

С друге стране, поставља се питање да ли је данашња СПЦ, после незапамћене и недопустиве одлуке у вези са одрицањем од српске црквене традиције у Македонији и поклањањем непроцењиве српске културноисторијске баштине расколницима, спремна и на нова посртања и падове. Остаје да се види.

Посета папе Србији без горе поменутих услова била би ругање стотинама хиљада српских мученика страдалих у Великом покољу који су Србима приредили Ватикан и Хрвати и представљала би нови, тежак и неопростив грех.

Тешко је и помислити да тако нешто може да се догоди али одлуке патријарха и СА Сабора у вези са Македонијом остављају простор за извесну бојазан и у вези са овим деликатним питањем“, рекао је Вукосављевић за наш портал.

АУТОР: Владан Вукосављевић

ИЗВОР: Хронограф

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *