Фото: Pixabay.com

  • Пре неки дан је осветљена тајна шпијунска канцеларија, а која се налази у близини седишта ЦИА. Мало позната компанија „Anomaly 6 (A6)2″ бави се дистрибуцијом напредних технологија за надзор преко паметних телефона кршећи међународне и националне законе.

АУТОР: Николај Иванов

Клијенти Аномалије 6 су већ постали америчке обавештајне службе, британско министарство одбране и обавештајци. Каже се да шпијунске способности компаније превазилазе чак и оне доступне ЦИА и Агенцији за националну безбедност САД (АНБ). Независни амерички новински сајт „The Grayzone“ пише да је А6, који су основала два ветерана америчких обавештајних служби (највероватније обмана), способан да извуче важне информације о било којој особи. Програми за надзор су потајно уграђени кроз популарне апликације на паметним телефонима и омогућавају владиним клијентима да у потпуности прате кретање мете. Компанија се може похвалити да може истовремено да надгледа чак три милиона паметних телефона у реалном времену.

У тајној демонстрацији својих могућности, Аномали 6 је пратила кретање стотина агената ЦИА и АНБ користећи њихове паметне телефоне. Граизоне примећује да А6 тајно продаје ултра продорне програме владама и њиховим обавештајним агенцијама.

„Аномалија 6“ је у стању да прати људе у областима где, чини се, нема приступа. Идентификовао је хиљаде корисника паметних телефона који су посетили Северну Кореју у последњих 14 месеци. Међу њима је откривен нуклеарни физичар који живи у Сједињеним Државама, који је више пута посећивао ову забрањену земљу. Уз помоћ геолокације установљено је да је посетио резиденцију севернокорејског владара и подземну зону у планинама. Иако научник, којег је пратила ова компанија, уверава да никада није отишао у Пјонгјанг.

„Аномали 6“ прикупља информације са паметног телефона које указују у којој згради и на ком спрату се објекат налази, брзину његовог кретања, модел паметног телефона, па чак и ниво батерије. Да би добила приступ британским и европским мрежама, компанија је склопила уговор са истом приватном војно-обавештајном компанијом „Prevail Partners2. Конкретно, уз знање МИ6, договорили су се да створе тајне јединице уз учешће одеског огранка СБУ – Служб безбедности Украјине. Британска компанија широм света продаје технологију „Аномалија 6“. Британци лакше крше европске законе о прикупљању информација и обећавају клијентима министарства спољних послова да ће уз подршку А6 обезбедити „бољи продор у објекат“.

Приватна шпијунска операција проширила се и на криптовалуте. Новости 2Mint Press“ пише да је А6 креирао програм који вам омогућава да пратите трансакције у криптовалути, одете до њиховог извора и идентификујете га. Тако нестаје анонимност оваквих трансакција, што се рекламира као једна од главних предности коришћења криптовалута од лансирања биткоина 2009. године. Предузетници су слободно преносили стотине милиона долара клијентима без икаквих информација које би их идентификовале. Али сада су такве операције веома рањиве.

ФБИ је 2021. успео да уђе у траг и поврати 2,3 милиона биткоина које су изнудили хакери који су онеспособили рачунаре једне од компанија. Претпоставља се да је то урађено уз помоћ А6 програма који вам омогућавају да одредите име власника паметног телефона, његову адресу и историју кретања. По први пут, обавештајне службе су морале да престану да се крију иза услуга приватних шпијунских компанија које су развиле сопствене алате за надзор.

Амерички пословни лист „The Wall Street Journal“ истиче да је А6 пронашао начин да имплементира свој механизам надзора у више од 500 наизглед потпуно безопасних мобилних апликација које користе стотине милиона људи. За програмере апликација, уговор А6 је био добар извор средстава за наставак пословања.

Ако, дакле, неки важни руски званичници и даље користе престижне паметне телефоне са гомилом свакојаких апликација, онда је боље да се што пре отарасимо ове ситнице драге срцу свом власнику. Ни сат времена, а постаћете извор важних информација за аналитичаре из „непријатељских“ земаља.

С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: https://mirnov.ru/politika/sobytija-v-mire/-anomalnaja-slezhka-cherez-smartfony.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *