Pro-democracy protesters shine their mobile phone lights during an anti-government protest, in Bangkok, Thailand October 18, 2020. REUTERS/Athit Perawongmetha - RC20LJ9DJN3D
  • Часопис «Proceedings of the National Academy of Sciences», званични орган Националне академије наука САД, објавио је резултате петогодишњег истраживања психолога из САД и Швајцарске у оквиру пројекта PEACH (PErsonality coACH), који је истраживао могућност брзих, циљаних промена у карактерима људи. Ради се о управљању људским понашањем

 АУТОР: Владимир ПРОХВАТИЛОВ

О развоју метода за управљање људским понашањем

Истраживачи су настојали да утичу на следеће карактеристике личности:

  1. Степен социјализације појединца;
  2. Усклађеност са стварним или замишљеним притиском;
  3. Ниво самоорганизације, самодисциплине, расуђивања;
  4. Неуротизам – ниво емоционалне стабилности;
  5. Отвореност – ниво маште, ширина интересовања.

Америчко интересовање за такву тему као што је управљање људским понашањем, односно за социјални инжењеринг, сеже до чувеног програма Human Terrain System (HTS), развијеног према обрасцима Британског института за људске односе из Тавистока (Tavistock Institute of Human Relations). Тависток је велики центар који проучава средства за контролу ума и манипулацију великим људским масама и један је, да подсетимо, од аутора такозваног оружја понашања.

Програм HTS створила је америчка војска „за сузбијање унутрашњег политичког неслагања шездесетих година прошлог века, пре свега против бораца Црних пантера“, пише један од најоштријих критичара HTS, професор антропологије Универзитета у Сан Хосеу Роберто Џ. Гонзалез. Програм је покренуо Пентагон током инвазија на Ирак и Авганистан и имао је, према мишљењу војника, „катастрофалан успех“, иако је био замишљен као „ефикасан културно-обавештајни програм за подршку командирима тактичког и оперативног нивоа“. Програм је полазио од става да се ратови на крају добијају „не на бојном пољу, већ у борби за лојалност људи“.

Прикупљање података са мобилних телефона

Од покретања програма HTS 2007. године, антрополози и новинари су га у више наврата критиковали. Године 2007. 31. октобра Извршни одбор Америчког антрополошког удружења (ААА) објавио је изјаву против HTS -а као „непримереног“, јер је у супротности са етичким кодексом Америчког антрополошког удружења (ААА). А 2014. године амерички антрополози успели су да окончају програм испирања мозга народа Ирака и Авганистана. Роберто Гонзалез верује да је у ствари финансирање програма прекинуто због „брзо растућег успеха“ дигитализације: Пентагон је одлучио да прикупља податке са мобилних телефона, даљинских сензора и дронова опремљених камерама високе дефиниције. Истакнути амерички војни стручњак Оливер Белчер потврдио је ово мишљење, напомињући да „прави пробој на пољу друштвених наука у постмодерним ратовима долази из алгоритама (вештачке интелигенције – прим. прев.), а не из антропологије“.

Ни Пентагон ни ЦИА немају званично ништа са пројектом PEACH, на којем амерички и швајцарски психолози раде пет година. Осим, наравно, случајности циљева декларисаних у пројекту PEACH (развој начина за промену личности представника „људског пејзажа“) са поставкама HTS програма. Поред тога, позорница операција предвиђена у пројекту PEACH (Америка и Европа) не дозвољава војсци да директно учествује у психолошком третману „људског пејзажа“.

У почетку је један од учесника у пројекту PEACH, председник Америчког удружења за истраживање личности, директор Центра за друштвене и бихејвиоралне науке на Универзитету у Илиноиса, професор Брент Робертс, покушао да постигне резултат (промена карактера човека) користећи методе клиничке психологије, без прибегавања дигиталним технологијама.

Обрада „људског пејзажа“ или како се мења личност човека уз помоћ апликације за паметни телефон

Робертс је открио да се већина промена личности дешава у првом месецу терапије и стабилизује се након три месеца. Међутим, просечна величина узорка за ове студије била је умерена (91 експериментални пацијент), док је за поузданије студије било потребно повећати број учесника у експерименту.

То је урађено уз помоћ дигиталних направа. Израђена је платформа која одражава карактерне особине, навике и емоционално стање особе и на њеној основи је створена апликација за паметне телефоне која је подразумевала: бота који имитира разговор са тренером; дигитални дневник постизања појединачних циљева за самоконтролу и праћење успеха; систем управљања и вођења упута и подсетника. Наведена апликација, која игра улогу психоаналитичара-тренера, водећи корекцију особина личности, преузело је 1.532 добровољца, а који говоре немачки, на своје паметне телефоне.

Током 10 недеља, пишу аутори пројекта, „спровођена је психолошка интервенција с циљем намерне промене личности помоћу апликације за паметни телефон“.

 

У року од три месеца, особине учесника у експерименту промениле су се до непрепознатљивости. Према онима који су спровели експеримент, ово истраживање „пружа до сада најубедљивији доказ да се личност може променити интервенцијом у неклиничким узорцима испитаника“, односно, другим речима, код сасвим здравих људи. Једноставно речено, неки људи се могу трансформисати у друге. Ово је прототип новог оружја за масовно уништавање људи усмеравањем њиховог понашања. Претпоставља се да је, дакле, могуће променити особине личности особе без његовог пристанка.

У окружењу у којем су дигитални мобилни уређаји постали саставни део свакодневног живота, то се може учинити, на пример, уз помоћ платформи за игре са повратним информацијама, које на забаван начин циљају играча да постигне виши степен самоконтроле како би решио предложене проблеме. Ове платформе неће директно нудити особи да промени своје особине личности, већ ће понудити одређену награду, победу у игри, а учешће ће га довести до трансформације личности у потребном смеру. Друга опција је стварање група на друштвеним мрежама у сврху „самопобољшања“.

Снага новог оружја које усмерава људско понашање може бити посебно приметна када се  догоди следећи карантин, који ће приморати милионе људи да дуго, дуго буду са својим паметним телефонима.

С руског превео Зоран Милошевић


ИЗВОР: https://www.fondsk.ru/news/2021/03/18/smartfon-kak-oruzhie-massovogo-porazhenia-53170.html

2 thoughts on “Паметни телефон као оружје за масовно уништавање људи”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *