Велики руски светитељ Серафим Саровски први пут је опеван у нашој земљи – у дечјој песми. Хор Храма Светог Саве „Растко“ снимио је први спот будућег албума „Свеци и животиње“. Јунак песме је и медвед, који је по предању друговао са светитељем. Циљ је да се најмлађи преко музике упознају са православном вером, њеним празницима и традицијом.

АУТОР: Сенка Милош

Аутор песме “Кажи мени медо мали“ је Снежана Миљковић, која, поред тога што се бави сликањем и пише. На њен текст музику је компоновао и аранжман урадио чувени српски хармоникаш Александар Софронијевић.

Песма о Светом Серафиму Саровском

Дечји хор „Растко“ основан је 1989. године из потребе да деца присуствују Светој литургији у Храму и један је од најстаријих дечјих црквених хорова у региону. Диригент Милена Антовић за Спутњик каже да су деца с радошћу снимила спот за песму о Светом Серафиму Саровском.
„Деци се јако допала песма, они се радују свим нови стварима које се дешавају, ово им је било фантастично искуство, било је дивно искуство снимања у студију, са топлом добродошлицом коју смо имали од домаћина. Верујем да ће све наредне песме које планирамо да снимимо бити још боље и прихваћеније“, каже Антовићева која је професор музике са дугогодишњим искуством у области дечијег хорског стваралаштва и директор Музичке школе „Ватрослав Лисински“ у Београду.
Поред тога што се од других дечјих хорова разликује по томе што а капела изводи духовну музику, „хорић“, како га зову у Храму, необичан је и по томе што има свог духовника, протојереја Драгана Шовљанског, који је и некадашњи члан дечјег хора „Растко“.
„Јако блиско сарађујемо, договарамо се око свих активности, избора репертоара, наступа, разговарамо о свему. Трудимо се да изађемо из Храма колико год је могуће, имали смо претходне две године пандемије које нису биле захвалне за било какав већи рад, сада се полако враћамо редовним певачким токовима. Ове године планирамо већи ангажман на фестивалима и концертима ван Храма“, каже диригент.

Празник са хором “Растко”

Александар Софронијевић, широј публици познат као хармоникаш и композитор народних мелодија, одушевљен је сарадњом са дечјим хором „Растко“:
„Било који жанр да радим, волим да слушам дечје песме, ово је била идеална прилика да тако нешто урадим са мојим сарадницима, нешто тако лепо. Кад је Снежана донела текст, питала је да ли могу да нађем мелодију, да снимимо, рекао сам, може све, и песма и спот. Замолили смо глумца Милана Васића да нам се придружи, уживао сам у том раду, сви у студију смо се одушевили кад су дечица дошла да певају, био је празник, толико су дивни, васпитани“, каже Софронијевић.
Он је текстописцу Снежани Миљковић предложио да хор „Растко“ уради албум „Свеци и животиње“. Текстови већ постоје, сарадња се наставља.
„Биће и потпуно другачијих аранжмана, нешто ћу да компонујем ја, нешто колеге, како коме буде долазила инспирација. Важно је да се све свира уживо и да деци буде лепо и поучно“, каже овај музичар и додаје да ће, поред глумаца, на пројекту који деци треба да приближи православље, учествовати и професионални певачи.

Кажи мени медо мали

Велики руски светитељ Серафим Саровски је живео у шуми, молећи се Богу у потпуном миру и самоћи. Био је препун љубави за сву божју творевину, људе, животиње, биљке, инсекте. Дивље звери су осећале ту љубав и доброту, долазиле у његову колибу, а старац је са њима делио оброк. Један огромни мрки медвед био је стални „посетилац”, опеван је у песми “Кажи мени медо мали“.
ИЗВОР: https://sputnikportal.rs/20230122/ovo-slusa-i-mrki-medved-veliki-ruski-svetitelj-prvi-put-opevan-u-srbiji–1149739722.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *