У част мајора Милана Тепића, у улици која носи име овог великог хероја постављена је Спомен-плоча, коју су свечано открили градоначелник Драшко Станивуковић и Александар Тепић, син Милана Тепића.

Једанпут људи дају ријеч, она остаје или се погази. Ја сам дао ријеч да ћу да браним ову земљу ако јој буде тешко – цитирајући ријечи мајора Тепића градоначелник је поручио да је Тепић својим ванвременским подвигом свима нама одржао лекцију како се даје ријеч и како се брани слобода, отаџбина и народ.

Додао је да ће због тога овај истински херој остати упамћен не само по својим ријечима, него по својим ђелима.

Станивуковић је истакао да ће се о Тепићевом посљедњем дану причати се док је српског народа, те да на његову херојску одлуку могу бити поносни сви војници, а на његову храборст читав наш народ.

– Kажу да је тог 29. септембра 1991. рекао војницима „ја знам шта треба да радим“ и знао је, био је човјек који је за одбрану своје земље дао оно највредније што је имао – свој живот, отишао је у смрт, а затим у легенду. Овом спомен-плочом, Бањалука показује да поштује његову жртву и борбу за свој народ, показујемо да смо захвални и да његова одлука да тог дана остане у магацину и спаси војнике и свој народ, није била узалудна – рекао је Станивуковић.

– Споменици су нам опомена да смо се за ово што имамо борили, да су за ово што имамо моги људи дали свој живот и да никада не смијемо заборавити колико су нас задужили – истакао је градоначелник.

Нагласио је да Бањалука памти, сјећа се и поштује жртве, а ми као заједница треба да се са поносом сјећамо оних који су своје животе уградили у темеље наше земље. Никад не смијемо заборавити њихова велика ђела, јер нашом историјом обликујемо нашу садашњост и будућност.

Он је додао да је поносан што ће ове године када Република Српска обиљежава 30. рођендан, Бањалука кренути у изградњу централног спомен-обиљежја посвећеног погинулим и несталим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске.

Истакавши да иако су бисте, спомен плоче, улице и обиљежавање важних датума вид одавања почасти нашим херојима, градоначелник је казао да постављање спомен-обиљежја ипак не смије бити крај нашој захвалности заслугама нашим херојима, те да праву захвалност показујемо онда када сви заједно живимо слободно, сложно и срећно не дијелећи се ни на који начин, јер су хероји за то гинули.

Син хероја Милана Тепића рекао је да му је част што је данас, када Република Српска слави 30. рођендан у Бањалуци, те је изразио захвалност градоначелнику и Градској управи што је у улици која већ дуго носи име његовог оца постављено још једно спомен-обиљежје.

– Ово је само доказ да се сјећамо наших бораца и хероја, а док год их се сјећамо ми као народ знамо свој пут – поручио је Тепић.

-Изузетна ми је част што се открива спомен-плоча у част мог саборца и мог старјешине мајора Тепића, јер је он својим подвигом успио, као што је рекао наш пјесник Дис из праха прећи у звијезде. Тепић је био неприкосновен и изузетан човјек који је својим потезима и понашањем био примјер другима – рекао је Славко Винаи, саобрац Милана Тепића.

Подсјећамо, у част мајору Милану Тепићу, Република Српска установила је Орден за посебне заслуге у рату, а име мајора Тепића данас носе многе улице у градовима широм Републике Српске и Србије.

Одлуком Предсједништва Социјалистичке Федеративне Републике Југославије мајор Тепић постхумно је одликован Орденом народног хероја.

Извор: ЈАДОВНО

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *