Састанку Савета безбедности РФ су присуствовали премијер Михаил Мишустин, председавајућа Савета Федерације Валентина Матвијенко, председник Државне думе Вјачеслав Володин, заменик председника Савета безбедности Дмитриј Медведев, шеф кабинета Председничке администрације Антон Вајно, секретар Савета безбедности Николај Патрушев, министар унутрашњих послова Владимир Колокољцев, министар одбране Сергеј Шојгу, директор Федералне службе безбедности Александар Бортњиков, директор Спољне обавештајне службе Сергеј Наришкин, специјални посланик председника за заштиту животне средине, екологију и саобраћај Сергеј Иванов.

В. Путин: Поштоване колеге, добар дан!

Припремили смо питање које није везано за актуелна дешавања. Али ипак желим да питам колегама које су се данас окупиле на састанку: да ли је потребно разменити неке информације о актуелним дешавањима?

Да, Сергеју Кужугетовичу, изволите.

С. Шојгу: Поштовани Владимире Владимировичу!

Све иде по плану, овде Вас извештавамо сваке недеље и сваког дана.

Имам три питања која бих желео да ставим на дискусију и тражим Ваше одобрење.

В. Путин: Изволите.

С. Шојгу: Примамо огроман број пријава од разних врста добровољаца из различитих земаља који би желели да оду у Луганску и Доњецку Народну Републику, како би учествовали у ономе што сматрају ослободилачким покретом. Највећи број је из земаља Блиског истока: већ имамо више од 16 хиљада пријава. И овде, наравно, сматрамо да је исправно да позитивно одговарамо на захтеве, тим пре што ти захтеви нису због новца, већ по истинској жељи ових људи. Познајемо многе од њих, помагали су у борби против Исламске државе у најтежим временима, у последњих десет година. Ово је прво питање.

Друго. Владимире Владимировичу, с обзиром на чињеницу да постоје апсолутно неконтролисане испоруке оружја, разног наоружања у Украјину са свих страна – по мом мишљењу, тамо нико већ не разматра ко, где, колико се дистрибуира – ово је речено данас више пута. Имамо предлог: да би се обезбедила већа борбена способност милиције ЛНР и ДНР, било би добро да им се пренесу средства противваздушне одбране, посебно преносни противваздушни систем и противтенковски ракетни системи. Поред тога, Владимире Владимировичу, акумулирали смо велику количину наоружања, украјинског наоружања: то су тенкови, оклопна возила и све врсте малокалибарског наоружања – њих имамо много, као и артиљерије. Поред тога, постоји много комплекса Javelin и Stinger. Предлаже се и да се ово пребаци на Луганску и Доњецку републику, њихову милицију, како би могли ефикасније да спроводе одбрану својих република.

И на крају, треће, Владимире Владимировичу, ово је озбиљнија ствар и тражим Ваше одобрење. Генералштаб је размотрио све мере које Запад предузима да ојача своје снаге у близини наших западних граница. Сваким даном све више и више нових јединица пристиже, распоређују се, а то се дешава у позадини чињенице да им у овом случају апсолутно ништа не прети. Ипак, чини нам се да, искоришћавајући ову ситуацију, они желе максимално да засите наше погранично подручје људским снагама и средствима и, наравно, да се тако учврсте на дуже време.

На основу тога, Генералштаб развија и фактички завршава план за јачање наших западних граница, укључујући, наравно, те нове, савремене комплексе, па да преместимо тамо борбене јединице ради заштите наших западних граница.

Тражимо Ваша упутства, да Вам своје предлоге саопштимо на следећем састанку Савета безбедности или у другом формату ради њиховог одобрења.

Хвала.

В. Путин: Добро. Хвала пуно.

Што се тиче прикупљања плаћеника из целог света и слања у Украјину, видимо да се западни спонзори Украјине и украјински режим не крију; они то раде отворено, не поштујући никакве норме међународног права. Дакле, ако видите да има заинтересованих који желе да дођу и помогну људима који живе у Донбасу на добровољној бази, које не занима новац – у реду, треба им изаћи у сусрет и помоћи им да се пребаце у ратну зону. То је прво.

Друго. Што се тиче поставке наоружања, посебно западне производње која је завршила у рукама руске војске, наравно, подржавам могућност њиховог пребацивања у војне јединице Луганске и Доњецке Народне Републике. Слободни сте да то урадите. Ако су Вам потребна нека решења овде на мом нивоу, изволите, спреман сам.

И треће питање, око јачања западних граница Руске Федерације у вези са акцијама које земље НАТО-а предузимају у овом правцу; одговор на оно што раде захтева посебно разматрање. Молим Вас да припремите посебан извештај и да га изложите на ту тему. На основу резултата његовог разматрања донећемо одговарајућу одлуку у блиској будућности.

Хвала.

(…)

Превела с руског Дајана Лазаревић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *