Веровање у астрологију је пошаст људског друштва. Немилосрдна предодређеност убија сваку наду у будућност и вољу за животом. Астрологија искључује сваку веру у Промисао Божији. Човек пада под власт демона; стога астролошке прогнозе, по допуштењу Божијем, заиста почињу да се остварују у његовом животу. Верујући у хороскопе и избегавајући „неповољне дане“, човек допушта демонима да га, везаних очију, доведу до ивице понора – вечне смрти.

Ко су били мудраци који су дошли са Истока? Не можемо са сигурношћу рећи из које су земље дошли у Јерусалим – из Персије, како пише у богослужбеном тексту, или, како неки Свети Оци сугеришу, из Египта, Вавилона или из далеке Индије. Постоји и легенда по којој су они дошли из различитих источних земаља и, упознавши се, заједно наставили пут ка Витлејему. Али, на крају крајева, није главно питање из које су земље дошли. Најважније је то да су они дошли у име оних „који су служили звездама“ да би се поклонили Њему, Сунце Правде Које је засијало у историји човечанства „са висине Истока“.

Какво је порекло астрологије? Изгубивши веру у Једног Живог и Свемогућег Бога Творца, људи су пали под власт мрачних сила и Богом створене природе. Како каже апостол Павле у својој Посланици Римљанима, почели су да се клањају твари уместо Творцу. И заменише славу бесмртнога Бога подобијем смртнога човека и птица и четвороножних животиња и гмизаваца (Рим. 1, 23). Небеска тела су им изгледала као круна свега створеног.

Временом се „наука о звездама“ – астрологија – удаљила од грубог идолопоклонства, стекла систематичност и унутрашњи логички склад. Астролози тврде да, за разлику од вере у Бога, поседују чисто „научно знање“ о тајанственим законима универзума. А то не може а да не импресионира савремену рационалистичку свест. Кажу нам да најистакнутији људи свих времена нису занемаривали ову вишу мудрост – почев од Јулија Цезара и Александра Великог, до Бориса Годунова и Адолфа Хитлера, који никада ништа нису предузимали „не посаветовавши се са звездама“. Својевремено су у новинама бљеснула саопштења о „астролошкој служби“ генерала Рогозина који је службовао у време Јељцина. Као и у давна времена, већина људи је таква да прихвата да читав њихов живот одређују звезде. Новине штампају хороскопе као временске прогнозе. Пословни људи плаћају позамашне своте новца како би израчунали најповољније дане за „бизнис“, блуд, одлазак у казино и друге одласке.

Сугерише се да је астрологија чисто научна ствар. „Звезде нису богови, као што су обични људи некада веровали, али њихов утицај је толико јак и математички тако прецизан да се ниједно живо биће не може ни на тренутак ослободити њихове моћи“. Како рече блажени Августин: „као да звезде нису створене за човека, него човек за звезде“. Својевремено се борио с астрологијом, која је тада била веома тражена у свим својим облицима. Он ју је назвао убиственом епидемијом, разарајућом кугом, јер негира слободу човека и укида моралну одговорност. Звезде, кажу астролози, контролишу судбину човека, рођење и цео његов живот, његов карактер и развој, све догађаје и саму смрт човека. Ако је човек рођен под „срећном звездом“, све ће бити у реду. Ако није, не може се надати срећи. Човек је апсолутно беспомоћан роб звезда. Постоји само једна могућност да се избегну невоље у животу – проучавати и пажљиво пратити упутства звезда. Читати хороскопе и избегавати „неповољни дане“. Док је за хришћане увек – Ево сад је време најбоље, ево сад је дан спасења (2. Кор. 6, 2)!

Многи лажни учитељи предлагали су да се астрологија уједини са хришћанством. Говорили су: „Ми нисмо против Христа. Он помаже људима. Али, само ми имамо тајно знање о томе како да то боље урадимо“. Цркви су понудили „додатну мудрост“. Међутим, Црква познаје Христа, Који побеђује сваку светску силу. Човек не може истовремено да верује у моћ Христову и утицај звезда.

Веровање у астрологију је пошаст људског друштва. Немилосрдна предодређеност убија сваку наду у будућност и вољу за животом. Што више човечанство тражи слободу без Бога, то више потпада под слепу тиранију сила природе. Вера у астрологију искључује веру у Промисао Божији. Човек пада под власт демона; стога астролошке прогнозе, по допуштењу Божијем, све више почињу да се остварују у његовом животу. Демон га води као везаних очију до ивице понора – вечне смрти. Као што је, на пример, било са нацистима.

Није случајно што је астрологија толико популарна данас, када су се зло и лаж у огромној мери повећали. Као краљица свих псеудонаука од самог почетка свог појављивања, она генерише и негује све врсте магије и окултизма, враџбина, гатања – све оно што хришћанство назива сујеверјем. А Антихрист, ког је долазак по чињењу сотонином са сваком силом, и знацима и лажним чудесима (2 Сол. 2, 9), може произвести неки изузетан астролошки феномен, да би преварили, ако буде могуће, и изабране (Мт. 24, 24).

Астрологија је била симбол свих заблуда човечанства, и зато је Господ морао да открије праву Звезду. Свети Оци кажу да звезда коју су пратили мудраци није била звезда у буквалном смислу речи, већ посебна духовна сила у виду звезде. Ако се Господ могао јавити Мојсију у виду горућег грма, Аврааму у виду три путника, пророку Илији као дах поветарца, зашто се Господ или Његов анђео не би могао јавити мудрацима у виду звезде? Својом неизрецивом милошћу Бог снисходи људима. Он се указао астролозима који су Га тражили међу звездама као звезда. Апостолу Павлу, када је прогонио Цркву Божију, јавио се у сили Васкрсења Свога. Наш Господ је толико милостив и свемогућ да може зло претворити у добро. „Онда, да чинимо зло?“, пита апостол Павле. „Нипошто!“

Нека не буде међу нама ове заблуде, која се попут отровног, загушљивог облака простире земљом од истока до запада и својом смртоносном тежином дави читав људски род. Мудрост мудраца лежи у одбацивању лажне мудрости и поклоњењу Истини – Христу, Који нас је ослободио од сваког ропства. После сусрета са Христом, они се више никада нису вратили својим ранијим заблудама.

Наша будућност је само у рукама Божје љубави, која поштује до краја слободу коју је Бог дао човеку. Бог не крије ништа од човека у свету Који је створио, али тек када живимо вером и истином, истинском мудрошћу, Божанском и људском, Бог нам открива све Своје тајне, даје нам све што има, Самога Себе.

Протојереј Александар Шаргунов

ИЗВОР: https://prijateljboziji.com/%d0%be%d0%bd%d0%b8-%d0%ba%d0%be%d1%98%d0%b8-%d1%81%d1%83-%d1%81%d0%bb%d1%83%d0%b6%d0%b8%d0%bb%d0%b8-%d0%b7%d0%b2%d0%b5%d0%b7%d0%b4%d0%b0%d0%bc%d0%b0/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *