ФОТО: Е.А. Попов, један од организатора научне конференције

Године 2021,14. маја у Ростову на Дону, а на Јужном федералном универзитету, одржана је Међународна научна конференција „Националне мањине и Руси Украјине – објекти присилне украјинизације“. Конференција је одржана у мешовитом формату: офлајн и онлајн.

Организатори конференције су Комитет Државне думе Русије за послове Заједнице независних држава (ЗНД), евроазијске интеграције и односе са сународницима (Москва) које представља први заменик председника В.П. Водолацки и Центар за информациону и друштвену сарадњу „Европа“ (Ростов на Дону, директор Е.А. Попов).

Учесници конференције су познати научници, међународни стручњаци, политичари земаља Европске уније, јавне личности итд. Отприлике две трећине учесника су представници земаља блиског и далеког иностранства (Белорусија, Придњестровска Република Молдавија, Мађарска , Чешка, Румунија, Бугарска, Србија, Италија) …

Конференцију су отворили шефови Одбора Државне думе Л.И. Калашњиков и В.П. Водолацки, чији су извештаји садржали информације о критичној ситуацији руског народа и оних грађана Украјине који следе руску културу. Доктор филозофије Е.А. Попов у свом реферату је закључио да законодавство украјинских власти у области језика грубо крши дух и слово законодавства Европске уније. У Украјини постоји процес стварања нове украјинске нације – која говори „исправним“ језиком и верује у „исправне“ „хероје“, који су, узгред речено, били нацисти.

Реферати и излагања на конференцији су сачињени на високом професионалном и интелектуалном нивоу. Посебно су се истакли извештаји председавајућег Мађарске радничке партије Ђуле Турмера, истраживача на румунској академији Николаја Југе, италијанског писца, аутора књиге „Антимајдан“ Макса Бонелија, критике политике антируских санкција, европског посланика из Италије Фабризио Бертота, затим познатог историчара К.В. Шевченка и социлога Зорана Милошевића (Србија). Запажена излагања имали су и међународни стручњаци А.Д. Гронски и И.П. Шорников и други.

Говори представника Фонда за подршку и правну заштиту сународника који живе у иностранству (Москва), а који пружа велику практичну помоћ, били су информативни и корисни. На пример, мало је познато да је овај Фонд у различитим земљама отворио 26 центара за правну заштиту сународника, а ткаође додељује и грантове за организовање различитих манифестација на актуалне теме.

Сумирајући резултате, учесници конференције сложили су се са мишљењем: у Украјини се крше основне демократске вредности. Украјински државни модел је у дубокој кризи. Потребна је консолидација свих демократских и антинацистичких снага.

Организациони одбор и учесници конференције договорили су се о даљој сарадњи, разговарали о непосредним плановима – одржавању међународних конференција, помоћи центрима за људска права, помоћи у припреми стручних излагања у Државној думи итд.

ИЗВОР: https://svpressa.ru/politic/news/298884/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *