• На седници Савета безбедности у затвореном формату Председник РФ Владимир Путин је говорио о току војне операције и исплатама за војнике.

„У Украјини је 24. фебруара почела специјална војна операција. Испуњавајући постављене задатке заштите нашег народа у Донбасу, очувању безбедности наше Отаџбине, руски војници и официри дејствују храбро, као прави хероји.

Наши војници се боре непоколебљиво, са пуним разумевањем исправности своје ствари. Чак и после рањавања, војници и официри остају у редовима. Жртвују себе и своје животе да спасу своје ратне другове и цивиле.

Током борби, и наши војници и народна милиција Донбаса показују заиста огромно херојство.

Напоменућу људство 100. моторизоване бригаде која делује у правцу Доњецка. Војници под командом пуковника Алексеја Борисовича Бернхарда у рејону Волноваха пробили су ешалонирану одбрану, коју су националисти јачали и опремали скоро осам година.

Командир тенковског вода гарде, поручник Виктор Соколник, уништио је пет тенкова током битке.

Урејону Чугинке, 25. фебруара, командир чете 163. тенковског пука, капетан Алексеј Ловкин, наишао је на националистичке јединице које су бројале 15 тенкова и шест борбених возила пешадије. Нападајући непријатеља са својим борцима, капетан Левкин је уништио сва борбена возила пешадије и пет тенкова, обезбедивши завршетак борбеног задатка без губитака.

Потписао сам указ о додели звања Хероја Русије старијем поручнику Нурмагомеду Енгелсовичу Гаџимагомедову – нажалост, постхумно. У борби је самоуверено командовао својим борцима и као прави командант је чувао своје потчињене. Иако је био већ озбиљно рањен, борио се до последњег тренутка и разнео гранатом милитанте који су га окруживали и себе. Предузео је такав корак јер је схватио са киме има посла – са неонацистима који се ругају заробљенима и зверски их убијају.

Ја сам Рус, и, како се каже, у мојој породици су били све сами „Ивани“ и „Марије“. Али када видим примере таквог херојства, као што је подвиг младог момка Нурмагомеда Гаџимагомедова – становника Дагестана, Лака по националности, као и подвиге осталих наших војника, желим да кажем: ја сам Лак, ја сам Дагестанац, ја сам Чечен, Ингуш, Рус, Татарин, Јеврејин, Мордовинац, Осетинац… Просто је немогуће набројати више од три стотине националних и етничких група у Русији – мислим да ме разумете – али сам поносан што сам део овог света, део моћног, снажног, вишенационалног народа Русије.

Истовремено, никада нећу одустати од свог убеђења да су Руси и Украјинци један народ, иако су неки од становника Украјине били застрашени, многи преварени нацистичком националистичком пропагандом, а неки намерно, наравно, ишли путем бандероваца и других слугу нациста који су се борили на страни Хитлера током Великог отаџбинског рата.

А чињеница да се боримо управо са неонацистима показује сам ток борбених дејстава. Националистичке и неонацистичке формације – а међу њима има и страних плаћеника, укључујући и оне са Блиског истока – користе цивиле као живи штит. Већ сам рекао да постоје апсолутно објективни подаци и фотографије како постављају тешку војну технику у стамбеним објектима градова. Заједно делују на потпуно исти начин као и најекстремнији бандити, и уместо да испуне обећања да ће ову опрему уклонити из стамбених објеката, вртића и болница, напротив, тамо додатно убацују тенкове, артиљерију и минобацаче.

Узели су за таоце и стране држављане, међу којима су хиљаде младих људи, студената који су студирали у Украјини. Тако је на железничкој станици у Харкову дуже од једног дана задржано 3179 држављана Индије, углавном студената. И већину њих настављају да држе. Урачунали смо и 576 људи – у граду Суми. Неонацисти су отворили ватру и на кинеске студенте који су покушавали да напусте Харков. Двојица су повређена.

Понављам, стотине странаца покушавају да напусте зону ратних дејстава, али им то није дозвољено. У ствари, држе их као таоце, купују време, или им нуде да се евакуишу преко Лавова, у Пољску, односно да прођу кроз целу зону ратних дејстава, излажући их опасности.

Наши војници су обезбедили коридоре у свим зонама сукоба без изузетка. Обезбедили су превоз да цивили и страни држављани имају могућност да оду на безбедно место.

Поново наглашавам да националисти не дозвољавају да се то ради. Штавише, сада указују страним држављанима да контактирају своје власти, а они ће, заузврат, морати да се обрате Министарству спољних послова Украјине. У ствари, људи су једноставно бачени у ватру.

А још горе се неонацисти односе према сопственим грађанима, према сопственом становништву. Као што сам већ говорио, они користе људе као живи штит. Наша војска, такође, примећује следеће појаве: у градовима народних република Донбаса – Северодоњецку, Лисичанску и другима – становнике стамбених зграда гурају у средње спратове, а на нижим спратовима зграда пробијају прозоре и зидове. Ту постављају тешку технику, топове, тенкове, на крововима и на горњим спратовима постављају митраљезе и снајпере.

Овако су се борили само фашисти, тако нечовечно су третирали цивилно становништво када су се совјетске трупе бориле против њих, укључујући и – за ослобођење територије Украјине.

Понављам, наши војници и официри настоје да спрече жртве међу цивилним становништвом и, нажалост, и сами трпе губитке.

Наша дужност је да подржимо породице наших погинулих и рањених сабораца који су се борили за безбедност Отаџбине, за наш народ, за народ Русије.

Сви чланови породица погинулих војника током специјалне војне операције у Украјини добиће законом предвиђено осигурање и једнократну надокнаду, то је 7421 милион рубаља. Сваком члану породице погинулог биће исплаћена и месечна новчана компензација.

Али, поред тога, сматрам да је потребно утврдити додатну исплату свакој породици погинулог војнослужитеља Министарства одбране, војног особља и запослених у другим агенцијама за спровођење закона који учествују у операцији, у износу од пет милиона рубаља.

Сви војнослужитељи који су рањени током операције такође ће добити одговарајуће исплате. Мислим на осигурање и једнократну надокнаду за рањавање, трауму или контузију.

Ако војник који је служио по уговору буде проглашен неспособним за војну службу због ране, добиће једнократну надокнаду у износу од 2968 милиона рубаља, а у случају инвалидитета, месечну новчану компензацију. Све ове мере су већ предвиђене законом.

Истовремено, сматрам и да је потребно обезбедити додатне исплате војнослужитељима Министарства одбране, војним лицима и запосленима других органа за спровођење закона који учествују у операцији и који су рањени – по три милиона рубаља.

Поново наглашавам да се сада на украјинској територији наши војници и официри боре за Русију, за миран живот грађана Донбаса, за денацификацију и демилитаризацију Украјине, како не би било „анти-Русије“, коју је Запад годинама стварао непосредно на нашим границама, и да нам она не би претила нуклеарним наоружањем, као што је то био случај у последње време.

Наш народ је поносан на своје Оружане снаге. Заувек ћемо се сећати наших погинулих сабораца. Учинићемо све да подржимо њихове породице, њихову децу, да им дамо образовање, да подржимо њихове рођаке и драге људе.

Молим вас да поштујете сећање на наше војнике који су погинули на дужности током специјалне војне операције у Украјини.“

Обраћање председника Путина завршено је минутом ћутања.

Превела с руског Дајана Лазаревић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *