• „Моја мисија, ако успем, јесте да уништим Словене“, рекао је Адолф Хитлер у разговору са потпредседником румунске владе и министром спољних послова Михајем Антонескуом. Током њиховог састанка у Берлину 27. новембра 1941. Хитлер је отворено објавио планове за геноцид над Словенима.

Јегор Јаковљев, експерт Руског војно-историјског друштва, руководилац пројекта Дигитална историја, пронашао је запис о преговорима и први пут превео њен цео текст на руски језик. Документ је објављен на порталу ИСТОРИЈА.РФ. (ИСТОРИЯ.РФ. ) Оригинал такозваног „записника са састанка” чува се у архиви Националног савета за проучавање безбедносних архива у Букурешту.

ЗНАЛО СЕ ДА ДОКУМЕНТ ПОСТОЈИ

За постојање таквог документа се знало и раније. Заједно са осталим заплењеним материјалима однет је у Москву и завршио у архиви Министарства спољних послова СССР-а. Тамо је са њим упознао совјетски историчар Алексеј Шевјаков, који је припремио монографију „Економска и војно-политичка агресија немачког империјализма у Румунији: 1936-1941“. Ова књига је објављена 1963. године и тамо сам, у скромној напомени, први пут видео цитате из дијалога Антонескуа и Хитлера о плановима за уништење Словена. Међутим, моје обраћање архиви није донео успех: испоставило се да је у доба Хрушчова велики корпус докумената, укључујући и онај за који сам био заинтересован, враћен у Букурешт. На срећу, 2013. године у дванаестом броју румунског научног часописа „Zargidava“ објављен је снимак преговора Хитлера и Антонескуа. Документ из архиве Националног савета за проучавање безбедносних архива у Букурешту обрадио је Георге Бузату, контроверзни националистички историчар, иначе професор историје на Универзитету у Јашију. Ипак, документ, који је он у потпуности увео у научни промет, говори сам за себе. – рекао је експерт Руског војноисторијског друштва, руководилац пројекта „Дигитална историја” Егор Јаковљев.

– Током разговора Михаја Антонескуа и Адолфа Хитлера у Берлину 27. новембра 1941. разговарало се о проблемима који су веома забрињавали румунско руководство. Први део текста посвећен је румунско-мађарским односима, који су, упркос учешћу обе земље у политици нацистичке Немачке, били изузетно сложени. Године 1940., као резултат Друге бечке арбитраже, Мађарска је Румунији одузела северну Трансилванију са мешовитим румунско-мађарским становништвом. У овом спору, нацистичко руководство је стало на страну Мађара, обећавајући Румунима одштету на рачун СССР-а. Међутим, упркос овим обећањима, губитак Северне Трансилваније се у Букурешту доживео веома болно. Антонеску је обавестио Фирера о бруталној дискриминацији Румуна у окупираној области, тражећи од њега да интервенише и постигне „праведно решење“.

РАЗГОВОР О „СЛОВЕНСКОМ ПИТАЊУ“: Словени нису идеолошки већ биолошки проблем за Европу

– Други део дијалога био је у потпуности посвећен „словенском питању”. Антонеску је скренуо пажњу Фиреру да је Румунија категорички противник стварања независне Украјине, са пројектом и он је био упознат. Румунски политичар је истакао да је словенство огроман „биолошки проблем“ за Европу, мислећи на бројност „примитивног“ словенског становништва које је неспојиво са европском културом и цивилизацијом. У случају да се после пораза СССР-а појави независна Украјина, она ће, према Антонескуу, почети да увлачи у своју орбиту остатак источних Словена и претвориће се у нову претњу Европи. То се, тврди шеф румунског министарства спољних послова, не може дозволити.

– Посебно су занимљиви Хитлерови одговори на примедбе саговорника. Фирер се одмах слаже да Словени нису идеолошки већ биолошки проблем за Европу, говори о изузетној опасности „руског проблема“ и тврди да је потребно заједнички пронаћи методе за „биолошко елиминисање Словена“. Даље, шеф Трећег Рајха говори о освајању животног простора на Истоку и каже да је његова мисија, ако само може да је испуни, да уништи Словене.

ГЛАВНО СРЕДСТВО УНИШТАВАЊА СЛОВЕНА – ГЛАД

– То нису биле само изјаве – политику истребљења аутохтоног становништва Русије, Украјине и Белорусије до јесени 1941. године нацисти су већ спроводили прилично доследно – прецизирао је Јегор Јаковљев. – Нацисти су видели глад као своје главно оруђе, које је постало средство за истребљење совјетских ратних заробљеника и становника великих градова. Најмонструознија глад је организована да би се збрисали становници Лењинграда, али је, на пример, становништво Кијева и Харкова такође било подвргнуто вештачкој глади. Допуна овој организованој хуманитарној катастрофи биле су специјалне акције СС-а и полиције, уз подршку Вермахта. Окупациони режим је планиран тако да изазове огромну смртност међу староседелачким народима и тиме „реши биолошки проблем“ о коме су Хитлер и Антонеску разговарали 27. новембра 1941. године.

У вези са наведеним, снимак разговора Михаја Антонескуа и Адолфа Хитлера од великог је значаја за историјска истраживања. Јегор Јаковлев припрема научну публикацију документа. Читаоцима се понудити подужи фрагмент посвећен судбини Словена.

Кључни пасус из извештаја са састанку Михаја Антонескуа:

„Фирер је почео са бурном расправом о великом словенском проблему, учинивши ми у три наврата част да прихватимоје  гледиште које сам изнео о европској реорганизацији. На почетку разговора, Фирер ми је отворено рекао:

„У праву сте, словенски проблем је биолошки, а не идеолошки, како сте рекли, и борбу против Словена морају да воде сви Европљани.

У будућој Европи треба да постоје само две расе: латинска и германска. Ове две расе морају заједно да раде у Русији да униште (дословно – dărâma, избрисати) Словене. Немогуће је супротставити Русији правним или политичким формулама, јер је руски проблем много озбиљнији него што многи мисле, и морамо наћи решења за колонизацију и биолошки елиминацију Словена.

Зато сви европски народи морају заједно да раде у борби против Словена, а сутра заједнички трансформишу Русију за Европу.

Зашто би Белгијанци имали 224 становника по квадратном километру када постоје тако огромни простори у Русији?

Зашто моји Западни Немци морају да живе у тешким условима када им простори на Истоку нуде будућност?

Моја мисија, рекао је Фирер, ако успем, јесте да уништим Словене.

 

ИЗ ТЕКСТА ДОКУМЕНТА:

Разговор Михаја Антонескуа и Адолфа Хитлера у Берлину, 27. новембар 1941. године

…Тада сам замолио Фирера да ми објасни своје гледиште о украјинском питању, пошто у Буковини постоје неки елементи немачке војске који су наклоњени Украјинцима, а румунска влада ће ускоро морати да заузме став о украјинском проблему у Румунији. И отворено кажем да ова позиција може бити само против украјинског елемента.

Објаснио сам Фиреру да није реч о унутрашњем поретку, већ о концепту општег поретка, који сам био дужан да му предочим. За мене је велики проблем обнове Европе за шта је предуслов решење словенског питања.

Словенско питање данас је много акутније и опасније за Европу од притиска немачког народа на Европу за време Ришељеа и Мазарена у вестфалско доба. Немачки народ припадао је цивилизацији Европе. Немачки народ је био у центру Европе и имао је институције компатибилне са европском цивилизацијом; па ипак, вестфалски концепт је хтео да имобилише немачки блок, подели га на непријатељске државе и монархије како би спречио његово јединство и обезбедио, уз помоћ противсиле, немогућност његовог ширења.

А словенска маса дуги низ година ништа није чинила него се трансформисала и ишла напред, потпуно неспојива са европским духом, са цивилизацијом Европе. Комунизам није ништа друго до духовни израз словенске расе.

Бројна и примитивна словенска маса није духовни проблем Европе, већ озбиљан биолошки проблем везан за европску плодност. Неопходно је наћи радикална и озбиљна решења за овај проблем, и сматрам да у ту активност треба да се укључе све европске државе, јер ће у супротном Европа постићи само привремени мир и радиће за Словене.

Присаједињење латинизма, на расној основи, деловању германизма против Словена чини ми се нужношћу првог реда, а став према Словенима мора бити непоколебљив, свака формула за дељења, неутрализације, окупације словенских територија је законита.

РУМУНСКИ НАРОД ЈЕ АНТИСЛОВЕНСКИ И УВЕК ЈЕ БИО АНТИСЛОВЕНСКИ

Зато сматрам да је формирање украјинске државе, а посебно велике украјинске државе, грешка у паневропским размерама, а такође сматрам да је прекомерно територијално јачање и проширење Бугарске акција у корист Словена.

У сваком случају, за Румунију Велика Украјина или Велика Бугарска значи да словенски проблем постоји, ако није постао и тежи. Јер, украјинска држава на нашим границама, заснована на националистичким принципима и претворена у словенско језгро, привлачиће протоплазму словенских маса из иностранства, а уједињена и моћна Бугарска на Балкану, само стежу Румунију између два бока, опасније него јуче. Румунски народ је антисловенски и увек је био антисловенски, као и природно антисемитски настројен.

Румунија, дакле, мора бити искоришћена у новим акцијама Немачке, а не ослабљена словенским формацијама које опкољавају и окружују њене границе.

У закључку сам рекао да ми Румуни имамо пуно поверење у Фиреров циљ остварења мира и обнове, а маршал Антонеску је своју румунску судбину поуздано повезао са немачком у борби против комунизма и Словена у циљу спасавања румунске нације.

Фирер је отпочео бурном расправом о великом словенском проблему, учинивши ми у три наврата част да прихватим гледиште које сам изнео о европској реорганизацији. Као основу за разговор, Фирер ми је отворено рекао:

„У праву сте, словенски проблем је биолошки, а не идеолошки, како сте рекли, и борбу против Словена морају да воде сви Европљани“.

У будућој Европи треба да постоје само две расе: латинска и германска. Ове две расе морају заједно да раде у Русији да униште (буквално – dărâma, избришу) Словене. Немогуће је супротставити Русији правним или политичким формулама, јер је руски проблем много озбиљнији него што многи мисле, и морамо наћи решења за колонизацију и биолошки елиминацију Словена.

Зато сви европски народи морају заједно да раде у борби против Словена, а сутра заједнички трансформишу Русију за Европу. Зашто би Белгијанци имали 224 становника по квадратном километру када су тако огромни простори у Русији?

Зашто моји Западни Немци морају да живе у тешким условима када им простори на Истоку нуде будућност?

Моја мисија је, рекао је Фирер, ако сам успео, да уништим Словене.

С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: https://histrf.ru/read/articles/v-rossii-vpervye-opublikovan-tekst-zayavleniya-gitlera-ob-unichtozhenii-slavyanskih-narodov

One thought on “ОБЈАВЉЕН ТЕКСТ ХИТЛЕРОВЕ ИЗЈАВЕ О УНИШТЕЊУ СЛОВЕНСКИХ НАРОДА”
  1. Из Хитлерове поруке Немцима изван Рајха – запис у књизи КЕРЦИ У ПАШИЋЕВУ : ПРИЛОГ ЗА МОНОГРАФИЈУ ЗМАЈЕВА, Нови Сад 2002:
    „Најмање што можемо учинити је то да спречимо даљи прилив словенске крви… Зато је наша дужност да истребимо народе. Мора се развити посебна техника истребљења… Да ли се под тим именом мисли на уништење читавих народа? Наравно, тако ће по прилици ствар испасти. Ако имам снагу да без икакве гриже савести пошаљем у смрт цвет немачке омладине, зар онда немам право да уништим милионе ове инфериорне масе, која се множи попут гамади. Ја их нећу све поубијати, него спречити да се множе, а зато ћу мужеве раставити од жена. – Има више мотива да се један народ уништи систематски и без крви. То ће бити планско уништавање народа. Једна од најважнијих задаћа немачке политике у будућности биће та да свим средствима спречи даљи пораст словенских народа“.
    Што ће рећи, и пораст Срба у Војводини Србској јер Хитлер тврди да „сва дела имају смисао, па и злочин.“.
    [

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *