Свети Сава – школска слава, – клицали су основци и средњошколци широм Србије. Колико је Св. Сава важан у нашем народу као духовна фигура – добро је познато. Легенде о трећем и најславнијем сину Великог жупана Стефана Немање препричавају се до данашњег дана, а испредају се и нове, у нешто другачијем руху и у складу са савременим светом.

Можда се недовољно прича о томе, како се Светитељ Сава (Српски) поштује и у другим словенским народима. На порталу “Наука и култура” и раније смо писали о обележавању Савиндана  у Домовном храму Светог Саве Борисовске епархијске управе (град Борисов, Белорусија). Овај храм је постао надахњујући духовни мост између два народа – белоруског и српског.

Прошле су тачно 2 године од освећења овог храма. Освећење олтара и Божанску литургију извршили су Епископ Борисовски и Марjинoгорски Венијамин и представник Српске Православне Цркве Епископ Моравички Антоније. Фотографије (тада – недовршених) фресака из Храма су обишле Србију, а писало се и о фрескописцу – Јурију Јурину, од чије руке су и настале.

Како Домовни храм Светог Саве изгледа данас? Фреске са представама највећих светитеља српског народа топло гледају са зидова. “Српска црква” – како је називају Белоруси на друштвеним мрежама живи и људи је посећују и интересују се за њу. Име Светог Саве се проноси кроз белоруски народ, а самим тим и име српске браће.

Сада већ можемо са поносом да кажемо, да је традиционално и овог 27. јануара Митрополит мински и заславски Венијамин, Патријаршки егзарх целе Белорусије, управитељ Борисовске епархије, одржао Божанствену Литургију у Домовном храму у част Светитеља Саве, првог архиепископа Српског.

Његовом Високопреосвештенству су саслуживали: секретар Борисовске епархије, благочини Првог борисовског црквеног округа, настојник парохије Храма Рођења Христовог у Борисову протојереј Александар Вербило; настојник парохије Преподобног Саве Освећеног у Минску протојереј Андреј Надумович; настојник парохије Храма у част Светог Архангела Михаила у Зембину, Борисовски округ, протојереј Андреј Капуљцевич; председник Синодалног информативног одељења Белоруске Православне Цркве, хартофилакс Саборног храма Васкрсења Христовог у Борисову, јереј Игор Васко; проректор за васпитно-образовни рад Минског духовног семинара јеромонах Агафангел (Будишин); настојник Домовног храма у част Светитеља Саве Српског јереј Димитрије Качановски.

Ђаконски обред вршио је клирик Катедралног сабора Васкрсења  Христовог у Борисову, ђакон Владимир Букштунович.

Литургијска појања испунио је саборни мушки хор под управом протођакона Михаила Сидорова.

Међу почасним гостима на богослужењу молили су се: Иван Алексејевич Чарота – доктор филолошких наука, професор, академик Српске академије наука и уметности, академик Међународне словенске академије наука, образовања, уметности и културе, шеф Катедре за словенске књижевности на Белоруском државном универзитету, члан Удружења књижевника Белорусије, Русије и Србије; кандидат филолошких наука, доцент на Катедри за теоријску и словенску лингвистику на Филолошком факултету Белоруског државног универзитета Ана Владимировна Наумова; руководилац пројекта “Дана Холдинг” – гђа Зорана Суботић.

У току Литургије узнесене су свечане молитве за даровање мира белоруском народу и за престанак ширења штетног вируса.

Проповед на светотајинском стиху је одржао јеромонах Агафангел (Будишин).

По завршетку богослужења уприличено је слављење Светог Саве, након чега се Високопреосвештени Владика обратио присутнима са речју поучавања.

Хвала Белорусима, нашој браћи по племену и вери, на одржавању овог племенитог духовног моста међу нашим народима. Да живи борисовска светосавска црква и узноси молитве Господу за спас свих нас!

Дајана Лазаревић

Фотографије: https://borisoveparhia.by/borisovskoe-blagochinie/prestolnyy-prazdnik-otmetil-domovo-2.html?fbclid=IwAR3AWAHI2yDHTGn-LPn56-CXQplfvlnEXr-VcNXpMDW1yIVuWs7-BSr8Tj0  (27.1.2022.)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *