Ситуација на белоруско-пољској граници остаје изузетно напета. Више од две хиљаде избеглица, укључујући значајан број жена и деце, налази се испред пољских барикада дуж границе. Према речима странаца, крајњи циљ њихове руте је ЕУ, где желе да се пријаве за заштиту, а територију Републике Белорусије не разматрају као место останка.

Према причама самих избеглица, организовали су се у тако велику групу како би искључили присилно расељавање са пољске стране, као и да би скренули пажњу међународне заједнице на поступке Пољске у смислу непоштовања људских права.

Узимајући у обзир изјаве пољских званичника о концентрацији оружаних снага и опреме у близини границе, нису искључене провокативне акције пољске стране које имају за циљ да оправдају употребу физичке силе и специјалне опреме против избеглица.

Избеглице су више пута покушавале да обавесте пољску страну да су напустиле своје земље, јер су им животи у опасности.

И поред изостанка агресивних дејстава избеглица, пољске снаге безбедности су, уместо да покушају да одгонетну ситуацију, употребиле авијацију за психолошки притисак. Осим тога, сузавац је прскан на људе који траже заштиту.

Као одговор на неоправдану употребу специјалних средстава, део избеглица је прешао на одлучније акције и почео да уништава пољске барикаде.

У тренутној ситуацији, јединице органа граничне службе делују у складу са затеченом ситуацијом и раде у условима ванредних мера. Мере које се спроводе имају за циљ пре свега обезбеђивање безбедности на подручју где се налази група избеглица, спречавање провокација и кризних ситуација.

Међународни путни гранични пункт Кузница Белостокскаја (са белоруске стране – Брузги) 9. новембра од 9:00 часова једнострано је обуставио регистрацију лица и возила. Белоруска страна не види објективне разлоге за доношење такве одлуке.

Министарство унутрашњих послова Белорусије обавештава да се лица окупљена на граници налазе на територији Републике Белорусије легално, као и да није забележено кршење закона од стране миграната.

Према речима избеглица, намеравају да поднесу захтев за азил у земљама Европске уније.

Европске државе треба да се одрекну дискриминације избеглица на основу њиховог изабраног пута. Игнорисање ситуације од стране ЕУ носи високе хуманитарне ризике, посебно за избеглице.

У складу са међународним обавезама, а према Конвенцији о избеглицама из 1951. и уговорима о људским правима, власти Пољске и других држава чланица ЕУ морају да обезбеде да избеглице имају приступ азилу и механизмима међународне заштите.

Нешто раније (10. 09. 2021.)  ОЕБС / БДИПЧ је објавио закључак (информација о томе у прилогу) о нацрту измена и допуна Закона о странцима и Закона о заштити странаца на територији Републике Пољске и Резолуције Министарство унутрашњих послова и управе Пољске од 13. марта 2020. о привременој обустави или ограничавању граничног саобраћаја на одређеним граничним прелазима, са изменама и допунама од 20. августа 2021.**

Белорусија је, са своје стране, отворена за дијалог са суседним државама и земљама ЕУ, којима избеглице теже, како би заједнички решили растућу миграциону кризу.

Одговор прес службе Министарства спољних послова на питање „Интерфакс-Запада“ о тренутној ситуацији на белоруско-пољској граници

  1. 11. 2021.

Оштро погоршање миграционе ситуације на белоруско-пољској граници изазива озбиљну забринутост за судбину људи који на било који начин и путем покушавају да дођу до земаља Европске уније, и директна је последица дуготрајног игнорисања од стране званичне Варшаве реалности на терену, која уз све то, „нојевски“ приступи решавању озбиљних проблема.

У том контексту, неодрживи су и крајње проблематични покушаји пољске стране да одговорност за динамично развијајућу миграциону ситуацију пребаце на Белорусију.

Више пута смо позивали наше суседе да се укључе у суштински дијалог и конструктивну интеракцију између специјализованих агенција о важним прекограничним питањима од безусловног заједничког интереса.

Слободно тумачење и селективно поштовање људских права већ су постали препознатљив стил заговорника насилне демократизације појединих земаља и читавих региона, што је управо оно што изазива овакве миграционе токове.

Претпостављамо да ће однос пољске стране према странцима који траже азил и заштиту постати још један тест и лакмус папир стварне привржености званичне Варшаве принципима међународног права, хуманизма, те високим демократским стандардима у области заштите људских права.

Унапред упозоравамо пољску страну да не користи било какве провокације усмерене против Републике Белорусије како би оправдала могуће незаконите војне акције против ненаоружаних лица, међу којима има много малолетне деце и жена.

* Према БДИПЧ-у, ови амандмани изазивају озбиљну забринутост, јер крше међународне правне обавезе Пољске и обавезе ОЕБС-а. Пољској је препоручено да суштински ревидира или поништи нацрт амандмана, као и да ревидира неке одредбе важећег законодавства.

У објављеном материјалу се посебно истиче да члан 32.2 Конвенције УН о избеглицама из 1951. захтева да се „протеривање избеглице изврши само на основу одлуке донете у складу са законом. Према БДИПЧ-у, резолуције које је усвојило Министарство унутрашњих послова Пољске „у комбинацији једна са другом заправо лишавају мигранте права да траже азил и међународну заштиту, као и право да њихове случајеве испита и размотри надлежни и независни трибунал или суд“.

Превео и приредио Зоран Милошевић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *