ИЛУСТРАЦИЈА: Орден и новац за издају државе

  • Сведоци смо враћања теме издаје и издаје у историјски статус кво, јер су током протеклих деценија Запад и конкретно САД ово основно и изузетно осетљиво питање преокрену у своју корист и учинио делом сопствене „меке моћи“.
  • Глобализам је уништавајући идеју патриотизма и привржености својој земљи, заправо неговао лојалност Западу код људи широм света и, додуше, постигао импресиван успех у низу случајева.
  • Глобализација западног стила пропада. Знатан део незападног света имао је памет и вољу да на време напусти судбоносни пут одрицања од суверенитета.
  • У свет се враћа традиционална идеја патриотизма и оданости својој земљи као највиших грађанских врлина и издаје као најгнуснијег злочина који грађанин може да почини и који заслужује најстрожу казну

АУТОР: Ирина Алкснис

Државна дума  је 19. априла 2023. године усвојила је амандмане који предвиђају доживотни затвор као максималну казну за велеиздају. У међувремену, за кривична дела из овог члана Кривичног законика запрећена је казна до 20 година. А паралелно са тим, Министарство спољних послова позвало је амбасадоре Сједињених Држава, Велике Британије и Канаде у вези са „грубо мешањем“ у послове Русије у вези са пресудом изреченом у понедељак Владимиру Кара-Мурзи * само за издају (и истовремено дискредитовање руске војске).

У суштини, сведоци смо враћања теме издаје и издаје у историјски статус кво, јер су током протеклих деценија Запад и конкретно САД ово основно и изузетно осетљиво питање преокрену у своју корист и учинио делом сопствене „меке моћи“. И то се не тиче само Русије, већ је цео свет у потпуно истој позицији.

ИЗДАЈА ЈЕ У ГРАЂАНСКОМ СВЕТУ… ЗАМАГЉЕНА

Глобализација и 30 година америчке хегемоније су на врло необичан начин утицали на перцепцију феномена држављанства и обавезе човека према својој држави од стране огромног броја људи широм планете. Десетине (или чак стотине) милиона људи селе се широм планете: рођени су у једној земљи, траже бољи живот у другој, одлазе да се школују на супротан крај света, путују свуда, стичу пар додатних пасоша успут. Па чак и ако је човек цео живот живео у граду у коме је рођен, због информационе пропустљивости често размишља у потпуно истим категоријама – глобализованом свету без граница. У таквом систему, идеја о издаји као грађанском смртном греху је једноставно замагљена. Уместо тога, почела је да се појављује авантуристичка и неозбиљна идеја, у којој је издаја укрштање корпоративне шпијунаже и акционих филмова о Џејмсу Бонду.

Међутим, у стварном свету све је апсолутно озбиљно: ако особа има два (или три) држављанства, којој држави заправо припада његова лојалност?

Јасно је да, према званичној верзији глобализма, у прелепом бесконфликтном свету слободе и демократије, у принципу, до таквог сукоба лојалности не може доћи. Па, ако се такав сукоб манифестује уз учешће блиставе демократије, с једне стране, и мрачне аутократије, с друге стране, онда је избор очигледан, пошто у овом случају издаја, такорећи, више није издаја, јер се претвара у заштиту слободе, демократије и универзалних вредности од мрака диктатуре.

ГЛОБАЛИЗАМ УНИШТАВА ИДЕЈУ ПАТРИОТИЗМА

Међутим, све ово је, наравно, лукавство. Прави одговор на питање је много једноставнији и циничнији: увек ће бити људи који ће изабрати вреднији – у њиховим очима – пасош (односно, већ га имају у рукама, или изгледе да га добију).

А у овој области важна је привлачност нечијег држављанства – западни свет једноставно није имао конкуренцију дуги низ деценија, јер је био оличење снова милијарди људи: од обичних грађана до представника највиших државних елита различитих земаља. Тако је глобализам, уништавајући идеју патриотизма и привржености својој земљи, заправо неговао лојалност Западу код људи широм света и, додуше, постигао импресиван успех у низу случајева.

Овде треба напоменути да је ово био заиста планетаран процес и да је у највећој мери захватио сам Запад. На пример, феномен узбуњивача који су откривали државне и корпоративне тајне намерно се и веома марљиво романтизовао протеклих деценија, а иако је однос према Џулијану Асанжу, Челзи (Брадли) Менингу, Едварду Сноудену или Џеку Тејсеирију (новом антихероју који је оптужен за свеже цурење докумената Пентагона) веома варира, сам феномен се са обе стране Атлантика доживљава прилично позитивно. Ово такође може да има смисла – са становишта интереса Сједињених Држава, које су важне не само за поткопавање геополитичких конкурента, већ и да задрже лојалност према себи вазалних држава. Колико је Вашингтон успешно обезбедио безусловну послушност немачке и других европских елита у овим турбулентним временима говори само за себе: по том питању заслужују честитке.

Али овај процес, као и на многе друге начине, Американци нису успели да доведу до свог логичног краја. Глобализација западног стила пропада. Знатан део незападног света имао је памет и вољу да на време напусти судбоносни пут одрицања од суверенитета. У свет се враћа традиционална идеја патриотизма и оданости својој земљи као највиших грађанских врлина и издаје као најгнуснијег злочина који грађанин може да почини и који заслужује најстрожу казну. Индикативно је да и наша земља по овом питању даје пример остатку света.

Међутим, на свој начин је то смешно: сада се Запад све више плаши да ће се његово оружје окренути против самог себе. Није случајно што су и државе и неке европске државе нервозне због великих кинеских или руско говорећих заједница код куће, плашећи се да има довољно емиграната који у сукобу лојалности можда више воле стару него нову домовину.

* Појединац који делује као страни агент..

С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: https://ria.ru/20230419/grazhdanstvo-1866201958.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *