Идеја о хитној седници Генералне скупштине УН о Украјини се исцрпила

 • Резолуција … је осмишљена да охрабри Запад у својим акцијама, да дају разлог нашим противницима да тврде да је Русија наводно изолована у свету. То значи да наставља своју милитаристичку русофобичну линију, скривајући се иза наводне подршке земаља чланица УН. Резолуцију ће, наравно, у својој пропаганди користити кијевски режим.
 • Он то, у ствари, већ ради: још јуче је господин Зеленски најавио да се Генерална скупштина састаје да усвоји резолуцију која подржава његов озлоглашени мировни план од 10 тачака. И то упркос чињеници да је помињање ове обмањујуће иницијативе, како је разумемо, уклоњено из пројекта на инсистирање једног броја наших колега из УН.
 • Нажалост… кијевски режим је непоправљив

АУТОР: Александар МЕЗЈАЕВ

Године 2023, 22. фебруара почела је нова фаза специјалне седнице Генералне скупштине УН о „агресији“ Русије на Украјину.

Већ 16. фебруара 57 држава поднело је нацрт резолуције „Принципи Повеље УН у основи постизања свеобухватног, праведног и трајног мира у Украјини“. Пројекат су спонзорисале земље НАТО/ AUCUS и „представници других региона“ који су им се придружили: два из Азије (Кореја и Јапан), три из Латинске Америке (Аргентина, Костарика и Гватемала), један из Африке (Либерија), два из „не превеликих земаља” (Микронезија и Маршалска острва).

Међу спонзорима нацрта антируске резолуције вреди поменути Турску. Ова земља се назначила као покровитељ још једне иницијативе – сазивања „јубиларног” састанка уз учешће углавном земаља ЕУ, а не НАТО.

НИЈЕ СВЕ КАКО ЗАПАДНА ПРОПАГАНДА ТВРДИ

С једне стране, нацрт садржи „лепе“ речи о потреби „брзог постизања свеобухватног, праведног и трајног мира у Украјини у складу са принципима Повеље УН“. С друге стране, нацрт садржи захтев да Русија „одмах, потпуно и безусловно“ повуче све своје оружане снаге са територије Украјине у оквиру њених међународно признатих граница.

Пројекат садржи и чисте лажи и прљаву (баш прљаву!) пропаганду, која позива на „ослобађање свих незаконито притворених лица и повратак свих интернираних и присилно расељених и депортованих цивила, укључујући и децу“. То се односи на децу Донбаса, која су одведена у Русију на лечење од украјинског бомбардовања.

Заправо, 23. фебруара 2023. гласало се о нацрту 57 држава. За је гласала 141 држава, против 5, уздржано 32. У гласању није учествовало 12 држава. А ако проценимо колико држава није подржало нацрт резолуције, биће их 51, око трећине свих чланица УН.

Наравно, било је довољно гласова „за“ да се резолуција усвоји, али Запад није успео да добије ниједан нови глас у своју корист у односу на прву антируску резолуцију усвојену 2. марта 2022. године. Тада је и она добила 141 глас. А две државе више су гласале против нове резолуције него пре годину дана.

Главни резултат гласања: идеја о хитној седници Генералне скупштине УН за Украјину је пресахла.

Западни медији коментаришу искључиво резултате гласања о западном пројекту. Међутим, током састанка 23. фебруара одржана су још два гласања. Делегација Белорусије представила је два своја нацрта која садрже амандмане на западни нацрт.

Први нацрт амандмана предвиђа:

 1. Избрисати речи „годину дана након почетка инвазије у пуном обиму на Украјину“;
 2. Заменити речи „агресија Руске Федерације на Украјину, укључујући текуће нападе на критичне инфраструктурне објекте широм Украјине” речима „војне операције у Украјини”;
 3. Брисати речи „понавља свој захтев да Руска Федерација одмах, потпуно и безусловно повуче све своје оружане снаге са територије Украјине унутар њених међународно признатих граница“;
 4. Убацити нови параграф: „најоштрије осуђује изјаве неких лидера Нормандијске контакт групе о правим намерама које су их водиле у изради Пакета мера за спровођење Минских споразума – намере које нису у складу са циљеви мирног решавања сукоба у појединим областима Доњецке и Луганске области Украјине“.

Резултати гласања за ове амандмане били су следећи: за 11, против 94, уздржано 56, није гласало 32. Као што видимо, број 141 је нагло пао на 94.

Други нацрт Белорусије, са амандманима на западни нацрт, садржао је следеће одредбе:

 1. Додати нови параграф: „са забринутошћу констатујући континуирано достављање оружја од трећих страна у зону сукоба, што подрива изгледе за одржив мир“;
 2. Додати нови став: „позива на почетак мировних преговора“;
 3. Додати нови параграф: „Позива државе чланице да се позабаве основним узроцима сукоба у и око Украјине, укључујући легитимне безбедносне бриге држава чланица“;
 4. Додати нови параграф: „Такође позива државе чланице да се уздрже од слања оружја у зону сукоба.“

Резултати гласања за ове амандмане били су следећи: 15 за, 91 против, 52 уздржана, 35 није учествовало у гласању. Бројка од 141 пала је још више, на 91.

Посебно треба напоменути да је један број држава које су гласале за западни пројекат гласао и за белоруске амандмане (Ангола, Египат, Хондурас итд.).

Специјална седница је почела не само да се гаси, већ и да демонстрира одсуство тог јединства „међународне заједнице” о коме пишу западни медији.

Сада о западној пропаганди. Дуго смо веровали да је Запад господар информационе (идеолошке) борбе, што се показало као глупост! Из неког разлога смо се у то уверили. Њихова пропаганда је добра само када се на њу не одговара. Својевремено ниједна „непријатељска“ организација није дошла на конференцију у Париз, где је требало да одржим уводни говор, иако су били позвани! Дошли су бивши министар спољних послова Француске Ролан Дима, познати адвокат Жак Верже и многи други специјалисти, али нико од оних који је требало да изнесу алтернативно гледиште није дошао! Ни „Амнести интернешенел“, ни „Human Rights Watch“… Уплашили су се! И то је њихова уобичајена пракса. „Сијају” када нема ко да им да озбиљан отпор!

МАНИПУЛАЦИЈЕ УРЕДНИКА САЈТА УН

Међутим, сада су уредници сајта УН отишли ​​толико далеко да су први дан специјалног заседања Генералне скупштине описали на овај начин: говоре генералног секретара УН, председавајућег Генералне скупштине УН и министра Спољне послове Украјине пропратиле су њихове фотографије, а говор В. Небензја је пропраћена фотографијом порушене куће.

Истовремено, говор В. Небензија је одржан пре гласања о западном пројекту, и он је тачно оценио његове будуће резултате:

„Пре нешто више од годину дана, Украјина и њени западни покровитељи сазвали су 11. хитну специјалну седницу Генералне скупштине УН. У то време, многе државе чланице УН биле су дезоријентисане и пошле су за колективним Западом, који је апеловао на то да се ништа страшније у историји човечанства наводно никада није догодило, па је стога био потребан одговор без преседана на поступке Русије. Од тада, многи од вас су боље разумели узроке онога што се догодило и дешава, а западном табору је постало много теже да мобилише државе чланице УН да подрже њихов ‘крсташки рат’ против Русије. О томе сведочи и преправљени нацрт резолуције поднет на гласање, који ипак остаје антируски и штетан – на то ћу се вратити касније. Само што су шансе да добијемо подршку за нешто садржајније у контексту боље информисаних земаља чланица много мање, а нашим противницима сада су пре свега потребни бројеви и гласови. Дозволите ми да сумирам шта су земље чланице које нису биле укључене у сукоб научиле ове године о идејама западних држава и колико се наш свет променио за то време“.

На крају свог обраћања чланицама УН, које су следећег дана требало да гласају, В. Небензја је открио неке детаље припреме западног пројекта: „Резолуција … је осмишљена да охрабри Запад у својим акцијама, да дају разлог нашим противницима да тврде да је Русија наводно изолована у свету. То значи да наставља своју милитаристичку русофобичну линију, скривајући се иза наводне подршке земаља чланица УН. Резолуцију ће, наравно, у својој пропаганди користити кијевски режим. Он то, у ствари, већ ради: још јуче је господин Зеленски најавио да се Генерална скупштина састаје да усвоји резолуцију која подржава његов озлоглашени мировни план од 10 тачака. И то упркос чињеници да је помињање ове обмањујуће иницијативе, како је разумемо, уклоњено из пројекта на инсистирање једног броја наших колега из УН. Нажалост… кијевски режим је непоправљив.

С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: https://www.fondsk.ru/news/2023/02/24/o-novom-antirossijskom-proekte-v-ga-oon-58605.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *