НОВО ревизионистичко (не)дело нам је стигло из Хрватске. Иако смо навикли на разне покушаје комшија да се „оперу“ пред историјом, овај пут сведочимо бизарности какву дуго нисмо имали прилике да видимо.

Како пише један од водећих српских филмолога и историчара филма Божидар Зечевић у новом броју „Печата“, документарни филм „Амерички пилоти у Хрватској 1941-1945“ у режији Николе Кнеза, америчко-хрватског филмаша, говори о „љубазном и пажљивом поступању према америчким зракопловцима чији су зракоплови оборени изнад Хрватске и Босне током Другог светског рата“, али и о „страдању Хрвата од стране диктатуре српске монархије у Краљевини Југославији“.

– На плакату овог филма, објављеном на загребачком „Макспорталу“, ову болесну легенду рекламира генерал хрватског зракопловства, заклети усташа Владимир Крен, познат по томе што је дан пред немачки напад на Југославију, као капетан Краљевског ратног ваздухопловства прелетео Немцима у Грац и предао им мапе свих југословенских ратних аеродрома – пише Зечевић.

Он подсећа да је Крен још у фебруару 1941. године пред сином Славка Кватерника положио усташку заклетву на ками и бомби, а касније постао командант „Поглавниковог тјелесног здруга“, па заповедник целог хрватског ваздухопловства.

– Више од половине овог филма заузима божићна бајка за наивне америчке гледаоце, из чаробне радионице правашко-франковачког Деда Мраза, и калфе му Лева Куљешова, те најбољих чирака Ејзенштајна и Вертова, који су се давно извештили у спајању два потпуно различита парчета филмске траке, оног А и оног Б, од којих се увек може извући сасвим треће значење – фамозно В. Овде оно проистиче од злих Срба Карађорђевића и јадних убогих и несрећних Хрвата, којима су ови први отели слободу, па је овим другима прекипело 10. априла 1941. године кад су се дигли на устанак – пише Зечевић за „Печат“.

Аутор текста сматра да је Крен од усташког зликовца и издајника претворен у хероја борца за савезничку ствар како би се некако и Хрвати „угурали у херојску сагу о српском спасавању 500 америчких пилота, за шта је амерички председник Хари Труман одликовао генерала Дражу Михајловића највишим могућим орденом „Legion of Merit“.

– А да су „Хрвати најхрабрији народ не зато што се ничега не боје, већ зато што се ничега не стиде“, као што написа Јован Дучић, потврђује усташки генерал Крен као промотор најновије хрватске филмске измишљотине о неком „спасавању америчких пилота 1941-1945“ – истиче Божидар Зечевић.

Могуће је и да стигне неки захтев где се од РТС-а тражи да српској публици, после „Кво вадис Аида“, пусти и „Америчке пилоте у Хрватској“.

ИЗВОР: https://www.novosti.rs/c/planeta/region/1067460/americki-piloti-hrvatskoj-1941-1945-film-vladimir-kren-nikola-knez-americki-piloti

One thought on “НОВО ХРВАТСКО „РЕМЕК ДЕЛО“: Усташама приписују заслуге српских хероја! (ВИДЕО)”
  1. Србска кинематографија треба да сними филм, Дочек пилота, у коме приликом спасавања, Четнике и пилоте нападају и у тешкој борби убијају велики део пилота, БАШ УСТАШЕ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *