Група римокатоличких свештеника, махом из Госпића и околине, “благословила” је, односно освештала у родном месту Николе Тесле “криж” њему у част!

Крст који по свом облику и форми припада “латинском стилу” постављен је у Смиљану, на само неколико метара од земље која припада Српској православној цркви и где се налази Меморијални центар Никола Тесла, црква, али и мермерни, православни крст испод кога се налазе тела 600 цивила српске националности које су усташе убиле у покољу током Другог светског рата.

На постаменту овог крста налази се и пригодан текст на латиници: “У спомен Николи Тесли 7. 1856. – 7. 1. 1943. / генијалном изданку хрватскога духа / знанственику свега свијета / који је ноћ претворио у дан / те градио будућност човјечанству.”

Чиста клептоманија

Према писању хрватских медија, “криж” је подигнут заслугом удружења Планетарна Хрватска, али су у његовом “благосиљању” учествовали католички свештеници: економ Госпићко-сењске бискупије и смиљански жупник Никола Туркаљ, генерални викар монсињор Маринко Миличевић и госпићки жупни викар дон Анђелко Каћунко. Овом догађају присуствовали су и личко-сењски жупан Ернест Петри и градоначелник Госпића Карло Старчевић, али без иједног представника српске заједнице или Српске православне цркве.

Према сазнањима “Вести”, српски свештеници из овог дела Хрватске добили су позивнице да учествују у овом догађају, али су то одбили зато што их нико претходно није обавестио или консултовао у вези са градњом “крижа Тесли у част”, којим се на више него јасан начин прослављени српски научник покатоличава, мада је рођен и умро по свим православним обичајима.

Да апсурд буде још већи, госпићки жупан дон Каћунко је у уводном говору навео да је криж подигнут поводом 166 година од рођења и 80 година од Теслине смрти:

“Двострука је повезница између Крижа и Тесле. Прво, као што је криж – глобални симбол вере, наде, живота и ускрснућа – повезује појединце, народе и хришћанске деноминације на свим континентима, тако је и Тесла глобални знак који у свету повезује различитости. Односно, конкретно, Тесла спаја хрватску домовину и ‘србски род’, православну обитељ и католичко окружење, а уз то је Европљанин у Америци те врхунски научник и уједно хришћански верник.”

Душан Басташић, председник Удружења Јадовно 1941, огорчено примећује да под плаштом “једне вере” хрватска католичка црква наставља посао који је започела током Другог светског рата, али са живим Србима, да би сада прешла и на мртве!

– Током НДХ су масовно покрштавали Србе, а сада су превазишли сами себе, јер су одлучили да покрсте и Теслу мада је рођен у православној породици, отац му је био свештеник, крштен је у православној цркви и сахрањен је по православним обредима. Да је католичка црква заиста имала добру намеру, онда би на том месту подигла крст посвећен свим српским жртвама у ери покоља током НДХ, јер у близини тог “крижа” је гробница у којој су тела 600 Срба из Смиљана, међу којима је много и са презименом Тесла. Овако, ово није ништа друго него нова провокација и наставак клептоманије хрватске католичке цркве да је Тесла заправо био Хрват – искључив је Басташић.

Врхунац ироније

Душан Басташић додаје да славни научник заправо никад није рођен у Хрватској, већ у тадашњој Аустро-угарској, а о помињању да је “православног рода”, сведоче документи у музеју у којима се ниједним словом не помиње да је Тесла Србин, већ Влах.

– Кад је направљен Меморијални центар Никола Тесла, изграђена је и гробница за жртве усташког покоља, али без икакве табле да су ту пострадали, па је то дуго, пуних 12 година, било место где су људи одмарали или јели. Захваљујући нашем удружењу ту је прво подигнут дрвени, часни крст, а затим и од мермера како би се знало да је то једно од српских стратишта из Другог светског рата.

За разлику од Басташића, директор ДИЦ Веритас, Саво Штрбац не сматра да су Хрвати постављањем “крижа” покушали да мртвог Теслу покатоличе, али постављање тог обележја оцењује као “врхунац ироније”.

– Фасциниран сам степеном лицемерја тих људи. Срби су за своје комшије Хрвате увек били добри суседи све док се “вода не замути”. Тада крећу на православце. У Смиљанима, све оно што нису побили у Другом светском рату, побили су у овом последњем. Порушили су све што су могли: од школе, цркве… И док је за време Југославије, Тесла по целој Хрватској имао своје улице, тргове, школе, факултете, фабрике, са последњим ратом је све то избрисано или уништено. Уништена је црква где је крштен, црква где је служио његов отац, чак и његова биста на тргу у Госпићу је минирана још на почетку рата. И сада, када у том делу Хрватске више нема ни Срба, али ниједног живог Тесле, они су почели да га својатају, стављају на кованицу евра, по њему Хрватску називају “земљом изумитеља”… У пракси они и даље нису знали шта ће с њим. Тако су тек прошле године вратили споменик, али не тамо где је био, него испред неког дома културе. Можда би од овог “крижа” много већа спрдња била да су ти исти поставили православни крст. То би тек била пародија своје врсте – огорчено примећује Штрбац.

По Степинчевом рецепту

Саво Штрбац каже да процес покатоличавања Срба у Хрватској никад није престајао од Другог светског рата, а да су томе умногоме допринеле не одлуке тадашњих и садашњих власти, већ и проста чињеница да су ти крајеви познати по мешаним браковима.

– Будак је баш у Госпићу обелоданио стратегију да “једну трећину Срба треба протерати, другу побити, а трећу покрстити”. Туђман је тај “рецепт” мало модификовао па је две трећине Срба протерао, а мањи део убио или покрстио. Према неким подацима, до сада је најмање 30.000 прешло у католике. Уосталом и Степинац је често говорио да покрштавањем он заправо спасава Србе од смрти – огорчено примећује Штрбац.

Провокација поред Јадовна

Душан Басташић каже да је истоветан облик крста постављен и близу Меморијалног подручја Јадовно и то усташком емигранту Стјепану Девчићу који је убијен 1932. године током Брушанског устанка против тадашње Краљевине Југославије.

– Тај “криж” је данас место ходочашћа махом оних Хрвата који долазе у црним мајицама, са шаховницама чије је прво поље бело и са ознакама ХОС. Ти “дивни људи” су у више наврата покушавали да спрече одржавање комеморације на стратишту Шаранова јама – подсећа Басташић.

Освештавање фресака

“Криж” у част Тесле постављен је тик уз земљу која је у власништву Српске православне цркве и само улица их дели. Земљиште припада Хрвату из Госпића који је и власник неколико хотела, а ожењен је Српкињом која се покатоличила.

Да апсурд буде већи, овај крст је постављен непуне две недеље пошто ће у цркви у Меморијалном центру свечано бити освештане нове фреске на којима ће се, између осталог, наћи и сам прослављени научник.

Свечано освећење фресака заказано је за 2. август.

ИЗВОР; Вести онлајн/фото:Хаџи Марко Вујичић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *