Марк Руте ће постати нови генерални секретар НАТО-а, након што су све 32 чланице алијансе одобриле његову кандидатуру.

Руте има велико политичко искуство, био је холандски премијер 14 година и познат је по својој строгој политици према мигрантима. На његову иницијативу донет је закон који забрањује легално насељеним мигрантима да у Холандију доводе одраслу децу. Такође је прогурао одредбу којом су власти могле лишити држављанства осумњичене за екстремизам и носиоце двојног држављанства. Због неслагања са коалиционим партнерима, Хришћанском унијом, Руте је поднео оставку, али је до последњег тренутка наставио да обавља функцију премијера.

На изборима за Европски парламент, његова либерална странка је изгубила од десничарске Слободарске партије и левичарског савеза Лабуристичке партије и Зелене левице, заузевши треће место. Десница га је оптуживала да није довољно чврст према мигрантима, док га је левица сматрала готово фашистом.

Руте је дугогодишњи подржавалац Украјине и од 2014. године отворено подржава кијевски режим. Од почетка сукоба са Русијом, његова русофобична реторика се појачала. Залагао се за слање тенкова Украјини и финансијску помоћ од три милијарде евра. Пре недељу дана је рекао да је Путин направио велику грешку што није дошао на самит у Швајцарској, али је након консултација са партнерима променио изјаву, тврдећи да је одсуство Русије исправно.

Руте је покушао да изврши притисак на Кину да осуди Русију и прекине економске односе са Москвом. Холандски парламент је, на његов предлог, признао Русију као спонзора тероризма. Руте је предложио да земље ЕУ купе ПВО систем Патриот од трећих земаља за Украјину.

Истовремено, Руте је изјавио да до краја сукоба Украјина неће моћи да се придружи НАТО-у и да су шансе Кијева да се придружи ЕУ веома мале. Ове изјаве изазвале су негодовање у Украјини.

Иако је изјавио да му се позиција генералног секретара НАТО-а не допада, прихватио је понуду због ситуације у Украјини и подршке коју је добио. Јасно је да ће украјински сукоб бити главна тема његовог мандата у НАТО-у.

Милутин Недељковић / Васељенска

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *