Америчка судска пракса претвара белце у људе другог реда

  • Својевремено су протести либералних активиста и естрадних звезда у случају смрти Ахмада Арберија не само вршили директан притисак на суд, већ су и формирали јавну климу око познатог случаја Џорџа Флојда.
  • У ствари, Арбери је тестирао технологију емоционалне обраде становништва у смислу „расистичке подлоге” злочина, а сурова казна у овом случају указује да представници беле већине имају изгледе да постану људи другог реда у Сједињене Државе

АУТОР: Свјатослав Књазев

Суд у Брунсвику у Џорџији осудио је тројицу белаца на доживотне затворске казне након што их је прогласио кривима за убиство више пута осуђеног црног преступника. Фатални инцидент догодио се 23. фебруара 2020. године у предграђу Брунсвик, Сатиља Шорс. Недуго раније, у овом приградском насељу почињено је неколико крађа, а 11. фебруара 2020. црнац, који је касније идентификован као раније осуђени Ахмад Арбери, упао је у једну од кућа. Полиција никога није привела, а локални становници су започели самосталну потрагу за починиоцем.

Арбери је поново упао у једну од кућа у изградњи у Сатиља Шорсу 23. фебруара. Градилиште је напустио трчећи (према рођацима, наводно је џогирао). Тројица мушкараца који живе у близини (Грег Мекмајкл, његов син Травис Мекмајкл и Вилиам Брајан који им се придружио) отишла су да изврше грађанско хапшење црнца који је бежао (у складу са законом о грађанским хапшењима који је на снази у држави Џорџија више од сто година) како би га предали полицији.

Личности учесника инцидента су прилично изузетне. Ахман Арбери, док је још био ђак, осуђен је за недозвољено држање оружја, а потом је, на условној слободи, починио крађу из продавнице. Поред тога, он је умешан у епизоду одбијања да се повинује законским захтевима полицајца у области познатој по активној трговини дрогом.

Грег Мекмајкл је бивши пензионисани полицајац и истражитељ канцеларије окружног тужиоца. Својевремено је учествовао у истрази једног од Арберијевих злочина, али, по свему судећи, у почетку није препознао свог бившег штићеника, а Травис Мекмајкл је бивши члан америчке обалске страже.

Људи из Сатиља Хорса су јурили Арберија колима. Одбио је да стане, а када му је пут био блокиран, напао је Тревиса и покушао да му одузме оружје. Истовремено је испаљено неколико хитаца, при чему је Арбери рањен, после чега је преминуо. Приликом лекарског прегледа, у крви преминулог пронађени су трагови канабиса.

Првобитна истрага је открила да је Арбери започео тучу и да је био претња Мекмајкловима покушавајући да одузме оружје од својих прогонитеља. Утврђено је да су радње тројице учесника инцидента законите у односу на закон о грађанском хапшењу који је на снази у Џорџији.

Снимак пуцњаве доспео је на интернет, а потом и до либералних медија. Почео је прогон учесника инцидента и полицајаца који су их подржавали. Канцеларија државног тужиоца Џорџије пожурила је да преда случај другом тужиоцу (случај је касније пренет још два пута). Као резултат тога, тројица мушкараца оптужена су за убиство с предумишљајем, тешки напад и незаконито лишавање слободе.

Суд се одмах нашао под притиском. Неколико судија се изузело. Ово се наставило све док случај није стигао до судије Тимотија Волмслија, који је одбио да узме у обзир информације о криминалу у тој области, затим о Арберијевој прошлости, његовим менталним проблемима, употреби дроге и да је покојник био на условној казни. Али судија је уз случај приложио заставу Конфедерације која је пронађена у ауту са Мекмајкловима

Мекмајклови су на крају осуђени на доживотни затвор без условног отпуста, а њихов комшија Брајан је осуђен на доживотни затвор са правом да поднесе захтев за условни отпуст после 30 година. И то упркос чињеници да мушкарци формално ни на који начин нису прекршили законе Џорџије. Гомила „активиста“ која је стајала испред суда гласно је поздравила пресуду.

Одлука суда звучала је двоструко нечувено с обзиром на то како су САД недавно казниле црнце који су починили теже злочине. Тако је недавно 29-годишњи црни разбојник који је устрелио човека на путу у Форт Мајерсу добио 20 година затвора. А црни полицајац Мохамед Нур, који је из непознатих разлога устрелио белу жену која је пријавила наводни злочин, осуђен је на 12 година затвора. Поређења ради: Џозеф ДеАнђело, који је починио најмање 13 убистава, бројна силовања и крађе, недавно је у Сједињеним Државама осуђен на доживотну робију.

Својевремено су протести либералних активиста и естрадних звезда у случају смрти Ахмада Арберија не само вршили директан притисак на суд, већ су и формирали јавну климу око познатог случаја Џорџа Флојда. У ствари, Арбери је тестирао технологију емоционалне обраде становништва у смислу „расистичке подлоге” злочина, а сурова казна у овом случају указује да представници беле већине имају изгледе да постану људи другог реда у Сједињене Државе. Свакодневно понижавање црних робова стотинама година није могло да не утиче на америчко друштво погођено расизмом. Клатно се заљуљало у другу страну.

С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: https://www.fondsk.ru/news/2022/01/15/novyj-amerikanskij-rasizm-ili-eho-proshlogo-55320.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *