М. С. Григорьев, Д. В. Саблин, Украински преступлениа против человвечности (2022 – 2023), Москва, 2023, стр. 392.

После незаконитог антиуставног преврата 2014. године аутори монографије „Украјински злочини против човечности“ истраживали су злочине режима који је дошао на власт у Кијеву. Резултати до којих су аутори дошли прво су представљени на заседањима Савета безбедности Уједињених нација, али је све одбачено од стране западних представника под изговором „да критикују Украјину“.

Са почетком Специјалне војне операције кијевски режим започео је још систематичнији рат против дела цивилног становништва које је оценио као „туђе“, тј. да не усвајају нацистичку идеологију кијевског режима.

У марту 2022. године Русија је основала Међународни јавни суд за злочине украјинских неонациста и њихових следбеника. Задатак суда је прикупљањее информација и злочинима, предаја руским правосудним органима и њиово представљање руској и међународној јавности.

Аутори су од марта 2022. године до објављивања ове књиге интервјуисали више од 600 страдалих и сведока војних злочина украјинских неонациста, али такође и сведочења украјинских војних заробљеника.

Такође аутори напомињу и о сведочењу, током борби у Мариупољу, једне жене да јој је рањени британски плаћеник у болници рекао да Руса у том граду више неће бити, а потом додао: „Сада нам ви требате, а после ни вас овде неће бити“!

Такође, украјински војни заробљеници су говорили о становницима Донбаса: „Земља је наша, украјинска, али народ није наш!“.

Књига садржи, између осталих и следећа поглавља: Намерна убиства и гађања мирног становништва (стрељачким и хладним оружјем, Ракетама, артиљеријом или минобацачком ватром); Коришћење „живих штитова“ узетих из цивилног становништва, Хапшење и задржавање таоца који су се противили евакуацији, Убиства мирног становништва у циљу пропаганде и нељудско понашање припаднике украјинске армије и службе безбедности, Гађања болница, Минирање градова и села, пљачке и разбојништва…

 

Књигу можете читати на овом линку

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *