• Казахстански пројекти „декомунизације и деколонизације“ били су активни под бившим председником Нурсултаном Назарбајевим и настављају да раде са тимом актуелног лидера Касима-Жомарта Токајева.
  • Западни фондови активно ступају у интеракцију са елитама и стручном заједницом Казахстана.
  • Програми подршке казахстанском језику и проучавању историје имају за циљ погоршање односа са Русијом и одлазак свих националних мањина из Казахстана.
  • Бивши казахстански званичник је о томе говорио у интервјуу за ИА РЕГНУМ под условом да остане анониман.

АУТОР: Сергеј Артјеменко

ИА РЕГНУМ: Које невладине организације раде у Казахстану?

У Казахстану постоји много невладиних организација које примају страна средства. Сједињене Америчке Државе и Велика Британија су најактивније преко Сорош фондације-Казахстан (организација која је непожељна у Руској Федерацији), УСАИД (организација која је такође оглашена као непожељна у Руској Федерацији), British Council (Британски савет) – (организација такође оглашена као непожељна у Руској Федерацији), Фондација Фридрих Еберт (организација, такође непожељна у Руској Федерацији) и тако даље. Сви имају своју циљну публику, партнере и стратешке циљеве.

Са политичким и пословним елитама раде Сорош фондација, УСАИД и Британски савет (да поновимо све оне су проглашене страним агентом у Руској Федерацији). Фондација Еберт  ради са научном и стручном заједницом. Покушавају да обликују и утичу на мишљење стручњака, укључујући и нејавне.

ИА РЕГНУМ: С ким су из елите радили и на каквим пројектима?

Са Даригом Назарбајевом, Булатом Утемуратовим и другима. Ово двоје су донедавно деловала као унутарелитни координатори и посредници. Нису радили са Тимуром Кулибаевим. Важио је за „токајевског човека“, и нико се на њега није кладио.

Порука казашких нациста Русима: Кофер – станица – Русија

ИА РЕГНУМ: Западне структуре су после јануарских догађаја успеле да успоставе контакт са новом елитом, а која је дошла на смену кадровима Назарбајева?

У најмању руку, они су задржали везе са вођама националистичко-патриотских група у Казахстану. На пример, државни саветник Јерлан Карин припада условно националистичко-патриотским утицајним играчима. Он је, као шеф КИСС (Казахстански институт за стратешке студије), активно радио на научној и експертској линији са САД, земљама Европске уније, Великом Британијом и Турском. Односно, страни фондови имају основне везе са новом елитом, сада ће их проширити како би повећали ефикасност свог рада у утицају на кључне сфере Казахстана.

ИА РЕГНУМ: На пример?

Вероватно је да вас као руски медиј више интересују пројекти који усмерени на односу Казахстана и Русије. Не бих повезивао овај рад са новим тимом председника Токајева.

Сличан рад водио се за време Назарбајева, доста активно. Динамика може да се прати у неколико кључних смерова, а све то финансирају САД, ЕУ и Велика Британија. То су пројекти „декомунизације и деколонизације“ Казахстана и с тим повезане језички и иницијативе по питању историје.

Северни Казахстан је насељен Русима

На пример, Берик Абдигалиули, који је донедавно био посланик у казахстанском парламенту, дуго је добијао новац од западних фондова за подршку и развој казахстанског језика. Прошле године покренуо је „рехабилитацију припадника Туркестанске легије“. Изабран је на листи странке Нур Отан (партија власти – примедба ИА РЕГНУМ).

ИА РЕГНУМ: Шта се у Казахстану подразумева под „деколонизацијом“?

Смањење употребе руског језика, тј. лишавање његовог садашњег званичног статуса. Ово, према плану националних патриота, требало би да прати одлазак из земље представника националних мањина. На крају, планирано је да се Казахстан претвори у моноетничку државу.

С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: https://regnum.ru/news/polit/3667933.html

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *