• Под покровитељством Светског економског форума у ​​Давосу, чији ће се наредни „окупљање” одржати ове године од 16. до 20. јануара, почео је да се промовише спот Кети Хопкинс / Kaitlin Hopkins о 15-минутном Оксфорду.
  • Морам рећи да се појавио на Интернету уочи Нове године, али је ипак постао виралан.
  • Хопкинс се позиционира као „делигитимизер“ и крајње десничарски политички коментатор. Међутим, то је управо случај када су ивице политичког спектра повезане. Уосталом, СЕФ Клауса Шваба сада спроводи идеје неотроцкиста и глобалиста, тј. ултра-левице.
  • Клип говори о плану који се спроводи у Оксфорду, где ће увести 15-минутни град у име климатских промена. Према овом плану, град је подељен на шест делова, а кретање његових становника ограничено је на „њихов” специфичан део.
  • У ствари, ово је нови гето за „радно-спосбне људе“ који ће бити „направљени“ за Нови храбри свет инклузивног капитализма.

АУТОР: Дмитриј Светин

У ствари, у главама Руса, концепт „15-минутног града“ није прецизно дефинисан. „Ово је вероватно општина у којој се за 15 минута може доћи до школа, вртића, амбуланти и продавница без употребе возила – пешке или на електричним апаратима на два точка“, прво је што ми пада на памет. У ствари, ово је дугогодишњи развој модерних западних урбаниста, који је СЕФ прерадио према својим идејама (© Пелевин). Термин се први пут појавио 80-их година прошлог века. Тада се радило о стварању оптималне густине насељености у урбаним срединама и погодности за њих. Али током протеклих 30 година, концепт 15-минутног града претрпео је велике промене које су повезане са радом франко-колумбијског научника Карлоса Морена. Он је извршио велике измене у овом пројекту 2016. године.

Карлос Морено

Према његовим речима, такав град треба да се састоји од „петоминутних округа”, које је назвао „комплетним заједницама”. Све ово Морено је представио као „повратак локалном начину живота“. У свом раду 2021. године научник је разјаснио концепт „15-минутног града“. Требало би да гарантује испуњење 6 (шест) главних функција у року од 15 минута хода или вожње бициклом од свог дома: да живе, раде, тргују, лече, образују се и забављају. Оквир овог модела према Морену чине четири ментална „стуба“: густина, оптимална за урбани развој, блискост и у простору и у времену; разноликост у развоју мешовите намене и мултикултуралним областима, дигитализација у оквиру 4. индустријске револуције – увођење технологија „паметног града“, рад на даљину и комуникација. Само желим да запамтим фразу – где је пас копао!

Чини се да се не без разлога Павел Дуров не тако давно састао са породицом шеика Уједињених Арапских Емирата. На крају крајева, УАЕ и Краљевина Саудијска Арабија се налазе у близини. Управо у Краљевини се тренутно промовише највећи 15-минутни пројекат: „Линија“ / The Line. Дугачак је 170 километара, а широк 200 метара, „огледала” метропола, која потенцијално може да прими 9 милиона људи.

Линија ће по свему судећи радити на 100 одсто обновљиве енергије, а сви објекти потребни становницима биће доступни у року од пет минута хода. Очигледно, ово подиже концепт „15-минутног града“ на потпуно нови ниво, а Дуров би могао да преузме његову дигитализацију.

Куки Швебер-Иссан из Израела известила је у чланку од 6. јануара на AllIsrael да је пројекат „Окфорд” који рекламира Кети Хопкинс сличан јеврејским гетима чија историја датира још од Римског царства.

„Никада нисам био у Риму пре свог 50. рођендана. Погледи су били невероватни, али један од њих се памти до данас. Када сам отишао у римску синагогу, рекли су нам да су током 1600-их хиљаде и хиљаде Јевреја окупљене на седам хектара који су у суштини постали римски гето, где су живели три века. За разлику од варшавског гета током Другог светског рата, гета у Риму су много мање позната“, пише бивша учитељица из Јерусалима.

На снимку Енглескиње она види „нови гето“ у коме су становници ограничени на одређени део Оксфорда, где ће издати пропусницу за прелазак округа само 100 пута годишње. Ако прекорачите „ограничење мобилности” за улазак у страну зону, биће изречене новчане казне.

У помоћ организаторима овог експеримента, искуство „пандемије“ КОВИД-19 са својим „пасошима за вакцинацију“ и тоталним системом видео надзора са препознавањем људи не само по лицима, већ и по моторичким вештинама. Швебер-Исан напомиње да се 15-минутни град рекламира управо као нови тренд у урбанизму. „Како би другачије могло бити уоквирено ако је повезано са СЕФ-ом, истим играчима који гурају глобализацију сваке врсте, од дигиталне валуте до једења инсеката до бацања аутомобила?“ аутор чланка поставља реторичко питање.

У Оксфорду су ови планови изазвали озбиљне протесте становништва и они су привремено победили. А надлежни су се повукли на реч, те су почевши од децембра ову „гето-стварну” причу почели да објашњавају „бригом за грађане”. Веће округа Оксфордшир прихватило је овај изговор: „Предлог се заправо односи на филтере за саобраћај који би кажњавали возаче који користе одређене путеве у шпицевима како би помогли у развоју ‘отпорнијег, поузданијег и инклузивнијег система’. Али чак и у овој фрази постоји директна веза са СЕФ-ом Клауса Шваба.

Генерални директор СЕФ-а, директор његовог Центра за нову економију и друштво Саадија Захиди објаснила је укључивање 15-минутног града на дневни ред актуелног састанка у Давосу на следећи начин: „Клима и људски развој морају бити у центру пажње света. Сарадња је једини пут напред.” У ствари, састоји се у томе да се будући „радноспосбни људи” широм света осуђују на кућни притвор, који им пружа „луксуз” кретања у кругу од 15 минута. „Ко смо ми да мислимо да нешто знамо боље од СЕФ-а, који мисли да је време да ограничи слободу кретања, као и све друге слободе?“, пише Куки Швебер-Иссан.

Она завршава свој чланак опроштајним речима људима на Земљи за 2023. годину: „Желим свима ове године да искористе слободу и лични избор у заштити својих права – самих дарова којима нас је Свемогући обдарио!“. Придружујем се!

С руског превео Зоран Милошевић

ИЗВОР: https://katyusha.org/vojna/15-minutnyij-gorod-kotoryij-xotyat-predstavit-na-vef-v-davose-novaya-gettoizacziya-vsego-chelovechestva.html

One thought on “НОВА ГЕТОИЗАЦИЈА ЧИТАВОГ ЧОВЕЧАНСТВА: то је „15-минутни град“ који желе да представе на Светском економском форуму у Давосу”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *