• Из овога је јасно, додаје он, да је у питању нека закулисна игра која за циљ има искључиво реализацију неких британских циљева, а не интереса држава у локалу.
  • Рушење Отвореног Балкана, сагласни су наши саговорници, иницијативе која је засад окупила Србију, Северну Македонију и Албанију, са амбицијом да се прошири на цео западни Балкан, дакле и на Црну Гору, БиХ и територију Косова, жеља је појединих европских сила да и на овај начин вештачки промене однос снага на Балкану

Отворени Балкан као иницијатива због које је Србија до јуче тапшана по рамену, у међународним круговима одједном је постала пројекат на чијем челу не би било добро да буде Београд, због блискости са Русијом, а и због чињенице да Србију не треба представити као државу која има неку јачину у региону.

Ово је мишљење дипломате у пензији Милисава Паића који као пример да Србија више није пожељна на челу овог пројекта помиње недавни састанак о безбедности западног Балкана за које позивницу као чланица Отвореног Балкана -Србија није ни добила, пише Спутњик.

Нико неће јаку Србију

„Нико неће јаку Србију посебно у овом моменту када је Русија у клинчу са Украјином. У ствари, плаше се да таква Србија још на позицији пројекта у коме је отворен проток робе и људства, на неки начин не помогне Русији. То је апсурдно јер су у овом пројекту и Албанија и Северна Македонија које су чланице НАТО,“ каже он.
Паић сматра да може постати стварност спекулација да пројекат Отвореног Балкана уместо Србије преузме Бугарска иако заправо то нема и не би имало смисла.
„Пројекат је осмишљен да помогне земљама које су ван ЕУ, а не онима које су већ чланице ЕУ. Из тог разлога постоји оправдана сумња да можда планирају да пројекат Отворени Балкан искористе за нешто друго. За шта, не бих у овом моменту знао да кажем али, тако делује и тако се понашају међународни фактори, посебно Британци који од старта нису били за овај пројекат,“ напомиње Паић.

Пројекат може да промени намену

Политиколог Драгомир Анђелковић сматра да је цинично да се Британија која је иступила из ЕУ и која је против интеграција, односно ЕУ, уплиће у интеграцију друге врсте – Отворени Балкан, чији је чак била и противник.
„Отворени Балкан јесте профилисан тако да буде једна врста зоне интеграција која је повезана са ЕУ. У томе је чудно да се Британија која излази из ЕУ сада одједном бави интеграцијама Западног Балкана,“ наглашава Анђелковић.

Из овога је јасно, додаје он, да је у питању нека закулисна игра која за циљ има искључиво реализацију неких британских циљева, а не интереса држава у локалу.

Британска „инвазија“ преко Бугарске

„Друга цинична ствар је да се у зону интеграција које нису чланице ЕУ гура Бугарска што је прилично накарадно. Што не говоримо и о Мађарској као централној зони јер је и јача економски од Бугарске и политички много значајније позиционирана. Отуда цела ова прича од стране Британије има мирис саботаже јер ова држава хоће да скрене пажњу на себе у овом региону ,“ верује Анђелковић.
Британија каже он, није више тако велика сила како се представља и зато овај хаос користи да Американцима пошаље поруку да је и она заступник њихових интереса.
„Значи, ја на ово не бих гледао као на озбиљну иницијативу већ на британски маркетиншки потез и њихову геополитичку игру. Британци гледају на Србију као на традиционално „мале Русе“ и гледају да колико год могу ослабе позицију Србије на Балкану као што то гледају да ураде у неким ширим размерама и позицију Русије,“ објашњава он.
Британци су одувек били против Руса и Срба и сама чињеница да се Србија налази на челу овог пројекта им је довољна да се овако понашају.

Ко се боји Срба то?

Рушење Отвореног Балкана, сагласни су наши саговорници, иницијативе која је засад окупила Србију, Северну Македонију и Албанију, са амбицијом да се прошири на цео западни Балкан, дакле и на Црну Гору, БиХ и територију Косова, жеља је појединих европских сила да и на овај начин вештачки промене однос снага на Балкану.
Паић додаје да је, у светлу ратних околности у Европи и свеопште борбе за снабдевање енергентима, Бугарска међународној заједници важна због територије за транспорт гаса и нафте ка Европи. Те, како закључује, политичке и економске околности ставиле су на дневни ред и иницијативу Отворени Балкан, али у делу европских сила то се види као идеалан полигон да се прошире и појачају механизми притиска на Србију.

ИЗВОР: https://www.in4s.net/nova-britanska-akcija-mirise-na-sabotazu-zameniti-srbiju-bugarskom/

One thought on “Нова британска акција мирише на саботажу: Заменити Србију – Бугарском”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *